Hållbart arbetsliv

Så minskar du stressen inför din semester

Bästa tipsen inför semestern, Ingrid Hegg, Jan Winstedt, Effektivitetsexperter, Petra Brask & Partners, Inspiration och tips

Tips inför din semester

Rensa ut och kom till avslut

Att få bocka av saker innan vi går på semester ger en positiv kraft. Då kan vi känna att vi förtjänar att njuta mer när vi sitter i vår solstol. Ta tag i gamla surdegar, bocka av på uppgiftslistan och rensa skrivbord, huvud, hårddisk och mejlbox. Men ha rimliga förväntningar på dig själv vad ska hinna göra innan du går på semester, så du inte känner dig helt slutkörd när du ska börja din ledighet. Lista allt du behöver hinna med innan semestern. Dela upp arbetsuppgifterna i ”måste-punkter” och ”önske-punkter”. Se sedan över hur många arbetsdagar du har kvar, och var det finns luckor i ditt schema. Boka in tid för ”måste”-uppgifterna, helst på morgnarna när du har mycket energi.

 

Informera om din ledighet

Förbered kollegor, kunder, klienter och leverantörer på att du ska vara borta. Meddela dem hur länge du har semester, och vem de ska vända sig till när du är borta. De flesta har förståelse för att man är borta, så länge man är tydlig med det. För att få kvalitet på jobbet under hösten, behöver din hjärna få chans att gå ner i varv under sommaren. Om du ständigt är tillgänglig är det mycket svårare att få återhämtning. Kommer du att bevaka din mejlkorg under semestern? Om ja; bestäm då i förväg hur ofta och när och håll dig till det så att du kan få din nödvändiga återhämtning. Sätt på autosvar på mejl och chatt och tala in ett meddelande på din jobbtelefon så att du verkligen får semester och lämnar jobbet på jobbet.

 

Skriv ett "Välkommen-tillbaka-brev" till dig själv

Skriv ett brev till dig själv som du kan öppna efter semestern. Har du någon gång upplevt att du knappt minns vad du jobbar med väl tillbaka på jobbet? Då kan det vara skönt att mötas av en kom-ihåg-notering med rubriken ”Välkommen tillbaka från semestern” och en lista på några saker som känns viktiga att starta upp med. Så innan du går på semester kan det vara klokt att tömma hjärnan på dina reflektioner av som är viktigt i ditt jobb – insikter du har gjort, goda vanor du vill återuppta. Här har du chansen att ge dig själv den bästa nystarten: Hur vill du att hösten ska vara om du fick bestämma? Reflektera över vad som får dig att blomma. Vilka arbetsuppgifter, människor, miljöer fyller dig med energi? Finns det dagar eller stunder på ditt jobb när ditt arbete känns mer som ett fritidsintresse. Vad kan du göra för att få mer sådan tid?

 

Planera för en mjukstart efter semestern

Boka in den första arbetsdagen till dig själv och att du officiellt är tillbaka först dagen efter, om du har möjlighet. Tänk dig vilken lyx att få en hel dag för att komma i kapp och komma igång! Att hinna landa och sätta dig in i vad som hänt medan du varit ledig istället för att ha en kalender som är knökfull med möten redan första arbetsdagen. Av erfarenhet vet vi att det inte fungerar med någon rivstart. Om du har möjlighet, planera så att din första arbetsvecka efter semestern blir en kortvecka. Starta till exempel en onsdag eller torsdag. Alternativt ta ledigt på fredagen och få en långhelg efter din första arbetsvecka.