Pluggtips

tråkig kattHar just nu höstlov men inser att det ser annorlunda ut nu än för bara några år sedan i familjen. Min man är jägare och frossar i tid med jaktkompisarna. Min dotter går på högskolan och har inte höstlov längre och min son är hos sin pappa och ska på läger med scouterna. Eftersom jag bokat in höstlovet som helig tid i kalendern sedan urminnes tider märker jag att jag är helt ovillig att ta bort denna tid. Unnar mig därför att ta höstlov med min nya bebis, bok nummer två, som jag skriver för ungdomar.

Tanken är att du som är ungdom ska få tidstips så att du hinner njuta av ungdomstiden och slippa drabbas av alltför stor stress och tidspress p g a att du skjuter upp saker till sista sekunden eller helt enkelt inte har fått lära dig att använda en kalender och göra dina läxor på ett enkelt, roligt och smidigt sätt. Anledningen att jag har förstått att detta behövs beror helt enkelt på att mina egna ungdomar och deras kompisar har bett mig om hjälp och tips och det har slutat med att jag nu till och med är ute på skolor och föreläser.

När jag djupdykt i fakta kring ungdomar, forskning och tips, har jag stött på så många spännande och kloka hjälpmedel som redan finns. Otålig som jag är kan jag inte vänta med att boken ska bli klar för att dela. Börjar med några smarta appar och sidor som kan underlätta pluggandet och göra det roligare. En del använder du kanske redan.

Glosor Glosor.eu hjälper dig att plugga dina glosor på ett roligt sätt!

quizlet Ger dig verktyg som ordkort, spel och mer för att enkelt kunna plugga på allt.

Ordkort  Sök på flashcards så får du mängder med förslag på appar för att göra ordkort och kunna förhöra dig själv eller andra. Vill du göra ordkort som spelkort för att spela med dina kompisar så kan du använda tjockare papper och klippa ut kvadratiska kort. Skriv frågan på ena sidan – svaret på andra sidan. Om du svarar rätt så får du kortet och annars lägger du det sist i högen. Spela av varandra alla kort. Går att spela med sig själv också.

lyricstraining En helt underbar app för att träna engelska genom att dina favoritlåtar spelas och när det kommer en lucka i texten får du chansen att fylla i det saknade ordet, samtidigt som du får poäng för hur många ord du klarar.

matteboken Matteboken.se är ett verktyg för att studera matte på nätet med material, videolektioner, räkneövningar och ett forum. Drivs av Mattecentrum, en ideell förening som arbetar med att öka intresset för matematik bland barn och unga.

nomp På Nomp kan du öva på matematik och det är helt gratis. Du tävlar mot dig själv och samlar poäng och medaljer. Du navigerar enkelt mellan lättare eller svårare matte.

elevspel Här finns spel som är roliga samtidigt som de lär ut kunskap för dig som går i grundskolan.

För SO och NO-ämnen kan du ta hjälp av till exempel Spektrum Liber där du får lyssna på texten, få frågor och se animationer. Du kan få begreppen förklarade på flera språk.

biologi

fysik

kemi

Tips på begreppssamlingar på nätet för SO och för NO

Kära föräldrar till ungdomar. Jag är ingen expert på ungdomar och har full respekt för att det finns bokstavskombinationer och andra utmaningar som gör det tufft att ta till sig kunskaper under skoltiden. Förhoppningsvis har du sökt hjälp eller hittat det stöd du och dina ungdomar behöver.

Det finns många inspirerande böcker för dig som vill stötta unga, här är några exempel;

Läxhjälp av Pernilla Alm – familjens guide till effektiv och rolig läxläsning

Hjärnstorm av Daniel J Siegel – överlev tonårstiden med forskningens hjälp

Hjärna, Gener & Jävlar Anamma av Torkel Klingberg – hur barn lär

Grit av Angela Duckworth – why passion and resilience are the secrets to success

Hjärnstark av Anders Hansen – hur motion och träning stärker din hjärna

Allt gott

Petra Brask
Effektivitetsexpert och Författare till boken Vem bestämmer över din tid – konsten att frigöra tid och energi

”Något av det bästa med unga människor är att de ifrågasätter, att de bryr sig om rättvisa och att de har ett öppet sinne.”
Zack de la Rocha (1970-)

Framsida_Vembestämmeröverdintid_Brask

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier