Fördelarna med distansarbete

Samtidigt som den fysiska distansen till kollegor och deltagare har ökat har världen kommit närmre. Trots att veckorna kortats ner av helgdagar har jag och mina kollegor hunnit utbilda 60 deltagare i Spanien och Portugal i Personlig Effektivitet på FEI Företagsekonomiska Institutet och föreläst för flera hundra deltagare runtom i Norden. Jag höll ett interaktivt webbinarium om Självledarskap på Ny som Chef-dagen för ledare runtom i Sverige. Dessutom har Lena och jag har spelat in Tidspodden – Tid för distansledarskap med Henrik Mattsson, VD på Lookback i Kanada. Förr i tiden hade det inneburit oändliga timmars resande. Nu vaknar jag hemma, är tacksam att vi är friska och har energi över till resten av livet.

Fredrik Sventoft, Eventansvarig på tidningen Chef och Petra Brask på Ny som Chef-dagen.

Mina kollegor och jag blir kontaktade av alltfler organisationer som noterar fördelarna med distansarbete och som vill lägga om all utbildningsverksamhet till onlineutbildningar. De ser tids- och miljövinster med att utbildningen kommer till deltagarna. De pratar varmt om mänskliga värden av mer tid hemma med nära och kära istället för att brottas med alltför många restimmar. Mötestid som förut slukade merparten av veckans timmar kan nu omvandlas till korta avstämningar via Zoom, Teams eller andra onlineverktyg.

Men kommer det inte bli en motreaktion då? tänker du som sitter i digitala möten från morgon till kväll och kanske helst av allt är sugen på att skicka datorn rakt ut genom fönstret? Aldrig i livet att du tänker spendera en enda minut digitalt när den här krisen är över.

Ingrid Hegg och Petra Brask distansutbildar deltagare i Spanien och Portugal på FEI Företagsekonomiska Institutet.

Den som lever får se. Det vi noterar nu är att organisationer skickats minst fem år in i framtiden och att vissa börjar stänga sina kontor för all framtid för att istället låta medarbetarna fortsätta jobba på distans. Det kommer säkerligen växa upp fler kontorshotell där de som inte vill jobba hemifrån hyr in sig och har sina fikaraster med människor från helt andra verksamheter. Vi kommer se fler exempel på Hoffice (home office- där vi samlas hemma hos varandra för att få gemenskap under arbetsdagen) och Hubs (mötesplatser för företag).

I år har jag 25-års jubileum som Effektivitetskonsult. Med åratals resmil och hotellnätter i bagaget när jag en dröm om att bosätta mig på Gotland på heltid och att jobba på distans. Nu ser jag min dröm komma närmre då distansarbetet är här för att stanna.

En utmaning kvarstår. Hur vet man hur medarbetare mår och hur det går när man leder på distans? Detta går Lena Lid Falkman och jag till botten med i ett rykande färskt avsnitt av Tidspodden inspelat på distans med Lookbacks VD, Henrik Mattsson i Montreal, Kanada. ”Det finns många fördelar med distansarbete.” menar Henrik. Och du som lyssnade på förra avsnittet kan nästan ana vilket djur som får sammanfatta programmet. 🙂

Önskar dig en skön helg

Petra Brask, Effektivitetsexpert, Föreläsare och Författare

“Never let a crisis go to waste. It’s the universe challenging you to learn something new and rise to the next level of your potential.”
― Timothy Ferriss, Tribe of Mentors: Short Life Advice from the Best in the World

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa