Längtar du efter kvalitetstid?

”Jag går till jobbet på måndag morgon och efter en timme på kontoret längtar jag hem igen. Jag har massor att göra men ingen energi alls att ta tag i det. Deltagaren kastar sig ner i sin egen besöksgrupp och tittar på mig som att jag är en livboj. ”Vad ska jag göra för att få upp energi-nivån igen? Jag ska ju hålla ända till jul!”.

Hösten har intagit oss med sina slående färger som tar andan ur mig, när jag kör mil efter mil runt om i Sverige för att utbilda och coacha. Många är de deltagare som inte ser lövens skiftningar utan istället gråmulet inser att de kanske tog lite för kort semester eller rivstartade så mycket att de redan börjar tappa orken.

Hur fyller du på med höstenergi? Vad använder du dina dyrbara fritidstimmar till? Känner du att tiden inte räcker till för reflektion och återhämtning?

”Vad är det du längtar till hemma?” frågar jag försiktigt den utslitne kursdeltagaren. ”Ja, inte är det renoveringen av källaren eller hyllorna jag har lovat frugan att sätta upp! Jag vill bara gå hemma och ”skrota”, sortera gamla böcker, kolla räkningarna, ta en kopp té och vara själv hemma. Vet du hur lugnt och skönt det är hemma hos mig, när bara jag är hemma?” Hans kroppsspråk är talande och nästan sydländskt intensivt.

Jag nickar tankfullt och slänger en kvick tanke på när jag själv försökte jobba hemifrån i veckan samtidigt som dottern var hemma med stukad fot. Sambon flög in emellan två jobbmöten och grannarnas byggjobbare körde allsköns tekniska maskiner med diverse ihärdiga, skärande ljud. I min frustration stängde jag till slut av datorn och tog en långpromenad i solen. Det klart effektivaste jag gjort den dagen.

Var tar all tid vägen?

Enligt en brittisk studie sover vi i 26 år av vårt liv – men vi tar ytterligare sju år till att ”försöka somna”. Vi tillbringar fem månader på att klaga – men bara 115 dagar till att skratta. Det kan jämföras med på femtiotalet, då skrockade man tre gånger så länge. (Intressant… varför då?)

Vi spenderar fem och ett halvt år på att damma, dammsuga och hålla igång med hushållsarbetet. Samt ytterligare tre år på att tvätta.

Vi tillbringar fem år på internet (ett snitt… om du är online 11 h och 20 minuter per månad).

När det kommer till romantik så spenderar vi lite mer än en månad på att mysa ihop med vår partner. Det kan jämföras med 11 år av våra liv framför TVn.

Man kan gräva i statistik i det oändliga och konstatera att en del av hur vi använder vår tid kan vi inte påverka. Men frågan är; Har du gjort ett aktivt val för den tid du faktiskt har kontroll över?

Ett problem kvarstår dock. Hur skapar vi egen tid när hela huset är fullt av familjemedlemmar?

”Jag gick hem på lunchen idag och rensade mina garderober.” den blonda kvinnan log hemlighetsfullt. ”Det var fantastiskt. Vet du hur härligt det är hemma hos mig när ingen är hemma?” Småbarnsmamman läppjar njutningsfullt på kaffet som om hon fortfarande satt i vardagsrumssoffan.

Redan när vi träffades första gången sa hon att hennes utmaningar när det gäller effektivitet inte fanns i arbetet. ”Jag vågar nog säga att jag är en av de effektivaste på den här avdelningen.” Hennes chef och kollegor kunde mycket riktigt bekräfta det. ”Så var ligger din utmaning då?” undrade jag nyfiket. ”Det måste ju finnas någon anledning till att du går kursen.”
Hon utbrister snabbt ”Hemma! Jag har ingen energi kvar när jag kommer hem och det är så mycket jag borde rensa och sortera att jag blir trött bara jag tänker på det.”

Kvaliten på ditt liv och arbete påverkas av vilken kvalitet det är på dig. Att sitta ner och vänta på att den kvalitetstiden ”ska komma till dig” tror jag inte är en lösning. Kanske är det så att vi måste planera in den och ge den ett utrymme. ”Är det inte det man kallar älgjakt?” Säger min bror så klokt, när vi ringer för att stämma av inför helgen.

Tänk om det är så enkelt att vi bara behöver lite tid för oss själva ibland för att rensa tankarna, garderoben, jaga älg eller sortera gamla böcker. Lite ”komma ifatt tid”. Är det inte då de mest fantastiska idéer föds?

Önskar dig en riktigt skön helg

Petra Brask
”Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.”
Steve Jobs (1955-2011)

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa