8 tips för bästa starten på semestern

Sommarbrev, bästa starten på semestern, 8 tips, petra brask & partners, planering, återhämtning,

Skriv ett sommarbrev till dig själv där du listar allt du är stolt över under våren. Vilka vanor har fungerat utmärkt och som du vill ta med dig in i hösten? Finns det någon tid du haft alldeles för lite av eller rent av saknat? Hur kan du få in mer av det i höst? Flera av våra deltagare skriver före semestern ett välkommen-tillbaka-brev till sig själva. Detta läser de med stort nöje första dagen efter semestern. Nedan är ett exempel på hur ett sådant brev kan se ut.

Välkommen tillbaka från semestern

Kära [ditt namn],

Välkommen tillbaka från din välbehövliga semester! Hoppas att du haft en underbar tid för att ladda upp batterierna och ge dig själv återhämtning. När du återvänder till arbetet kan övergången tillbaka till dina vanliga rutiner ibland vara utmanande. För att hjälpa dig att smidigt komma in i arbetsflödet och hantera din tid effektivt och hållbart, har jag sammanställt några tidsplaneringstips:

1. Prioritera och planera

Ta några minuter för att bedöma din arbetsbelastning och prioritera uppgifter baserat på deras brådskande karaktär och betydelse. Använd att-göra-listan för att hantera dina uppgifter och för att tydliggöra dina prioriteringar. Detta kommer att hjälpa dig att återfå fokus. När du gick på din semestern ansåg du att det här hade varit smart att starta upp hösten med; [starta upp hösten med]

2. Sätt realistiska mål

Undvik att överbelasta dig själv vid din återkomst. Sätt realistiska mål och bryt ner större uppgifter i mindre hanterbara steg. Genom att sätta uppnåbara mål kan du återfå din produktivitet och känna att du gör framsteg.

3. Hantera e-post och kommunikation

Börja med att gå igenom dina e-postmeddelanden och röstmeddelanden, prioritera brådskande meddelanden och svara snabbt. Använd e-postfilter, mappar eller etiketter för att organisera din inkorg och effektivisera din kommunikation. Överväg att schemalägga specifika tidsblock under dagen för att hantera e-postmeddelanden och meddelanden och undvika ständiga avbrott.

4. Delegera och samarbeta

Om möjligt, delegera uppgifter som kan hanteras av andra i ditt team. Effektiv delegering kan minska din arbetsbelastning och ge dina kollegor möjlighet att växa. Dessutom kan samarbete med teammedlemmar på gemensamma projekt öka produktiviteten och effektiviteten, så kontakta och samordna med dem vid behov.

 

5. Undvik att göra flera saker samtidigt

Även om det kan vara lockande att hantera flera uppgifter samtidigt, leder det ofta till minskad produktivitet och felprioriteringar. Fokusera istället på en uppgift i taget, slutför den och gå sedan vidare till nästa. Denna metod hjälper dig att behålla koncentrationen och leverera kvalitativt arbete.

6. Ta pauser

Se till att du schemalägger regelbundna pauser under dagen. Korta pauser kan öka din energi, koncentration och ditt välbefinnande. Använd den här tiden för att sträcka på dig, meditera eller helt enkelt ta ett steg bort från arbetsplatsen för att friska upp tankarna.

7. Lär av din semester

Reflektera över de positiva aspekterna av din semester som hjälpte dig att koppla av och ladda batterierna. Identifiera aktiviteter eller vanor som främjade ditt välbefinnande, som motion, att spendera tid med nära och kära eller att ägna dig åt hobbyer. Införliva dessa vanor i din dagliga rutin för att upprätthålla en hälsosam balans mellan arbete och fritid.

Exempelvis

De vanor jag önskar få till i höst med hjälp av min kalender är;

Boka in:

  • återkommande tid för träning på tisdagar, torsdagar och söndagar
  • återkommande fokustid på måndag förmiddag och fredag eftermiddag
  • återkommande tid för veckoplanering på fredagar där jag svarar på följande frågor enligt LEGO-modellen

 

Läget: Hur mår jag? (trött, träningsvärk, rastlös, ”Känner sig stark” etc)

Erfarenheter: Vad tar jag med mig från den här veckan? Vad har jag lärt mig?

Glädje: Vad har tillfört energi? Vad har varit kul?

Oro: Är det något jag oroar mig för?

8. Upprätthåll öppen kommunikation

Om du känner dig överväldigad eller har svårt att hantera din arbetsbelastning effektivt, tveka inte att kommunicera med din chef eller dina kollegor. Öppen kommunikation möjliggör stöd, vägledning och potentiella justeringar för att säkerställa att du arbetar hållbart och hälsosamt.

Kom ihåg att det tar tid att återgå till arbetet efter en semester, så ha tålamod med dig själv. Genom att implementera dessa tidsplaneringstips och gradvis återgå till dina rutiner och vanor kommer du snart att återfå din effektivitet och din arbetsglädje.

Jag är glad att vara tillbaka och ser fram emot en givande höst!

Vänliga hälsningar,

Ditt namn

Vårt bästa tips för att verkligen komma igång med semesterkänslan när semestern väl börjat är att göra en stark markör som markerar att semestern börjar. Exempelvis, sätta på frånvarohanteraren på eposten, plocka undan jobbrelaterade saker hemma, resa iväg hemifrån en tid. I dagens hybridarbete har en del av hemmet blivit så förknippat med jobb för vissa att de kanske behöver lämna det en stund för att känna att semestern börjar.

Vi på Petra Brask & Partners önskar dig en riktigt skön sommar oavsett hur lite eller mycket semester du får under sommarmånaderna. Vi tar blogg- och inspirationsbrevs-semester och är tillbaka igen i mitten av augusti. Och som vi längtar till dess!

Sköt om dig!

Varma sommarhälsningar

Petra Brask, Jan Winstedt, Ingrid Hegg, Monica Dupouy, Sara Olén, Eeric Brask, Nina Sundin

Sommartid är när livet blir enklare och dagarna blir längre. Det är en tid för att utforska, koppla av och njuta av solens varma omfamning.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier