Sveriges 125 mäktigaste kvinnor – Ännu mäktigare

I år hamnade jag på plats nummer 13, och det är 13:e året i rad som Veckans Affärer håller galan för Sveriges mäktigaste kvinnor. Jag rös av vällust men också av olust, eftersom jag är lite skrockfull.  Hoppfull bestämde jag mig för att glaset är halvfullt och 13 är ett turnummer.

På stolplats nummer 12 och 11 skulle Carola Häggkvist sitta, stod det på lappen reserverat bredvid mig, en bred artist kan man tycka. Men hon var blond och hennes sällskap mörkhårig. Undrar hur det är att heta så och inte vara den där Betlehem-Carola som alla förväntar sig? Jag frågade inte. Jag var inte där för henne, jag var där för en väldig massa andra kvinnor och den spännande prisutdelningen.

Sveriges mäktigaste kvinna skulle koras, måndagen den 7 mars, 2011 – dagen före kvinnodagen.

Kvällens tillställning hölls på Stockholm Waterfront,  det nya, flådiga kongress centret mitt i stan, som retat gallfeber på många estetiska själar. En kaskad av stålpinnar i ultramodern arkitektur utgör en mörk skugga över Stadshuset. Var är prins Charles när man behöver honom? Hade det gällt Londons arkitektur skulle prinsen ha tagit fram ett rött utvisningskort…

Inifrån var det i alla fall imponerande och jag njöt av att gå runt och smaska på snygga hors d’oeuvres och läppja på ett glas vin, som jag unnade mig trots att det var måndag. Till mitt sällskap hade jag min underbara bekant i förlagsbranschen, som skickligt levererade namnen på alla kändisar, Treschkow, Bonde, Tarras-Wahlberg m fl som också gick där och läppjade.

Förra året var färgen cerise på de mäktiga damernas kavajer, i år var den röd, klarröd. Det är nästan så jag undrar hur det går till? Om de ringer varandra innan? Men nej… är man så där mäktig, så är nog rött ett säkert kort.

Till och med vackra, vita, Sara Varga från Melodifestivalen var på plats och sjöng i röd klänning. Jag kände mig rätt beige i min ljusa kavaj.

Nå, är vi kvinnor mäktigare nu än tidigare år?

Ja, det är vi enligt Anders-index. I år hade det hänt rafflande saker på listan, berättade den proffsiga konferenciern, Camilla Wagner. Hon hade helt skippat rött och kavaj och var istället klädd i en härlig grön klänning.  Camilla berättade att Johan har gått om Anders som vanligaste VD-namn. Vi har 255 börsnoterade företag i Sverige och Johan ligger på topp, strax före Per och Anders, som nu är 3:a, därefter kommer en hel rad med manliga namn och till sist 8 kvinnor.

Det är 4 fler kvinnor än förra året. En fördubbling och fantastiskt bra, men hade det varit en enda kvinna till så hade det varit 25% bättre och det är tragiskt i sig. När ska vi få ett Malin-index?

Kvinnorna som ändå tog hem priserna

Först presenterades en ny kategori :

Årets Utlandssvensk, Clara Bodin, imponerade. Blond, tuff och stilfull med ett gnistrande silverhalsband (också en trend, noterade jag) berättade att hon ibland bar en fejkad vigselring på affärsmötena. Varför? För att slippa de alltför skamfulla förslagen. När hon intervjuades i soffan, tappade någon nå’t ömtåligt i golvet bakom scenen, ett stort klirr hördes, men Clara rörde inte en min utan pratade fokuserat vidare. Lite glas i kras är vardagsmat för någon som blev gisslan i kontorshuset i Ukraina. Clara är VD för egna rekryteringsfirman Clarus Eastern Europe i Kiev, som rekryterar personal till västföretag i regionen, Ikea, Sandvik och Shell bland annat.

Årets ögonöppnare, Petra Eliasson, var själv en ögonöppnare med långt platinablont hår och en klänning i rosa och orange, som smög sig tätt runt figuren. Petra har skrivit boken Regnbågschefen och är delägare i bemanningsföretaget Brainpeople. Hon sprider kunskap om HBT-frågor på arbetsplatser och utmanar oss alla att vara bättre ledare för HBT-personer. Att framgångsrika personer känner att de bör dölja sin sexuella läggning i rädsla för att inte bli befordrade eller accepterade gör henne upprörd. Och vem blir inte upprörd av det?

Årets nykomling, Ann Carlsson, gick direkt in på 9:e platsen som VD för Apoteket. Hon kommer från ICA och kunde inte tacka nej till utmaningen att driva Apoteket i den förändringsprocess det innebär när vi släppt monopolet fritt. Hon gjorde själv Apotekets hälsokoll och tänkte att nu är sanningens minut inne. Men konstaterade att om hon minskade midjemåttet en aning och svettades lite oftare, så hade hon förutsättningar att leva ett långt och friskt liv.

Årets ryggrad, Catharina Lagerstam, styrelseproffs, var inte lika frisk och kunde därför varken ta emot sitt pris eller höra den varma applåd hon fick. Det är spännande att se att VA instiftat ett pris som tar upp både mod och civilkurage. Det är ett kontroversiellt ämne och intressant, för samtidigt som företagslojalitet är viktigt, så är det inget företag som tjänar på att ingen säger ifrån när det börjar gå åt pipan, då är ett bättre att ha en Whistle blower. Catharina blåste i pipan när hon varnade för att tradingportföljen i HQ var övervärderad med motsvarande 1,2 miljarder kronor. Det startade en viktig debatt om styrelseledamöters ansvar.

Årets gubbe mot strömmen, Åke Svensson, VD för Teknikföretagen, tidigare VD för Saab, hade en hel hejarklack med sig. En stor SAAB-banderoll höjdes och medarbetare ropade i kör ”Åke, Åke, Åke!” ”Det känns fantastiskt. Jag känner mig så hedrad.” sa han ödmjukt till prisutdelaren Camilla Wagner. Camilla tyckte att han inte borde vara förvånad, hon har använt exempel  från hans jämställdhetsarbete på SAAB på många av sina föreläsningar. Nu fortsätter han arbetet på Teknikföretagen.  Åke har suttit i SAABs ledningsgrupp tillsammans med Lena Olving, förra årets mäktigaste kvinna, som nu kom upp på scenen för att lämna över sin drottningkrona. Om du missade när Lena sommarpratade, så har du en länk här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=3713764

Lena började sitt sommarprogram med att sjunga ”Lilla snigel, akta dig…” Det sjunger hon tyst för sig själv på alla ledningsmöten för att vänta in sina manliga kollegor. Det är den tid det tar för männen att ha sin process innan de är mottagliga för några förslag på lösningar. När Lena kom tillbaka efter sommaren hade Åke frågat på första ledningsmötet. ”Nå, Lena, har du sjungit än?” ”Nej.” ljög Lena då.

Och så var det nu dags för Lena att lämna över till

Årets mäktigaste kvinna, vem skulle det bli? En bebis började gråta i en kvinnas famn. Hon skyndade snabbt ut och jag funderade för mig själv. Om det hade varit ett möte för Sveriges mäktigaste män, hade vi hört en bebis skrika då?

Upp på scenen kom först en konstnärinna med en liten barbie-docka i högsta hugg. Den gav hon till Camilla och sa stolt att hennes söner hade lekt med den.  Catrine Näsmark, med en färgsprakande utstrålning hade målat en vacker tavla av Årets mäktigaste kvinna och den hängde nu förtäckt (inte betäckt… som Camilla sa) och dolde Hemligheten.  Catrine målar även kungligheter och hade i samband med det fått förfrågan av drottning Silvia, inte bara om att måla, utan också om att få åka på bönpallen på Catrines hoj. Nu saknade Silvia hjälm, så det blev bara en tavla. En stor trumvirvel ljöd i lokalen när Camilla lyckades hejda Catrines kungliga utläggning och så avtäcktes tavlan och scenen äntrades av:

Malin Frenning, TeliaSonera, etta på listan. Bredbands-bossen som gjort kometkarriär och älskar ledarskap. Att sätta upp flaggan på en topp och ta sig dit tillsammans är det roligaste som finns, tycker Malin, samtidigt som hon hurtfriskt deklarerade att hon är en basketmamma. Med 40 miljarder kronor i omsättning har årets etta ett av Sveriges tuffaste jobb med uppdrag att rädda telebjässen. Jag är mest imponerad över att hon får ihop jobb, barn och basket samtidigt som hon bor på en ö utanför Trosa. Bra bredband kanske?

Under kvällen fick jag lära mig två nya trendiga ord av de tidningsmänniskor som jag nu frotterade mig med. Minglandes och kramandes hörde jag dem säga ”Den eller det är så PK…” Jag fick veta att det betyder  ”politiskt korrekt” Vad nu det ska betyda?  Och..tajja. Som enligt den som sa det betyder ”Spela på.” Men där gick åsikterna isär. Någon mumlade ”Jag trodde tajja betydde något helt annat…” Och där ska jag nog sluta min rapportering av kvällen…

Lycklig över att ha fått vara på plats ännu ett år och andats in detta lava-centrum, denna heta kittlande massa av mäktighet, gick jag mot utgången och ut i Stockholmskvällen för att ta mitt enkla lilla pendeltåg hem till min stuga, långt bort från glitter och glamour. Borta bra men… stolplats 13 bäst!

En mäktig helg önskar jag dig,

Petra Brask

”En mäktig flamma kommer av en liten gnista.”
Dante Alighieri (1265-1321)

Eller några andra kloka ord

”Et ipsa scientia potestas est.”
Sir Francis Bacon (1561-1626)

http://www.va.se/nyheter/2011/03/07/folj-va-kvinna-direkt/index.xml

In English:  http://time4petrabrask.wordpress.com/2011/03/11/swedens-125-most-powerful-women-in-2011-even-more-powerful/

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier