Hållbart arbetsliv

Få energi genom att ta hand om dig själv

Inspiration och tips, Ingrid Hegg, Jan Winstedt, Effektivitetsexperter, Petra Brask & Partners

Vad fyller på dig med energi? och vad behöver du för att växa mentalt?

Att ta hand om sig själv är inte själviskt utan tvärtom. Precis som du servar din bil behöver du serva och underhålla dig själv för att hålla långsiktigt, må bättre och fungera bättre både på arbetet och i privatlivet.

När det är mycket på jobbet och man känner sig stressad har jag sett att många deltagare slutar med sin viktiga egen-omsorg trots att det borde vara tvärtom.

En av mina idoler är den ansedda ledarskapskonsulten Barbro Dahlbom-Hall. I hennes senaste bok ”Att vara kvinna över sitt liv” skriver hon om sina 5B:n – Bosse, Barnen, Böcker, Bio och Blommor.

Barbros 5B:N

Jag gillar hennes enkla egenomsorgsmodell och Barbro förklarar även hur viktiga hennes 5B:n är. Stödet från maken Bosse och Barnen, som ger henne kraft. Att läsa Böcker som är som att resa och att för en stund få inblick i en annans verklighet. Bio som ger balans i livet, att få unna sig små saker som förgyller vardagen.Blommor som för Barbro står för att det viktigt att vara nära något hon tycker är vackert och som hon kan vila ögonen på. Det fyller på hennes energi och ger henne kraften åter.

Organisationspsykologen Anders Rydel har också skapat en egenomsorgsmodellen som består av Sömn, Motion, Mat, Relationer, Hobbies och Njutning. Här kan du se en klippt version med godbitar från Anders föreläsning där du kan ta dela av hans modell för egenomsorg i arbetslivet. 

Fokusera på en sak i höst som ger dig energi

Vad gör du för att hålla dig i gott skick för att klara jobb och resten av livet? Fundera gärna på om du har du några ”5 B:n” i ditt liv? Och har du något viktigt egenomsorgsbehov som är bortprioriterat just nu? Om du bara skulle göra en sak i höst som skulle ge dig energi – vad skulle det vara? Själv kommer jag fokusera på att ge utrymme för mer pauser och återhämtning och mer tid för reflektion. Det är livsviktigt för mig!

Ingrid Hegg, effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners