En fokuserad nystart på året

nystart, fokus, året, petra brask & partners, inspirationsbrev, tidsbloggen, föreläsare, petra brask, effektivitet

Ah, de första dagarna på året – när varje andetag känns som om du har vunnit på livets andningslotteri och varje steg är som en målmedveten catwalk mot en framtid full av möjligheter. Vi på Petra Brask & Partners firar denna känsla genom att kicka igång året med en ritual som är lika inrotad som vårt behov av kaffe på måndagar: att skapa en moodboard. En slags konstnärlig önskelista för det kommande året, där våra mål blir konstverk på målardukar – och ja, konstverk är kanske ett starkt ord i sammanhanget. 😊

nystart, fokus, moodboard, petra brask & partners, att växa, utvecklas

Vi släpper loss kreativiteten som om den vore en flock fjäderlätta enhörningar. Målbilder av vad vi vill fylla det nya året med penslas på dukarna med en entusiasm som om vi vore på en champagneprovning. Sen blir det den årliga ”Vad vi målade – Var vi hamnade”-översynen. Många gånger slår vi oss för pannan och tänker, ”Vänta, har vi faktiskt lyckats med detta?” Och ja, det har vi! För att toppa det hela använder jag alltid mina målbilder som skärmsläckare på telefonen, för att påminnas varje dag om det som är viktigast för mig. Är det pretentiöst? Kanske. Men åh, så effektivt!

Nystart - Långsiktig hållbarhet och en dos hälsosam galenskap

Någon kanske tänker, ”Men hallå där, är det verkligen så fel att leva livet mål-löst och dröm-löst?” Kan man inte bara vara nöjd och flyta med strömmen? Kanske är det en dröm i sig? Och här kommer vår tatuerade lyckoprofessor, Micael Dahlén, in i bilden från Handelshögskolan. För i en värld där psykisk ohälsa sprider sig snabbare än vinterkräksjukan, behöver vi en plan för att göra 2024 till året där vi lever och jobbar med långsiktig hållbarhet och en dos hälsosam galenskap.

Happykondri och mindre fokus på lycka

Micael Dahlén varnar för ”happykondri” – en överdriven fixering vid att vara lycklig. För att undvika att bli en lyckoholist, bör vi se lyckan som kryddan i livets soppa, inte hela soppan.

Följ ditt leende och njut av små lyckostunder

I stället för att jaga lyckan som om det vore en mystisk Pokémon, uppmanar Dahlén oss att följa vårt leende och snappa upp små lyckostunder i vardagen. Det kan vara allt från att hitta pengar i tvättmaskinen till att få en extra pommes i matlådan.

Genetisk grund för lycka

Lyckan ligger tydligen delvis i våra gener. Micael Dahlén betonar att vi har en biologisk nivå av lycka som är lika unik som våra fingeravtryck. Så sluta jämföra dig med andra och omfamna din egen unika lyckonivå.

Se fram emot saker och släpp måsten

Att se fram emot spännande händelser och släppa taget om onödiga måsten är som att ge sig ut på en livsocean utan rädsla för att tappa rodret. Micael Dahlén uppmanar oss att inte betrakta livet som en stressig pendelresa mellan stora ögonblick, utan snarare som en kontinuerlig fest där varje dag bjuder in till nya upplevelser.

Nystart - Skapa bra vanor och satsa på relationer

Skapa bra vanor som om de vore chokladkakor i din mentala godisbutik och satsa på relationer som om de vore det mest värdefulla du har (vilket de ju är också). För en nystart är det inte bara om att sluta äta choklad, utan om att ersätta den med en ny, bättre sorts choklad. Dessutom, enligt Dahlén och några smarta hjärnor på Harvard, är goda relationer den bästa livsförlängande ”medicinen” du kan hitta.

nystart, frukostföreläsning, nytt år, fokus, relationer, att växa, utvecklas, petra brask & partners

Frukostföreläsningar - att växa och utvecklas

Det som fyller mitt liv med mening utöver mina nära och kära, är att lära mig nya saker samt att dela med mig av det jag lärt mig. Dessa värderingar delar jag med mina fantastiska kollegor på Petra Brask & Partners. Vi har bland annat skapat våra frukostföreläsningar som en möjlighet att växa och utvecklas tillsammans. Den 9 februari 2024 bjuder vi därför in dig igen på det viktiga temat relationer. Varmt välkommen att anmäla dig här: Så stärker du relationen till dig själv och andra.

Vet inte om du blev sugen på att göra en moodboard eller lägga in några målbilder som skärmsläckare. Kanske har du redan gjort det. Kanske kommer du aldrig göra det. På min Moodboard förra året la jag in att jag skulle springa Midnattloppet. Var inte säker på att jag skulle gå i mål. Var ännu mindre säker på att jag skulle orka göra om det. Det var en fantastisk folkfest och toppar helt klart listan över höjdpunkter 2023. Nu ligger det där igen som dröm för 2024. Vad drömmer du om?

Önskar att ditt 2024 blir precis som som du önskar eller bättre än du någonsin kunnat tänka dig. 🌟🌟

Allt gott

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

Hoppet är som ett nytt år - fyllt med oändliga möjligheter och blanka sidor att skriva våra äventyr på.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier