Innovation uppstår när intelligensen roar sig istället för oroar sig

Att det finns mycket oro och stress i vårt samhälle i dessa tider kan inte ha undgått någon. Vår hjärna är programmerad att dra igång stress i våra system om den upplever att det finns en hotbild. Ingen är oberörd och även den mest logiska människan kan känna en klump i magen. Det är lätt att stressen tar upp alla våra tankar och att vi agerar känslostyrt. Då fattar vi sämre beslut på våra arbeten, för oss själva och för våra medmänniskor. Vad kan vi göra för att skapa de bästa förutsättningarna för goda beslut, nytänkande och innovation?

Trots riskerna med felaktiga beslut ser vi idag många exempel på kreativa, innovativa åtgärder och beslut. Vi noterar många goda insatser hos våra deltagare. Individer och organisationer som kommer på helt nya sätt att lösa problem. Skanska erbjuder t ex alla medarbetare med vårdutbildning att ta tjänstledigt och fylla en vårdtjänst där Skanska betalar mellanskillnaden i lön. Stockholmsmässan som effektivt hanterar stora mässor ställer nu blixtsnabbt om till fältsjukhus. Scenarbetare på teatern rycker in på sjukhusen och hjälper till vid ombyggnader av vårdavdelningar för att förhindra smittspridning.

Vad är det som gör att dessa individer och organisationer så effektivt hanterar sin oro och istället frammanar en problemlösningsförmåga?

I utbildningsbranschen var vi många som på en dag fick hela våren avbokad och en ovanligt luftig kalender. Vi såg snabbt behovet av att peppa varandra och bjöd in till onlinemöte för att locka fram vår problemlösningsförmåga. Tillsammans är vi människor starka. Jag och mina kollegor peppar varandra dagligen via Teams och med gemensamma ansträngningar har vi fått våra deltagare att ställa om istället för att ställa in. Nu fylls våra kalendrar med distansföreläsningar, coachningar och seminarier online. Våra deltagare återkopplar att de bättre kan navigera i denna utmanande tid med hjälp av våra verktyg för struktur, planering och prioritering.  

Vi är långtifrån igenom krisen och sjuktalen fortsätter att stiga. Klumpen i magen kommer och går. När den kommer gäller det att ha en strategi för att hantera den så att vi kan fortsätta fatta bra beslut. Innovation uppstår när intelligensen roar sig istället för oroar sig. Vår kollega, Sara Olén, är inte bara effektivitetskonsult, hon driver också Art of Veda och inspirerar oss alla att vara innovativa. Här berättar hon hur vi kan få tillgång till vår kreativitet:

Från oro till ro

”Det är av stor vikt, innan vi agerar, att vi växlar från oro till ro. En lugn kropp och sinne har tillgång till oerhört många fler funktioner i hjärnan än en stressad. Använd de verktyg som passar dig. Meditation, en promenad i skogen eller måla. Jag och mina kollegor blir fokuserade av att måla. Antingen med pennor eller med akrylfärg. Det behöver inte bli något. Bara låt pennan fara över pappret och skapa. Ha tillit till att allt kommer att ordna sig.

Få tillgång till din innovativa, kreativa sida

När du är lugnare genom måleriet är din kropp och ditt sinne här och nu. Du har större tillgång till din skaparkraft och din hjärna använder fler kopplingar till sina olika delar. Det är när dessa kopplingar uppstår som helt nya idéer tar form. Idéer som kanske är helt nya vinklingar av hur ni ska agera i just er verksamhet.

Ge dig själv det du behöver just nu. Om vi alla tar ansvar för att lugna oss själva och vår familj, sprider det sig till våra kollegor och våra medarbetare. Tillsammans är vi starka.”

Låt måleriet ge dig tid för återhämtning

Vi har noterat att både ungdomar och vuxna glömmer bort tid för återhämtning och pauser när de sitter hemma och jobbar. Det är lätt hänt att förbise detta behov under perioder av hög stress och istället sluka nyhetssändningar som ökar på oron. Art of Veda har skapat en serie med filmklipp som kan inspirera dig till att hitta inspiration, kreativitet och få återhämtning via måleriet.

Under våra kickoffer brukar vi plocka fram penslarna för att vara kreativa och hitta nya lösningar. Tänk om det är denna vana som gör att vi så snabbt kan ställa om? Ingen av oss har någonsin påstått att vi kan måla och när vi släpper prestige, oro och stress kommer de bästa idéerna.

Tillsammans med våra kollegor på Petra Brask & Partners önskar vi dig en kreativ och innovativ helg och vecka.

Sara Olén och Petra Brask
Effektivitetskonsulter, utbildare och föreläsare

”We are only as strong as we are united,
as weak as we are divided.”

Albus Dumbledore (via J.K. Rowlings)

Detta inlägg har en kommentar

  1. Ann Nilsson

    Så bra, så rätt!

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa