Struktur och planering för ett hållbart arbetsliv i höst

struktur, planering, hållbart arbetsliv, höst, petra brask & partners, personlig effektivitet, time management, tidsblogg, inspirationsbrev

Hösten är en årstid som ofta för tankarna till färgsprakande löv, varma drycker framför brasan och mysiga kvällar inomhus. Det är också en perfekt tid att fokusera på hälsa och välmående. Låt oss dyka in i hösten med inspiration och motivation för att arbeta hållbart och hälsosamt och njuta av denna vackra årstid. Prioritera dig själv och skapa en bra struktur och planering i höst. 

Struktur och planering 🎯

Sätt realistiska mål i höst. Att försöka göra för mycket kan leda till stress och ineffektivitet. Ett tips är att fokusera på processmål som att till exempel må bättre, bli piggare och friskare samt att ha mer energi till det du vill göra. Det ger en mer positiv känsla kring ditt mål än resultatmål, exempelvis att minska si och så många kilo i vikt.

struktur, planering, hållbart arbetsliv, höst, petra brask, tidsblogg, effektivitetsexpert, författare, föreläsare, time management, personlig effektivitet

Planering - prioritera din hälsa 🍊

Ta hand om din fysiska och mentala hälsa. Skapa en må-bra-plan för hösten. Identifiera några hälsomål och prioritera det som kommer att hjälpa dig att uppnå dem. Träna regelbundet, ät hälsosamt och se till att du får tillräckligt med sömn.

Planera in ”överlevnadspauser”: Vi kan arbeta 1-1,5 timme men sedan blir hjärnan trött och behöver en paus. Låt gärna din ”överlevnadspaus” innehålla rörelse. Varför inte göra en liten dans eller pausgympa?

Struktur - Skapa rutiner och vanor ☕️

Den som satsar på att öva in en en vana frigör mycket energi i slutänden. Våra deltagare brukar ofta börja veckan med fokustid och avsluta veckan med veckoreflektion. Detta ligger som en stående bokning i kalendern. De brukar också föredra att använda morgontiden för mer krävande uppgifter och eftermiddagarna för enklare uppgifter samt för möten. Vilka fasta morgon- och eftermiddagssrutiner skulle du vinna på att boka in i din kalender?

struktur, planering, hållbart arbetsliv,

Fyll på med kreativ energi 🎃

Skapa en ”Dagens äventyr”-lista: Istället för en vanlig att-göra-lista, döp den till ”Dagens äventyr” och lägg till några Paus-uppgifter som lyfter listan. Exempelvis; Hoppa på ett ben till fikarummet för att fylla på kaffe eller té. Sätt på dig en halloweenmask till avdelningsmötet. Skapa ett tidsblock i din dag då du lovar att utföra uppgifter med ”ett leende på läpparna”, oavsett hur tråkiga de kan vara. Tråkiga uppgifter brukar för övrigt vara lättare att få gjorda i stökiga miljöer, exempelvis på tågresan, på ett kafé eller i väntrummet hos tandläkaren.

Begränsa distraktioner 📣

Stäng av meddelanden och använd webbplatsblockerare när du arbetar. Skapa en störningsfri arbetsmiljö när du behöver fokusera.

Strukturera och organisera dig 📚

Skapa en ren och organiserad arbetsplats. En städad arbetsmiljö kan hjälpa dig att vara mer fokuserad och produktiv.Det gäller även hemma. Är det den här hösten som du tar inspiration av exempelvis Marie Kondo på Netflix och organiserar dina garderober och lådor?

Öva dig på att säga nej ✋

Lär dig säga nej till åtaganden som inte är nödvändiga och som inte hjälper dig att nå dina mål.

Fira framsteg 🎉

Belöna dig själv när du når dina mål och när du har haft en produktiv dag.

Fyll på med inspiration 👨‍🎨

Hitta källor till inspiration och motivation som kan hjälpa dig att fylla på energin i höst. Ibland kan det vara något så enkelt som att investera i en ny kaffe- eller tékopp. Unna dig en färgglad eller lekfull mugg som påminner dig om vikten av att se livet från den ljusa sidan. Eller varför inte gå all-in med en svart humor som ger distans till allt som känns grått.  

Skapa struktur och planering för en effektiv höst

Att göra hösten mer effektiv handlar om att skapa struktur, fokusera på dina mål och prioritera din tid och energi på ett klokt sätt. Önskar dig en riktigt härlig höstsäsong. 🍁🍂☀️

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

 

Om ett år var instoppat i en klocka, då skulle hösten vara den magiska timmen.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier