Skjut inte upp till morgondagen…

Jag har kastat mina sorger bakom min rygg och jag ser dom inte mer...

”Skjut inte upp till morgondagen det du kan skjuta ner idag.” som den Mexikanske gangstern brukade säga…

Så inledde Göran sina spanska-lektioner varje vecka och sedan spände han ögonen i oss och förhörde oss på läxan. Då var det liksom ingen idé att komma med några bortförklaringar till varför man inte hade gjort läxan. För Göran fanns inga bortförklaringar, bara tid och planering av densamma. Göran gick nästan alltid i gröna kläder och bruna ”Jesus-skor” som hans typ av sandaler kallades på vårt gymnasium i Kalmar.

Förutom spanska lärde jag mig på Görans lektioner att procrastination eller förhalning är konsten att undvika att göra eller avsluta en uppgift genom att fokusera på en helt annan uppgift (en lättare eller roligare :-)). För förhalaren kan detta resultera i minskad produktivitet, stress och skuldkänslor.

Inte visste jag då att jag skulle komma att jobba med och utbilda människor effektivitet och i att bryta sina förhalningsbeteenden, som t ex en av mina deltagare den här veckan som längst ner i sin in-korg hade ett mejl som beskrev hur man lägger in signaturer  i sina mejl, som var 5 månader gammalt. Jag frågade min käre deltagare om vi skulle ta bort det mejlet? ”Nä, jag har en signatur med vår gamla adress, så jag måste uppdatera den och det står där hur man gör.” OK, men betyder det att du skickar iväg dina mejl med den gamla adressen nu då? undrade jag. ”Nänä, jag ändrar i den innan jag skickar något.” Det tog honom exakt 38 sekunder att gå in på Verktyg, Alternativ och sedan välja E-postformat för att ändra i signaturen en gång för alla. Jag brydde mig inte om att räkna ut hur lång tid det hade tagit att ändra varje mejl, varje dag, men det fick mig att undra…

Varifrån kommer ordet förhalning? Hur länge har det funnits? Varför förhalar vi?

Ordet förhalning, som på engelska heter ”Procrastinate” och kommer från det latinska verbet Procrastinare; pro. (adverb; som uttrycker rörelse framåt) crastinus (som betyder; tillhör imorgon). Den tidigaste kända skriften om förhalning är från 1600-talet. I sin predikan skrev då den kanadensiske prästen Antoney Walker, att förhalning och att undvika att göra saker är ren synd och skär ondska.

Enligt den senaste psykologin kan förhalning bäst förebyggas om du identifierar känslorna som är associerade till din förhalning.

Psykologerna, Sapadin and Maguire (1997), delar in förhalare i: ”Perfektionisten” som fruktar allt som inte är perfekt, ”Drömmaren” som har fantastiska idéer, men avskyr alla detaljer, ”Oroaren” som inte tror att saker är rätt, men är rädd för att ändringar kan göra saken värre, ”Trotsaren” som vägrar göra något som någon annan föreslår eller förväntar sig, ”Kris-makaren” som lyckas hitta ett stort problem i vilket projekt som helst (oftast genom att börja för sent) och ”Övergöraren” som tar på sig alldeles för många uppgifter, blir trött av allt ”för mycket” och gör…ingenting.

Lösningen för alla typer av förhalningar och förhalare vet alla våra kursdeltagare och effektivitetskonsulter tack vare McWilliams & McWilliams bok från 1991:

Gör det NU!

På spanska heter det

¡Hazlo ahora!

Det har Göran sagt… många gånger…

Petra, Effektivitetskonsult

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa