Frigör energi och få en lugnare vardag
Jag tycker inte om min kalender.” suckar deltagaren framför mig. ”Och att göra-listan är längre när jag går hem för dagen än när jag startar på morgonen.” en ny suck och händer som trött putsar glasögonen. Kanske hoppas han se klarare på sin situation? Glasögonen åker på igen och den oändliga arbetsbördan verkar inte te sig mindre. Ny suck.
Varje gång jag ber mina deltagare skriva ner vad de behöver för att skapa balans och aktivera sina återhämtningssystem ser de lika förvånade ut. Det är alltid de där depåerna av vila, reflektion, träning, vänner, familj, mat, sömn eller vad det nu är som skapar återhämtning hos dig; som får stryka på foten när vi är stressade. Till förmån för en sak till och en sak till och så en sak till som ska göras. Som om du var lösningen på världens problem och att hela jorden står och faller om du inte betar av precis allt på den där att göra-listan. När vi redan är stressade är det svårare att se klart vad som faktiskt kan flyttas längre fram eller strykas helt.
Övning - när det är för många måsten i huvudet
En övning som mina deltagare brukar få göra när det är för många måsten som snurrar i huvudet är att skriva ner allt rakt upp och ner i en lista. Både privat och jobb-saker. Sedan får de dela upp den i 3 kategorier;
- Att göra (inom den närmaste veckan)
- Inte nödvändigt att göra just nu
- Inte nödvändigt att göra alls
De punkter som hamnar i första kategorin får de sedan sätta av tid för i kalendern och stämma av om det är realistiskt att hinna med.
Skapa en bra vecka på jobbet och hemma och frigör energi
Jag brukar också be mina deltagare ge exempel på när de haft en bra vecka på jobbet och hemma samt tips på hur de kan skapa det oftare (det finns en enorm kraft i att komma fram till det själv).
Skapa en sund inställning till dig själv och din egen insats:
Stäng av
Oavsett hur mycket du älskar ditt jobb och alla dina åtaganden, oavsett hur stor del av ditt liv du är beredd att låta det ta, så är det i slutändan du som måste kunna ”stänga av” emellanåt. Din hjärna är inte gjord för att vara ”uppkopplad” hela tiden.
Säg Nej
Har du svårt att hänga med i allt som händer i ditt liv? Har du övertrasserat ditt tid- och energi-konto? Dubbelkolla med din kalender innan du svarar. Lär dig att säga nej till allt annat och ja till dig själv oftare.
Gör ingenting
Ibland kan vi bli stressande av alla inbokningar och att göra-listor, så till den grad att vi slutar planera (ironiskt, men tyvärr alltför vanligt). Se till att också har helt obokade dagar ibland och njut av att bara ta saker som de kommer. Det finns ett värde av att göra ingenting och låta tankarna komma och gå. Det är då det magiska sker – nya kreativa tankar och idéer får ro att gro. Det gör också att du kan vara flexibel vilket är en stor konkurrensfördel när utvecklingen går allt snabbare.
Skapa förståelse
Låt dina nära veta vad som händer i ditt liv, så att du öppnar upp för förståelse. Men håll öron och ögon öppna för vad de säger också. Om din partner, dina vänner eller dina barn börja klaga – eller säga rakt ut att du har för mycket på gång samtidigt eller verkar stressad – lyssna på dem. De är vanligtvis snabbare på att läsa av dig än vad du själv är.
Reflektionstid
Boka in tid för att planera och reflektera i början och slutet av dagen. Skriv tre frågor till dig själv som du ska besvara när du reflekterar exempelvis;
- Vilka tre uppgifter ska du fokusera på idag? (en av dem ska vara något personligt som du mår bra av).
- Vad var bra idag kopplat till dig (saker du har gjort som visar på egenskaper hos dig)
- Vad är du tacksam för?
- Vad har du lärt dig?
- Hade du kunna gjort något annorlunda?
- Vad är din vision för imorgon – dvs vad ser du för bra saker hända? (en sorts ”framgångs-scenario”)?
Att bara försöka ”stressa mindre” är ofta svårt att ta till sig. Många tror att det innebär frånvaro av aktivitet. Men tänk om det är en högst aktiv handling. Hur skulle det kännas att ha den kraften själv?
Önskar dig en vilsam helg
Petra Brask
”Värdet av att göra ingenting är underskattat.”
struktur frigör tid och energi
Vår effektivitetsexpert Ingrid Hegg blev intervjuad av VD-tidningen. I artikeln kan du läsa om hennes bästa tips för en maximalt effektiv arbetsdag. Läs artikeln som pdf här
Fokustiden ökar inte bara vår mentala hälsa i allmänhet utan vår prestationsförmåga i synnerhet. Välkommen till vår kostnadsfria online frukostföreläsning ”Fokusera på din fokustid” den 2 september, 2022. Anmäl dig senast den 1 september.
I det här avsnittet av Tidspodden får du en kavalkad av tips när vårtröttheten sätter in. Var kan vi köpa, få eller lura till oss timmar? Eller har det blivit fint att ha tidsbrist? Lyssna in avsnittet Tidsbrist och reflektera med Petra Brask, Jan Winstedt och Lena Lid Falkman.