HÅLLBART ARBETSLIV

STARTA en mötesrevolution

starta en mötesrevolution, ingrid hegg, petra brask & partners, effektivitetsexpert, föreläsare, utbildare, personlig effektivitet, time management

Använd START-modellen

Om du eller din organisation vill förändra era möten så är det positiva att det faktiskt är ganska enkelt.  Testa genom att använda START-modellen vid ert nästa möte.

  • SYFTE OCH MÅL – Efterfråga syfte, mål, agenda och vad du ska bidra med.
  • TID FÖR FÖRBEREDELSER, PLANERING OCH PRIORITERING Planera in tid för förberedelser inför mötet i din kalender.
  • ATTITYD OCH KULTUR –  Bidra till möteskulturen genom att komma i tid och vara närvarande. Det smittar av sig! 
  • RAMAR OCH STRUKTURHjälp till att ta ansvar för mötestiden och ställ gärna följande frågor när det är 5 minuter kvar av mötet; Vad har vi beslutat? Vem gör vad och när? Boka in tid in i din kalender efter mötet för att ta hand om de uppgifter du fick under mötet. 
  • TÅLAMODHa tålamod med dina kollegor och dig själv. Det kan ta tid att få igenom de mötesförändringar ni behöver göra. Ibland glömmer man bort och trillar in i gamla hjulspår. Hjälp varandra. 

Vad kan du bidra med för att det ska bli ett bra möte?

När vi på Petra Brask & Partners utbildar och har workshop i Effektiva & Meningsfulla möten får våra deltagare välja ett eller flera förbättringsområden som vi har förmånen att få följa upp. Och oj, vad mycket bra som händer direkt och vilka omedelbara och uppskattade resultat vi kan se!

Har du någon gång tänkt; ”Jaha, nu är det dags för ett av de där sega mötena igen.” Samtidigt som du ser framför dig hur mötet kommer att bli. Lite som att du redan har övat in det här mötet. 

Tänk om du skulle göra motsatsen. Att du övar in och får en bild av ett bra, levande, meningsfullt och effektivt möte. Vad gör mötesledaren och jag som deltagare annorlunda då? Din attityd och dina inställningar inför mötet är viktiga för att det ska bli ett bra möte. Så vad behöver du göra? Mötesrevolutionen börjar redan hos dig och med ditt mindset. Hur kan du vara deltagaren som tillför något till mötet, är förberedd och ställer de smarta frågorna? Och hur kan du stötta mötesledaren så att det blir ett bra möte?

Deltagarna i ett möte har olika roller och uppgifter. Så ställ dig själv frågan om hur du, i din roll, kan hjälpa till att göra mötet så bra som möjligt? Se till att du får känna att just det här mötet blev det bästa mötet du var på den här veckan. Lycka till och ha ett bra möte!