Vad står högst upp på din önskelista?

Tidsbloggen, önskelista, boosta jullugnet, Petra Brask, fotograf Monica Dupouy

Boosta lugnet i jul

När vi närmar oss jul och ännu ett årsslut är det ofta som att vi måste klara av hela årets måsten på en gång. Inget får strykas eller flyttas fram. Allt ska klaras av. Att göra-listan blir en enda lång önskelista.

Visst finns det också något härligt med att vi närmar oss ännu ett årsslut. Vi surfar på en våg av energi som uppstår för att vi plötsligt bockar av mer än vanligt på listan, vilket bidrar till motivation att ta tag i ännu fler saker. Men om det medför att vi bågnar av ansträngning och stapplar in i julefriden som om vi nätt och jämt överlevt ett slagfält, kan det vara dags att börja fundera över en smartare strategi.

Det är inte listan i sig som är problemet. När vi är stressade missar vi att reflektera över varför något ens är med på listan. Vi missar också att ifrågasätta vad som saknas. Vad har vi missat att skriva upp?

3 stora anledningar att gilla listor

  1. De minskar känslan av kaos i livet genom att ge struktur
  2. De ger oss en plan att hålla oss till
  3. De är bevis för att vi faktiskt uppnått något när vi får bocka av listan

 

Det fina med listor är att de hjälper oss att gå tillbaka och minnas vad vi redan bockat av. Vi har en tendens att komma ihåg det vi ska göra och glömma bort det vi faktiskt gjort. När vi väl påbörjat en uppgift men inte avslutat den skapas en sorts mental spänning som gör att tanken på uppgiften hålls aktuell i vårt korttidsminne. När vi väl har avslutat uppgiften släpper denna mentala spänning.

Zeigarnikeffekt kallas det psykologiska fenomen som innebär att man har lättare att minnas oavslutade uppgifter än avslutade. Fenomenet är uppkallat efter sin upptäckare den ryska forskaren Bluma Zigarnik (1901-1988). Hon noterade att servitörer bara mindes matbeställningar som ännu inte serverats. När gästerna väl fått sin mat glömde servitörerna snabbt bort vem som skulle ha soppa eller stek.

För oss som har en tendens att skjuta upp uppgifter (95% av mänskligheten) betyder det alltså att när vi väl påbörjat en uppgift – det kan räcka med något litet, som att skriva ett första ord – har vi svårare att släppa tankarna på den, vilket gör oss mer motiverade till att fullfölja uppgiften och bocka av den från listan.

Listor är ett stresshanteringsverktyg

Var realistisk med hur lång tid varje uppgift tar och när du ska utföra den. En fälla vi ofta går i  är att göra enkla uppgifter först innan vi tar tag i större och mer utmanande uppgifter. Då gäller det att bryta ner dem i mindre delar. Skriva en bok är en mastig uppgift mot att göra ett utkast till ett första kapitel.

Listor är ett stresshanteringsverktyg som hjälper mig att organisera middagar, semestrar och att reflektera över vad jag vill med mitt liv och vilka förändringar som behövs göras. De hjälper mig att hantera livet när det känns övermäktigt (för det gör det, även för de som verkar ha allt under kontroll). Listor har hjälpt mig hantera oro och lyft upp mig när jag känt mig låg. Så här till jul finns det all anledning att göra listor, inte minst en önskelista inför nästa år. Vad har du lärt dig i år som du är stolt över? Vad önskar du lära dig nästa år? Lägg en grund med goda vanor och rutiner i din kalender och fyll den med gott om tid för reflektion.

Tips på listiga listor

Inte att göra-listan – Lista projekt du inte behöver ta tag i. Det är något så oerhört befirande att fundera över hur du kan halvera eller till och med kassera merparten av din att göra lista. Stryk uppgifter och lita på att jorden snurrar ändå.

Tacklistan – finns det människor i ditt liv som du skulle vilja tacka för att de hjälpt eller inspirerat dig på något sätt? Garanterat kommer du bli varm i hjärtat. Vill du ta det steget längre så sänder du dina tack till rätt mottagare också.

Utvecklingslistan – Har du alltid drömt om att kunna spela gitarr eller fantiserat om en jägarexamen? Du kanske är sugen på att lära dig laga sushi eller vill bli inspirerad av hur man skapar ordning och reda i garderoben?

Läslistan – När mina kollegor läser intressanta böcker brukar de skriva en liten sammanfattning om vad det var som grep tag i dem, så kul att läsa och det gör att jag bli sugen på att läsa dessa böcker.

Presentlistan – har en lista på presenter som mina vänner och min familj önskar sig. Ibland säger de något när vi umgås, böcker de önskar eller upplevelser de längtar efter. Då kan jag överraska dem till jul eller på födelsedagen. Skriver också upp vad jag önskar mig. Och vem har sagt att man inte kan ge presenter till sig själv?

Minneslistan – lista dina favoritminnen. Perfekt att läsa en regnig dag. Lista saker som väcker din förundran, saker du vill rensa hemma eller lista en lista med listor du vill lista.

Fuck it -listan – ja, det är min kloka vän, Karins förslag, så här skriver hon.  ”För mig var det en epifany att inse det här med additativ stress. Bara för att det ser härligt ut med Thailand och trädgård och bokcirkel och surfkurs och surdegsbakskola – betyder det inte att jag ska eller måste eller skulle må bra av det också. Det är som när man går med i Viktväktarna och lär sig tänka – titta vad fint att det finns chokladbollar! Men jag måste inte äta dem, i alla fall inte nu. Lyxen i att avstå.

Tack Karin! Från bucket till fuck it.

Gör listorna korta eller långa. Lägg till detaljer som t ex varför just det där står på din lista. Testa att skriva bara ett ord på varje rad. Dela dina listor eller behåll dem för dig själv. Använd ett anteckningsblock och favoritpenna eller skriv dem i en app. På vår hemsida kan du hitta våra bästa tips på effektiva appar.

Om du är en kreativ själ kanske du vill måla eller baka dina listor. Tänd ett ljus, lyssna på musik, skriv på ett annat språk, kom upp med egna listor och idéer eller bestäm dig för att du inte har lust att lista en enda sak till i ditt liv.

Vad skulle du behöva prioritera högst på din önskelista den här julen? Hälsa och välmående? Återhämtning? Frisk luft? Oavsett vad det är hoppas jag att du finns med på din önskelista till jul och till nästa år.

En God Jul och ett riktigt Gott Nytt År önskar Petra Brask med Partners dig! 

Vi har en tendens att komma ihåg det vi ska göra och glömma bort det vi faktiskt gjort.

Nästa frukostföreläsning - reflektionstid

Unna dig att reflektera över hur du kan få in mer reflektionstid när vi kör igång med vårens första frukostföreläsning fredag den 3 februari 2023, kl. 8 – 8.50. Varmt välkommen! Anmäl dig här senast den 2 februari.

 

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier