Återhämtning är mer än bara vila

återhämtning är mer än bara vila, petra brask, tidsbloggen, inspirationsbrev, sydkorea, petra brask och partners, föreläsare, författare, effektivitetsexpert, passionsprojekt

”Idag har jag begravt en surdeg.” Säger min tenniskompis med ett stort leende samtidigt som vi värmer upp inför söndagens dubbelmatch. Jag skiner upp och svarar spontant. “Vad skönt! Har du strukit något på din att göra-lista?” och tänker på alla sönderstressade deltagare jag coachat under veckan som fått lära sig att prioritera och framförallt att rensa och ta bort aktiviteter i överfulla kalendrar och att göra-listor. Min tenniskompis slår ledigt över bollen till mig. “Nej, alltså, jag har verkligen begravt en surdeg.” Jag flåsar något efter att ha jagat hennes boll. “Ok, du menar ett stort projekt som ni bestämt er för att lägga ner?” Min tennisvän skrattar nu. “Nej, surdeg, du vet som i att baka med surdeg. Jag fick en surdeg av en bekant och tänkte jag skulle försöka. Gjorde mitt bästa men den tog sig aldrig.” Samtliga tennisdamer bryter nu ihop av skratt över min förvåning. “Du har gjort dig av med en riktig surdeg alltså?!”

surdeg, rensa, ta bort, återhämtning, vila, petra brask, petra brask och partners, inspirationsbrev, tidsbloggen, effektivitet

Tre nycklar till återhämtning

Våren går mot sitt slut, och sommarens löften om ledighet och solglimtar ligger och väntar runt hörnet. För många av oss är semester en tid för återhämtning och en chans att ladda batterierna. Men för att verkligen kunna njuta av denna välbehövliga ledighet, finns det några viktiga steg att ta innan vi checkar ut från vardagen. Låt oss tala om återhämtning, rensning och att ta bort – tre nycklar till en uppfriskande sommar.

1. Återhämtning - mer än bara vila

Återhämtning är ett ord som ofta kastas runt, men vad betyder det egentligen? För mig handlar återhämtning om mer än bara att sova ut eller slappa i soffan. Det är en aktiv process av att ge kroppen och sinnet vad de verkligen behöver för att må bra. I vårt senaste Tidspodden-avsnitt pratar Lena och jag om tid för passionsprojekt. Jag bjuder på några anekdoter från min resa till Sydkorea, som på så många sätt var återhämtningstid även om det var full aktivitet.

Återhämtning kan handla om att skapa utrymme för aktiviteter som ger glädje. Kanske är det yoga i morgonsolen, en lång promenad i skogen eller att förlora sig i en bok som legat på nattduksbordet allt för länge. Återhämtning kan också innebära att vi tillåter oss själva att göra ingenting, något som kan vara svårt i en tid där produktivitet ständigt hyllas. Men att göra ingenting är en konst i sig, och det är ofta i dessa stilla stunder som vi finner den djupaste formen av vila.

2. Rensa - skapa plats för det viktiga

Inför semestern är det klokt att göra en storstädning, både fysiskt och mentalt. Att rensa ut gamla prylar som inte längre tjänar oss kan vara oerhört befriande. Plötsligt känns hemmet lättare, mer harmoniskt. Men det handlar inte bara om att slänga bort saker; det handlar om att skapa en miljö där vi trivs och kan slappna av.

Det är också en bra tid att rensa mentalt. Att gå igenom vad som upptar våra tankar och reflektera över om det finns onödiga bekymmer och stressfaktorer.

Nyligen spelade vi in ett poddavsnitt med David Larsson Heidenblad, docent i historia vid Lunds universitet. Han är aktuell med boken ”Ta din tid: Gör mindre men bättre” på Volante förlag. När David och hans fru blev småbarnsföräldrar insåg de att tiden inte på långa vägar räckte till och i ren självbevarelsedrift plöjde de självhjälpsböcker på temat frigöra tid och energi. David berättar i Tidspodden att en av hans viktigaste insikter är att vi inte kan vara bäst på allt och att det inte är match jämnt. Förmågan att fokusera på några få saker och göra dem bra är livsviktig i ett samhälle som uppmuntrar oss att vara med överallt.

Kanske är det dags att avsluta gamla projekt som legat och gnagt, eller att medvetet välja bort vissa sociala medier som stjäl vår tid och energi. När vi rensar ut det gamla, skapar vi plats för det nya och betydelsefulla.

3. Ta bort - var modig nog att sätta gränser

I dagens samhälle är vi ständigt omgivna av distraktioner. Mobiltelefoner, sociala medier och e-post stjäl uppmärksamhet och tid. Inför semestern är det värt att reflektera över vilka distraktioner vi kan eliminera för att verkligen kunna koppla av.

Ett steg kan vara att sätta gränser för skärmtid, kanske genom att stänga av notiser eller till och med logga ut från vissa appar helt och hållet. Ett annat kan vara att säga nej till aktiviteter som vi egentligen inte har lust med, men som vi känner oss tvungna att delta i.

Ibland bokar vi in saker längre fram i tiden och tänker att; “I maj kommer jag säkert tycka att det där är en bra idé.” Men sen kommer fullspäckade maj och vi inser att det inte alls var en bra idé… nu heller… Ibland behöver vi fråga oss varför vi över huvudtaget bokar in saker.  Genom att medvetet ta bort distraktioner och stressmoment, skapar vi mer tid och utrymme för det som verkligen betyder något. Lär dig älska och värna om de blanka utrymmena i din kalender. Låt det finnas gott om bufferttid.

Ingrid Hegg, Monica Dupouy, Jan Winstedt och Petra Brask

En avslappnad och meningsfull sommar

Genom att aktivt återhämta oss, rensa ut det som tynger oss och ta bort onödiga distraktioner, kan vi förbereda oss för en semester som inte bara är avkopplande utan också meningsfull. När vi väl står där, med solen i ryggen (förhoppningvis) och ledigheten framför oss, kan vi göra det med en känsla av lätthet och glädje. Vi går från att vara ständigt tillgängliga till att njuta av att vara närvarande.

Så inför den kommande sommaren, ta dig tid att reflektera över vad återhämtning innebär för dig. Tänk om det finns några surdegar du kan begrava eller rensa ut ur ditt liv. Hur skulle det kännas att sätta gränser till osunda distraktioner. Din framtida, utvilade själ kommer att tacka dig.

Allt gott

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

Återhämtning är inte en lyx, det är en nödvändighet. Det är i tystnaden och vilan som vi finner kraften att möta morgondagens utmaningar.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Fredrik Uddeholt

    Tack så mycket för skön och tänkvärd läsning 😃👌

Lämna ett svar

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier