Ett fantastiskt skitår?

22timmarBåda satt rakryggade och andades långt ifrån ända ner i magen. De tittade på mig som att jag skulle ha förmågan att sluka dem hela. Men där fanns en annan blick också. Hopp. En längtan att bli accepterad. En önskan att bli sedd och lyssnad till. Jag intog en lugnande pose i den stora fåtöljen och hoppades att värmen jag kände inom mig skulle stråla rakt ut genom mitt leende och in i deras oroliga magar. ”Vill du berätta hur du har det just nu?” De tittade på varandra. Han nickade obemärkt. Hon tog sitt första skakiga djupa andetag sedan jag hälsat på henne och började försiktigt att berätta.

Den här veckan har känts väldigt lyxig. Jag har haft ovanligt mycket tid för återhämtning och inspiration. Något jag verkligen värderar så här i decembers mörker och många sysslor. Tack vare advent har vi ljus i vårt hus och på en hel del andra platser.

På hemmafronten har vi fixat allt inför julen, vilket i praktiken innebär en resa långt bort samt ett beslut att skippa julklappar och istället skänka pengarna till bättre behövande. Check! Kollegorna och jag har haft julavslutning och ätit julbord. Check! Jag har gjort min utvärdering av 2015 och målsättningar för 2016. Check! Vad mer kan man önska så här dags på året? Att alla ska vara lyckliga, må bra och sova gott om nätterna? Vilket i sig är ett idiotiskt mål då det är nästintill omöjligt att uppnå. Därför blev jag bekymrad när min son kom hem från skolan i början på veckan med många rynkor i pannan.

”Har det hänt nå’t?” undrar jag oroligt och inser att jag får böja nacken ordentligt. När blev han så lång? ”Nej, jag mår bra.” svarar han med basröst. ”Men jag är orolig för en kompis som känner sig väldigt stressad.” Han slår sig ner bredvid mig i köket och häller upp en kopp kaffe. När började han dricka kaffe?! Jag tittar på klockan. Kaffe när man är fjorton? Kommer effekten av det att ha gått ur hans kropp lagom till han ska sova?

En tonårshjärna, som är under ombyggnad, behöver 9-10 timmars sömn, mer än en vuxen som klarar sig på 7-8 timmar. Tyvärr får ungdomar sällan tillräckligt med sömn i veckorna. Inte vuxna heller för den delen. Att känna sig trött på kvällen hänger ihop med sömnhormonet melatonin, som styrs av ljus och mörker. Det börjar öka på eftermiddagen för att man ska vara trött på kvällen. Sitter man framför Tv:n, datorn eller ligger med padda eller smartphone i sängen utsätts man för blått ljus som kan lura hjärnan att tro att det fortfarande är dag vilket hämmar produktionen av melatonin.

”Jag sa till min kompis att min mamma är världens bästa effektivitetsexpert och att du skulle kunna hjälpa henne att hantera stressen.” Jag får en klump i halsen när min son tittar på mig som att jag sitter inne med svaret på livets alla gåtor. Det är en härlig tid. När våra barn tycker att vi är hjältar. ”Om du har en vän som vill prata med mig, så är det klart att jag lyssnar.” svarar jag eftertänksamt. ”OK, går det bra imorgon?” svarar sonen snabbt. Automatiskt kollar jag i kalendern innan jag svarar ja.

Sammanfattar kalenderåret 2015 med blandade känslor. På det personliga planet har jag bland annat haft en del tuffa utmaningar med en svårt sjuk pappa som lämnade oss i början på hösten. Samtidigt har det professionella livet varit rena tsunamin i form av många uppdrag och spännande förfrågningar. Sammantaget har 2015 varit ett fantastiskt skitår som bestått av en vågsamt mixad cocktail som, om jag svalt den i ett svep, skulle ha lett mig rakt i fördärvet.

Därför kan jag med stolthet säga att det som jag och mina kollegor lär ut fungerar. Det är inte bara för att jag ser det på mina deltagare och får höra hur det påverkar deras liv. Utan för att jag själv inte skulle överlevt det här året utan alla effektiva tips och tekniker.

”När det är mycket som händer kan jag ha extremt svårt att sova. Min hjärna ältar saker och jag kan inte varva ner. Jag tänker på saker som hänt, saker jag sagt och gjort och så funderar jag på hur bra det var egentligen?” jag nickar och lyssnar. Min sons kompis har berättat att hon tycker att svenska är ett av de roligaste ämnena i skolan. Jag förstår varför. Hon har ett rikt språk och lätt för att uttrycka sig. ”Tycker du om att skriva?” frågar jag fundersamt. Hon nickar ivrigt. ”Skriver du dagbok?” Hon skakar på huvudet. ”Jag gjorde det förut. Men inte nu längre.” Kan du tänka dig att börja med det igen? ” Hon nickar. ”Och kan du lägga till tre frågor som du svarar på; Vad hände idag som gjorde dig glad? Vad gjorde dig extra stolt över dig själv? Vad ser du fram emot imorgon?” Hon skriver noga ner frågorna i sitt anteckningsblock.

Din hjärna behöver varva ner innan du ska sova. Hjärnan vill helst ha två timmar på sig för att komma in i rätt läge för sömn. Det tar ungefär 10 minuter att somna. Ju längre tid det tar desto tidigare behöver du låta hjärnan koppla av från intryck från dator, surfplatta och mobil. Läs en bok, skriv dagbok, reflektera, ta ett bad eller lyssna på musik så får hjärnan en chans att förbereda sig för sömn.

Aktivitet kostar vila och när vi sover passar hjärnan och kroppen på att återhämta sig, nervsystemets celler laddas med ny energi och restprodukter städas bort under sömnen.

Hjärnan behöver också semester. Om du tillhör dem som tycker att hösten gick fort och nu är det plötsligt jul, så är du inte ensam. Passa på att återhämta dig under de röda dagarna. Det är i regel inte ”högarna på jobbet” som skapar den största stressen utan en kombination av höga krav på ”jobbet-fritid-egen tid”. Kanske dags att önska dig en kravfri jul och nyår?

Tack för det här fantastiska året tillsammans. När den privata zonen varit utmanande har jobbzonen gett mig ny energi. Jobbet, kollegorna, kunderna och alla härliga ungdomar jag fått förmånen att träffa, inklusive mina egna har varit solskenet i mitt liv. Jag vill också tacka styrelsen som väglett verksamheten under året; Monica Svensson och Johan Wiklund och våra externa rådgivare. Styrelsen, Jan Winstedt och våra samarbetspartners har gjort ett kanonjobb och för företaget blev det ett rekordår. Det tänker vi slå under 2016. Till vår hjälp har Är-det-inte-jul-snartvi nya kloka medarbetare. Men det tar vi nästa år. Det får bli en cliffhanger. Då ska jag också berätta om den minnesresa jag kommer göra över jul och nyår. Tillbaka till barndomslandet Sri Lanka, där jag ska visa mina ungdomar var jag växte upp och gick i skola, när jag var i deras ålder och yngre.

Bloggen är tillbaka igen den 15 januari, 2016. Ser fram emot det.

Passar på att önska dig och din familj en kravlös jul och ett Gott Nytt 2016

Petra Brask

 

ErnstVad är väl en jul utan några Ernst Kirchsteiger citat;

  1. När man var liten var man inte riktigt trygg med tomten.
  2. Man får en glögg som är så god som att kyssa en ängel.
  3. Se till att ni släcker ljuset när ni lämnar rummet, då får ni en roligare helg.
  4. Ju äldre jag har blivit, ju mer intresserad blir jag av själva papperet runt presenten.
  5. Det finns de som påstår att vitt inte är en färg. I själva verket är det julens vackraste färg.
  6. Kom över på ett glas glögg har blivit ett modernt mantra. Det måste ju innebära att det är enkelt.
  7. Vad är det som gör att vissa granar faktiskt bestämmer sig för att bli julgranar och andra bara är fula?
  8. Man känner sig nästan som Kalle Anka ibland. Jag tycker det är kul att vara en del av den svenska julen.
  9. Det är du som är herre över din egen jul. Anpassa julen efter hur du mår just nu. Den kan bli fantastisk i alla fall.
  10. Det spelar ingen roll hur mycket elektriskt ljus man tänder så har den lilla öppna lågan en synnerligen märkvärdig kraft.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier