HÅLLBART ARBETSLIV

Frigör tid och energi för det som är viktigt i juletid

Frågor och tips för att slippa julstressen

Nu väntar den mysiga tiden inför jul. Och trots att du kanske tänker att ”i år ska jag ta det lugnt och inte stressa” så är det lätt att plötsligt dra upp tempo och förväntningar, att känna krav och kanske faktiskt få orealistiska bilder av hur det ska vara. Men julen måste självklart inte vara stress och press. Det gäller bara att tänka efter lite före, så man inte dras in i karusellen.

Här är några frågor att ställa dig och dina närmaste inför julpysslande och klappköp. Frågor som kan vara bra att fundera över för att slippa både julaftonsstressen och januariångesten när det är skralt på bankkontot: 

  • Vad är viktigt med julen för mig? Viktigt på riktigt?
  • Vad är viktigt när det gäller människor, mat, förberedelser, klappar och pynt?
  • Och hur ska vi delegera och involvera?
  • Vad får det kosta?
  • Klapparna? Maten? Kalas?
 

Reflektera nu över förra julen:

  • Vilka tre saker bidrog till att det blev riktigt lyckat?
  • Och tre saker som inte blev så bra?
  • Andra saker du kan fråga dig är: Vilka vill jag verkligen träffa? Och hur? Vilka behöver jag inte träffa just över jul (utan kanske lite längre fram i januari, eller februari)?

Efter att julen är över brukar jag reflektera över vad som blev bra, som jag är nöjd med och vad jag ska tänka på inför nästa jul. Detta lägger jag in i OneNote. Då kommer jag ihåg det till nästa jul.

 

7 tänk före tips

  1. Före jul kan det bli väl många krav, aktiviteter, julbord och kalas och det är lätt att det slinker ut ett ”ja” innan du hinner tänka efter… Vad är det värsta som kan hända om du inte dyker upp på vännernas årliga glögg? Lär dig säga ”Kan jag få återkomma? Jag måste kolla min kalender först”.
  2. Julen är lång — allt behöver inte ske bara under en dag, eller under en helg. Portionera ut träffar och mys.
  3. Glöm inte att boka in egentid i din kalender. Kanske den bästa julklappen till dig själv?
  4. Ett sätt att dra ner på julklappskontot är att ordna en julklappslek. Det blir färre klappar och mycket roligare. Du sparar både tid, energi och pengar. Regler hittar du på nätet.
  5. Gör en prioriteringslista kring maten: Vad ska lagas? Vad kan köpas färdigt? Vad kan skippas? Skippa rätter som ingen egentligen äter och brukar bli över. Är ni flera i familjen – gör gärna var sin lista med vad som är allra viktigast för var och en — och ta sedan bort allt onödigt.
  6. Varför inte ge bort lite av din tid i julklapp? En riktig budgetklapp som både barn, föräldrar och äldre släktingar brukar uppskatta.
  7. Involvera och delegera. Det är självklart inte meningen att en person ska ta hand om allt.
    Prata igenom allas förväntningar och gå igenom vad som är viktigt för var och en — och vad var och en kan ta ansvar för. De flesta både vill och mår bra av att bidra och hjälpa till.