7 steg för att uppnå dina mål

Jag inser att jag måste förändra mitt sätt att tänka kring mitt jobb.” säger den söta, duktiga, kvinnan lågt och samlat. Hon är propert klädd och plockar frånvarande bort ett osynligt dammkorn från bordet.  ”När jag kommer hem så sätter jag mig framför datorn eller knappar på telefonen utan att vara närvarande vare sig för mina barn eller man..”

”Barnen säger; mamma kom nu då… och jag mumlar, ja, ja, jag kommer snart, jag ska bara… och så håller det på tills de ska gå och lägga sig…”

”…och vet du vad det värsta är? Jag skakar tyst på huvudet och väntar lugnt på att hon ska forsätta.

” Ingen har bett mig att göra så här, jag har bara gjort det av mig själv… och jag kan inte ens svara på varför…” underläppen darrar nu betänkligt och några tårar letar sig stilla nerför hennes kinder.

Vad har du för mål?

När jag i måndags klev in i kurslokalen i Helsingfors för att hjälpa 10 finska tjänstemän att få ett lyckligare liv utbrister de ”Vi trodde aldrig du skulle komma hit. Vi var helt säkra på att kursen skulle bli inställd.” Jag grunnar fortfarande på om de var glada eller besvikna…

”Mitt mål var att ta mig hit och det har jag gjort. Nu vill jag höra vad ni har för mål?” En andlös tystnad utbreder sig och jag förtydligar ”Berätta vad du vill med ditt jobb och ditt liv. Om du bara vet det, så kan de verktyg du får lära dig på den här kursen ta dig dit.”

Bara några kvarter därifrån på mitt hotell stod en samling hålögda amerikanska affärsmän med laptops under armen och söndervikta flygbiljetter. Deras mål var att ta sig hem och de lutade sig över stressade receptionister som förtvivlat sökte hjälpa sina gäster till slutdestinationen, via tåg och flyg över andra delar av världen som inte berördes av askan från Island. Själv hade jag hastigt lämnat en helg med familjen och funnit mig i att kryssa stilla över Östersjön med Silja Line och stod nu där jag skulle stå, inför mina nya deltagare.

Klättra upp på rätt byggnad

”Det finns en kvalitet som varje individ måste erövra för att bli en vinnare, och det är målmedvetenhet, att veta vad man vill och ha en brinnande längtan efter att uppnå det.” Säger min guru, Napoleon Hill.

”Innan du börjar klättra uppför stegen till framgång bör du se till att den står lutad mot rätt byggnad” som min andre guru Stephen Covey skulle ha sagt.

Båda herrarna har skrivit en hel del böcker om hur du lyckas uppnå det du vill i ditt liv och framförallt kraften i att stanna upp och fundera på om det verkligen blev som du tänkt dig, som min kvinnliga deltagare nu lyckades göra.

”Häromdagen kom jag inte ihåg vad jag hette, när jag skulle fylla i en blankett med alla mina namn. Mellannamnen var liksom borta.” hon tittar på mig utan att egentligen se mig, hennes blick är skuggad av insikter. Jag tittar på de söta korten på två ljusa änglar på hennes bord och frågar mjukt om hon kan tänka sig att sätta upp nya mål för sitt jobb och sitt liv, för deras skull? Hon nickar och tittar bort mot barnen. ”Det är ju inte klokt som jag har smetat ut jobbet över dygnets alla timmar och det har ju inte gjort mig effektivare, tvärtom…”

Bara genom att ta något av nedanstående steg kan du fördubbla eller t o m tredubbla din effektivitet. Brian Tracy bekräftar detta i sin bok med den underbara titeln ”Svälj den fulaste grodan först.” Där han, liksom jag, uppmuntrar dig till att ta tag i det viktigaste först.

7 steg för att uppnå dina mål

 

 

  1. Specificera exakt vad det är du eftersträvar.
    Fundera själv eller slå dig ner med din chef och klargör tillsammans exakt vad du ska uppnå och hur prioriteringslistan ser ut. Det finns förvånansvärt många människor som dagligen ägnar sig åt mindre viktiga uppgifter.”Ett av de värsta slöserierna med tid är att på ett förträffligt sätt göra någonting som inte behöver göras.”
  2. Skriv ner ditt mål. Att skriva ner ditt mål gör det konkret, något du skapar och kan se och ta på. Ett mål som inte satts på pränt är bara en önskan eller fantasi och kan lätt leda till förvirring och oklarhet.
  3. Sätt en deadline… och en startid. En målsättning utan deadline saknar betydelse. Det som inte har någon början eller slut kan enkelt skjutas upp och det resulterar i att du får väldigt lite gjort.
  4. Skriv en lista över det du tror att du kommer att behöva göra för att uppnå ditt mål. Den ger dig en väg att följa och sannolikheten för att du når ditt mål ökar markant.
  5. Gör en handlingsplan genom att organisera din lista i prioritetsordning. Ägna några minuter åt att avgöra vad du behöver göra först och vad som kan vänta till senare. Eller ännu bättre, gör upp din plan visuellt i form av en serie boxar på ett papper. Du blir förvånad över hur mycket enklare det blir för dig att uppnå ditt mål när du bryter ner det i separata uppgifter. Med ett tydligt mål och en nerskriven handlingsplan kommer du bli mer produktiv och effektiv än någon som bara går omkring med sitt mål inom sig.
  6. Gör det NU! Gör något, vad som helst, med detsamma. En medelmåttig plan som utförs förträffligt är bra mycket bättre än en lysande plan som inte omsätts i handling. Aktivitet är nödvändigt för att du ska kunna nå någon form av framgång.
  7. Gör något varje dag som för dig närmare ditt mål. Tydligt nerskriva mål har en fantastisk effekt på ditt tänkande. De motiverar dig och sporrar dig till handling. De stimulerar din kreativitet, frigör din energi och hjälper dig att övervinna din benägenhet att förhala saker och ting. Ju större och tydligare dina mål är, desto mer angelägen blir du att uppnå dem. Kolla in dina mål dagligen och börja varje dag med den uppgift som är viktigast för att du ska kunna uppnå ditt för stunden viktigaste mål.

Välj det som har störst positiv effekt

Välj det mål som, om du skulle lyckas uppnå det, skulle ha störst positiv effekt på ditt liv.

”Tack för idag, jag ser redan fram emot nästa gång!” säger den lättade och betydligt gladare mamman och stänger av datorn för att gå hem till sina fina barn. ”Hoppas resan hem går bra.”

Jodå, tack vare Silja Line fick jag en helt fantastisk resa både till och från Finland, nu har jag avslutat tre böcker som jag hade som mål att läsa. Avslutar med något som min då uppgivne son kom fram till vid en middag för några år sedan. Är så glad att jag tog mig tid att  lyssna… och skriva ner det.

”Du kan inte gömma en bit broccoli
i ett glas med mjölk.”
– Eric, 4 år

Petra, Effektivitetskonsult

 

 

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier