Varifrån ska du skicka vykort i sommar?

Varifrån ska du skicka vykort i sommar?

”Varifrån ska du skicka vykort?” frågar min son vid middagsbordet. Han har precis kommit hem från Lunds tekniska högskola och ser fram emot sommarlovet. Vi bubblar om allt som hänt sedan vi sågs och sedan blir vi tysta. Vi är båda ambiverta, vilket innebär att vi kan vara väldigt sociala men behöver gott om tystnad för att ladda upp det sociala batteriet igen. Det är få personer jag har så bekväm tystnad med som min son. Den är vilsam.

“Du var långt borta i tankarna,” säger han med ett varmt leende. “Blev lite nyfiken på var du befann dig?” Jag skrattar och svarar: “Var på förlaget i Stockholm och förhandlade nytt bokkontrakt. Men resan började med att jag noterade att fönsterna behöver putsas.” Min son ser fundersam ut över kopplingen mellan fönster och förlag, medan jag försöker komma ihåg alla destinationer mina tankar passerade innan de kraschlandade i kontraktsförhandling.

Jag returnerar frågan: “Varifrån ska du skicka vykort?” Han skrattar och svarar att han varit i Thailand i tankarna. “Minns du den där semestern när vi skulle ut och vandra i djungeln och det enda du fokuserade på var alla spindlar? Som vi förstås såg en hel del av.” Han noterar att jag genast säkerhetskollar köket ifall hans vykort bottnar i att han sett en spindel. Diskret reser han sig upp med servietten i handen och fångar en oinbjuden gäst på åtta ben som min son sett gömma sig bakom TV-skärmen. Jag pustar ut.

Frihet att drömma

Friheten att drömma

Sedan dess har vykorts-frågan blivit ett stående inslag i vår vardag. I de där ögonblicken när vi båda zonar ut och låter tankarna vandra fritt, finner vi en stillhet och gemenskap som är svår att beskriva. Vykortet har blivit en symbol för drömmar och äventyr. Det är inte nödvändigtvis destinationen som är viktigast, utan tanken på att vi kan vara var som helst, när som helst. Vykortet representerar friheten att drömma och utforska hela världen och våra inre landskap.

Att drömma tillsammans

När vi sitter där vid middagsbordet låter vi fantasin flöda fritt. Vi pratar om exotiska platser vi vill besöka, men också om mer vardagliga ställen som kan vara lika magiska. Kanske en liten by vid havet där tiden verkar stå stilla, eller en livlig marknad i en storstad där dofter och ljud fyller sinnena med liv. Ibland är det en plats vi redan har varit på, men som vi längtar tillbaka till.

Den tysta gemenskapen

Det finns en speciell sorts frid i att vara tysta tillsammans. I en värld som ständigt kräver vår uppmärksamhet är det befriande att bara kunna sitta ner och vara närvarande i nuet. I våra tysta stunder finns inget behov av ord. Istället låter vi våra tankar tala och delar en förståelse som går bortom språket. Det är något magiskt med att vara tysta tillsammans och ändå känna en djup förbindelse.

Skickar Vykort från vardagen

Vykort behöver inte alltid komma från exotiska resmål. De kan skickas från vår egen trädgård, från parken där vi brukar promenera, eller från det lilla kaféet runt hörnet där vi spenderar söndagseftermiddagar. Ibland fastnar våra tankar på platser helt utan charm, i olösta konflikter, gamla oförätter och saker som skaver. Dessa vykort är lika viktiga som de med de stora äventyren. De är del av vår vardag som kan må bra av att beskrivas och luftas. Gemensam reflektion ger möjlighet till nya perspektiv.

Planer och drömmar

När vi nu närmar oss sommaren, funderar jag på varifrån jag verkligen vill skicka mina vykort i år. Kanske från en solig strand på Gotland, eller från ett yogaläger vid en lugn stuga. Eller kanske från vårt hem, där vi skapar nya minnen tillsammans. Det spelar egentligen ingen roll var vi är, så länge vi har varandra och kan fortsätta att drömma och reflektera tillsammans. Vykorten blir en påminnelse om att det inte är destinationen som är det viktigaste, utan resan och de stunder vi delar längs vägen.

En sommar full av möjligheter

Så varifrån ska du skicka vykort i sommar? Tänk om sommaren är den bästa tiden för att skapa nya minnen, hitta nya favoritplatser och återupptäcka gamla. Det är en tid för att umgås med familj och vänner, skratta, vila och ladda batterierna inför hösten. Nästa gång vi sitter vid middagsbordet och frågar varifrån vi ska skicka vykort i sommar, kommer vi att fortsätta drömma och planera. Men vi kommer också att minnas att det är de små stunderna tillsammans, tystnaden och gemenskapen, som gör sommaren betydelsefull. Och kanske inser vi att de bästa vykorten är de som skickas från hjärtat, oavsett var vi är.

Trevlig sommar, och må dina vykort vara fyllda med kärlek, drömmar och inre resor.

Petra Brask med kollegor

Skicka vykort, Petra Brask med kollegor
Jan Winstedt, Petra Brask, Ingrid Hegg och Monica Dupouy

Vykorten blir en påminnelse om att det inte är destinationen som är det viktigaste, utan resan och de stunder vi delar längs vägen.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Melissa

    Vilken vacker, vilsam och inspirerande reflektion. Ser det som ett vykort jag tar med in i sommarsemestern 🙂

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier