5 tips för ordning och reda hemma

När det är rörigt omkring oss tar det inte bara energi för hjärnan utan också tid och kraft att söka efter saker. Den här veckan bjuds du på tips för att skapa en bra arbets- eller studieplats hemma.

Om du tillhör dem som skulle må bra av att rensa och ge dig själv mentalt utrymme, finns det några tuffa frågor du måste ställa dig. Fungerar verkligen de ställen du förvarar dina saker på eller blir det snabbt rörigt? Är dina saker på rätt plats eller har du för många saker?

5 S – metoden

Vi människor har organiserat saker i alla tider. Du kanske tillhörde dem som organiserade ditt lego i färgordning när du var liten? Eller efter någon annan ordning? Det är spännande att resa till andra länder och jämföra hur de skapar ordning på sina saker. Från Japan kommer en metod att organisera som heter 5S och som gör det lätt att hålla ordning och reda.

Seiri – Sortera – hitta snabbt

Du behöver arbetsyta på din studie- eller arbetsplats, plats för din dator och dina böcker och anteckningsblock. Se till att du har tillräckligt med utrymme för att både plugga/jobba och förvara saker. Mappar och plastfickor är exempel på förvaring som fungerar bra för att lägga ner anteckningar i, både sådant som du redan gjort och sådant som du håller på med. Använd olika färger på mapparna för att snabbt hitta rätt ämne. Passa också på att rensa upp digitalt. Behöver du döpa om mapparna i datorn? Döp dem efter dina olika ämnen/arbetsområden så blir det lättare att hitta.

Vad skulle du behöva sortera hemma?

Seiton – Strukturera – kortast väg

Placera det du använder ofta nära dig. Använder du markeringspennor ofta? Ha dem nära. Använder du aldrig postitlapparna? Lägg undan dem. Se till att du har gott om benutrymme där du sitter och fäst upp eventuella kablar, så att det inte är ett enda ormbo av sladdar.

Har du hundratals pennor, men ingen fungerande? Har du tre saxar, men ingen linjal? Gå igenom vad du behöver och ta bort det du inte använder. Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort de tre–fyra kopparna med olika nivåer av gammal dryck i. Se till att plocka bort avlagda tangentbord, gamla sladdar och mobiltelefoner.

Fundera på vad du använder anslagstavlan till? Är den fylld med gamla scheman, information om saker som redan varit? Sätt upp bilder på visioner, framtidsplaner, mål, vänner, det som gör dig glad. Saknar du en anslagstavla eller en plats för att göra tankekartor och brainstorma? Kan varmt rekommendera Magic Charts – en vit skrivfilm som är suddbar och superenkel att fästa på väggar, speglar, dörrar eller vad du nu önskar. Finns i olika märken, bara googla fram första bästa beställningsställe.

Hur kan du strukturera så att du får ett inspirerande mentalt utrymme?

Seiso – Städa och rensa – skapa överblick,bort med onödigt och mentala eller fysiska hinder

Se till att du har en ren yta att vara på, plats för de hjälpmedel du använder ofta; såsom penna, sudd, block, kalkylator, linjal och så vidare. Ta bort det du sällan eller aldrig använder. Ha en plats för ämnen och projekt som du ska starta upp. En annan plats för böcker, pärmar, lathundar till exempel.

Se till att du inte har en massa klädhögar överallt. Ha en plats för kläder du använt men tänker använda igen innan de ska tvättas. Många har en stol som de använder till detta, men se då till att det inte är den stolen du ska sitta på. Då blir det alldeles för knöligt och obekvämt för dig. Lägg tvätt som ska tvättas direkt i tvättkorgen så att du inte har en massa smutshögar på ditt rum. Det gör det lättare att städa och hålla en ren och inspirerande yta omkring dig.

Utmana dig själv med tid. Hur fint kan du städa och rensa på 15 minuter? Ta bild före och efter och dela med dina vänner.

Seiketsu – Systematisera – logiskt samband – var sak på sin plats

Din hjärna ska bli stimulerad när den sitter vid din studie- eller arbetsplats, inte tänka ”Herregud, hur ska jag orka med det här?” Föreställ dig att du är en mästerkock som älskar att laga mat och vill ha ett rent och snyggt kök att skapa dina middagar i. Ett kök är ofta en plats där vi tycker om att ha ordning och reda och där vi ofta har liknande ordning vem vi än är hemma hos. Du kan säkert ganska snabbt hitta bestick, glas och tallrikar hemma i köket hos de flesta av dina vänner?

Precis som i ett kök behöver du plocka undan när du är klar. En kock skulle aldrig tänka ”Hmm, jag låter alla pajingredienser stå framme över natten, vem vet, jag kanske ändå ska göra en paj till imorgon.” Du plockar undan efter dig, men ser till att var sak har sin plats, så att du snabbt och lätt kan få fram det när du ska använda det igen.

Skapa en plats nära dig för att hantera dina anteckningar och uppgifter. Vanliga enkla brevkorgar är perfekta att lägga läxor i. Märk upp dem med till exempel “Fixa idag” ”Fixa denna vecka”, ”Fixa nästa vecka” eller ”Pågående” och “Klart”

Använd plastfickor och skriv på klistersidan på en post-it-lapp vad du ska göra med uppgiften, vad som är nästa steg med den och sätt den på insidan av plastfickan i det nedersta hörnet.

Hur kan du skapa en snygg ordning? Bygg egna korgar med hjälp av gamla kartonger. Var kreativ och gör korgarna snygga med hjälp av inslagspapper eller fina gamla tapetrullar.

Shitsuke – Skapa vana

Gör det till en god vana att hålla ordning omkring dig så slipper du lägga tid och energi på storstädning och storrensning och har lättare för att skärma av intryck och fokusera på det du ska göra.

Önskar dig en ren och skön helg med gott om mentalt utrymme

Petra Brask, effektivitetsexpert, föreläsare och författare

”Ordning och reda skapar bättre utrymme för dina tankar. Det är som att säga Välkommen hem till dig själv.”
Petra Brask

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier