Använd dig av Fresh start-effekten för att kicka igång hösten

Kicka igång jobbet med Fresh start-effekten, Petra Brask & Partners, Tidsbloggen

Kicka igång jobbet med fresh start-effekten.

Tillhör du dem som njutit av en härlig sommar och nu ska ta dig in i jobbtankar igen? Kanske har du redan jobbat ett tag och fnissar glatt åt kollegorna som förvirrat funderar på vad de heter och vad de jobbar med? Tänker du att den här hösten ska bli annorlunda? Att du ska få mer tid för dina kärnuppgifter, träna oftare eller gå och lägga dig tidigare på kvällen?

Då kan du glädja dig åt Fresh start-effekten – ett psykologiskt fenomen som gör att vi har lättare att motivera oss med hjälp av en nystart.

Forskning visar att förväntan om en ny början är en viktig motivation. En studie visar att när människor närmar sig ett nytt decennium är de mer benägna att söka efter mening med livet och försöka förbättra sig själva: t.ex. personer i åldern 29, 39, 49 etc. är 48 % mer benägna att springa ett maraton för första gången. (rekommenderar dig att lyssna på Tidspodden – Tid för nystart och professor Per Carlbring om du vill veta mer om nystarter)

Det som är intressant med fresh starts-effekten är att vi inte behöver vänta på stora milstolpar för att dra fördel av denna plötsliga dos av motivation. Studier visar att den första dagen i varje månad och till och med varje vecka kan inspirera oss att göra bättre ifrån oss.

Nystarter är spännande möjligheter att lära av dina misstag och gå vidare. Så om du för närvarande upplever att du behöver motivation, ifrågasätter meningen med ditt arbete eller bara känner att du har fastnat i gamla hjulspår- använd fresh start-effekten för att kicka igång hösten.

 

Fresh start-effekt, Nulägesanalys

Nulägesanalys - var befinner du dig?

Innan du drar fördel av en nystart lönar det sig att få en uppfattning om var du befinner dig just nu. Om du till exempel vill bli dubbelt så effektiv behöver du veta hur effektiv du är för tillfället. Att basera din utveckling på dina känslor, eller hur effektiv du ”tror” att du är är inte tillräckligt; du behöver tydligare mätvärden.

Metod för att använda Fresh start-effekten

När jag och mina kollegor coachar deltagare brukar ett vanligt mål vara att öka sitt välbefinnande. Låt oss ta det som exempel. Du kan givetvis lägga in precis vad du vill förbättra och använda samma metod.

Välbefinnande är ett ord som bl a sammanfattar läget på vårt mindset, våra relationer, vår arbetsbalans, stimulans och stressnivå.

  1. Om du skulle uppskatta ditt välbefinnande just nu på en skala 1-100, vilken siffra skulle det motsvara då?
  1. Vilken siffra på ditt välbefinnande skulle du vara tacksam för i höst på en skala 1-100?
  1. Hur ser din vardag ut? Vad lägger du tid och energi på under veckan? Exempelvis: Jobb, familj, fritidshus, föräldrar, träning, fritidsaktiviteter, dig själv etc. Rita upp en cirkel som motsvarar din vecka och 100% av din energi. Skriv in hur mycket energi de olika delarna tar.
  1. Blev det någon energi kvar till dig själv?

    Vad tar din energi? Exempelvis; konflikter, outtalade förväntningar, omotiverande uppgifter etc.

    Vad fyller på dig med energi? Exempelvis; träning, umgänge med vänner, egen tid, uppgifter där du utvecklas etc.

  1. Fokusera på dina styrkor och resurser. Exempelvis; tillgångar, mindset, kompetenser, sociala relationer etc. Skriv ner 3-5 styrkor och resurser som du har. Baserat på dina styrkor vilka förslag har du för att förbättra ditt välbefinnande i höst?

 

Visualisera din höst, Fresh start-effekt

Visualisera din höst

Vilket liv vill du skapa för att upprätthålla ditt välbefinnande i höst? Rita upp en ny cirkel med vad du önskar att din höst ska innehålla. Gör cirkeln till bilder som du kan ha som skärmsläckare på telefonen för att påminna dig om vad du önskar fokusera på.

Skapa mini-mål, Petra Brask blogg, Fresh start-effekt

Skapa mini-mål varje vecka

Vilken handling kan du göra varje vecka för att ta dig närmare ditt mål? Om du tillhör en av alla våra deltagare som veckoplanerar kanske du vill lägga till några kontrollfrågor till dig själv.

Exempelvis på mini-mål;

  • Vad har jag gjort den här veckan för att ta mig närmare mitt mål?
  • Vad är jag extra stolt över och tacksam för den här veckan?
  • Vad ser jag fram emot nästa vecka kopplat till mitt välbefinnande?

Bli medveten om när du upplever obalans. Ta reda på vilka situationer under veckan som gjort dig alltför stressad. Sätt ord på dina känslor: oro, ilska, irritation etc. Fundera på vad det är i situationerna som framkallar dessa känslor. Kan några uppgifter delegeras? Ställer du för höga krav på dig själv? Behöver du stämma av omgivningens förväntningar?

Vikten av belöning, Petra Brask blogg

Vikten av belöning

Om du lyckas med dina mål när vi når nyår, hur ska du belöna dig själv? Våra deltagare brukar till exempel skriva;

  • En resa med familjen
  • En egen resa
  • En prenumeration på en favorittidning
  • En weekend med sin partner
  • Fest med vänner
  • En glad överraskning
  • Massage
  • Champagne
  • Nya träningsskor

 

Hur mår du nu på en skala 1 – 100?

Effektiva appar, Petra Brask & Partners

Ta hjälp av alla effektiva appar som finns på marknaden för att hjälpa dig med en energifylld höst. Numera kan vi smidigt;

– mäta vad vi lägger vår tid på med appen Toggl track
– föra dagbok med inspirerande bilder med appen Diario
– få peppande påminnelser för att stärka våra nya beteenden. med appen HealthWatch

Oavsett om ditt mål är att öka ditt välbefinnande eller något annat så önskar vi på Petra Brask & Partners dig en riktigt skön start på hösten. Vi ses den 2 september på vår frukostföreläsning: Fokusera på din fokustid.

Allt gott, Petra Brask, effektivitetsexpert, författare, föreläsare

”Vi lär oss inte av våra erfarenheter,
vi lär oss när vi reflekterar över våra erfarenheter.”

– Herregud

Pär Lager är en av Sveriges främsta experter inom ledarskap, omvärldsanalys och innovativt lärande. Han är chef för uppdragsutbildning på Försvarshögskolan och författare för boken Upskill och Reskill: Smart kompetensutveckling för dig, ditt team och din organisation. I Tidspodden lär han oss att;

  • vi står inför en revolution inom lärande
  • lärande gör oss friskare, rikare och gör det lätttare att få och behålla en partner
  • tid anges som det största hindret för lärande
  • vi behöver alla vara eviga studenter
  • organisationer behöver se lärandet som en viktig del av sin strategi
  • effektivisera vardagslärandet med 5-stegsmodellen

Lyssna på senaste avsnittet av Tidspodden med Pär Lager

Dela gärna detta inlägg

press och media, petra brask och partners

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier