Konsten att säga Nej

Konsten att säga nej, föreläsning, Petra Brask & Partners

Föreläsning i konsten att säga nej

”Nej, det blir inget med det!” kvinnan  gör en avvärjande gest med handen och jag stannar i dörröppningen som fastfrusen. I dessa Corona-tider är man ju mer lyhörd än någonsin och det här kroppsspråket gick inte att ta miste på. Kvinnan brukar snarare hälsa mig välkommen med ett stort leende (och före Covid-19 en varm kram). Nu står hon med säkerhetsavstånd samt ett visir framför ansiktet och ser väldigt bestämd ut. Hon kan verkligen konsten att säga nej.

Den här veckan har mina kollegor och jag fortsatt att utbilda och coacha digitalt. Ibland från studion på vårt kontor och vissa dagar hemifrån eller från uppbyggda studios på kundernas kontor. Själv fick jag möta ett vintervackert Hasselbacken på Djurgården och föreläsa digitalt för drygt femtio engagerade Skoladministratörer. Veckan avslutades med en frukostföreläsning tillsammans med kollegorna där vi hade rekordmånga deltagare från hela landet. 150 personer anslöt från platser såsom Hässleholm, Lund, Malmö, Örebro, Göteborg, Onsala, Stockholm, Gotland, Sundsvall och Umeå med flera.

Konsten att säga nej

Temat för frukosföreläsningen var ”Konsten att säga Nej” och vi utlovade;

 • Självledarskap med sunda och tydliga gränser
 • Säger du ofta ja till andra och nej till dig själv?
 • Vikten av reflektion och tid att tänka efter först
 • Lär dig att säga nej till uppgiften och inte personen
 • Så påverkar hälsan och välmåendet din förmåga att sätta gränser

Svårt att säga nej är tidstjuv nummer ett

Vår kollega, Jan Winstedt, inledde med att berätta om att tidstjuven; Svårt att säga Nej ligger på förstaplatsen bland alla tidsjuvar vi mäter hos våra deltagare. 

Jan Winstedt inleder Konsten att säga Nej (filmklipp)

Jan Winstedt, Frukostföreläsning Konsten att säga nej, Petra Brask & Partners

Ingrid Heggs bästa tips för att lära sig säga nej

Ingrid Hegg fortsatte med att berätta om hur hon lärt sig att säga nej i yrkeslivet men trillar dit hemma när barnen vill låna bilen. Hon berättade hur hon lärt sig att säga nej även till sina ungdomar till slut och då mötts med respekt. Här är Ingrids bästa tips för att lära sig säga nej:

 • Tydliga mål & önskat resultat
 • Ha koll på prioriteringarna då blir det lättare att säga nej
 • Be om betänketid
 • Säg aldrig ja under stress, press eller grupptryck
 • Säg som det är – med respekt!
 • Öva & utvärdera

 

Ingrid Hegg har lärt sig att säga nej till sina ungdomar (filmklipp)

Ingrid Hegg, Konsten att säga nej, frukostföreläsning, Petra Brask & Partners

Våra kollegor, Sara Olén och Eeric Brask hade koll på chatten och rapporterade och reflekterade över alla kloka inlägg från våra deltagare när vi ställde frågor till dem. Delar några av deras svar här;

Vem har du svårast att säga nej till?

Barnen, Mamma, Min syster, Kunder och Sambo, Mina gamla föräldrar, Svärmor, En som alltid ställer upp för mig, Chefen, Kollegor som ber om hjälp och uppgifter som känns roliga men som man inte har tid till. Anställda, Roliga förfrågningar, mig själv, de som behöver mig, de flesta…

Vad hindrar dig från att säga nej?

Självbilden av att vara “personen som alltid löser allt”/”vara duktig”

Göra andra besvikna (absolut vanligaste svaret i chatten)

Att andra ska tycka sämre om mig

Att jag inte kan säga nej, att det alltid ingår i mitt jobb att utföra uppgiften

Att andra ska bli drabbade

Går igång på att göra andra glada

I grund och botten en rädsla för att hamna utanför “flocken”

Konvention och bilder? Det förväntas av mig som mamma att jag fixar ihop en jul

Jag kan bara bekräfta det våra deltagare beskrev. När psykologerna sammanfattar de vanligaste orsakerna till varför vi har svårt att säga Nej säger de:

Vår rädsla för att uppfattas som;

 • Osociala
 • Otacksamma
 • Självupptagna
 • Bakåtsträvande
 • Sura
 • Besvärliga
 • Jobbiga

 

Det finns flera vinster med att säga nej, såsom:

 • Tid
 • Energi
 • Respekt
 • Fokus
 • Förtroende
 • Tydlighet
 • Trygghet

 

Våra chattande frukostdeltagare kunde instämma med detta och här är några av de vinster de beskrev;

 • Ökat självförtroende
 • Ja till en själv
 • Respekt (väldigt många svarade respekt)
 • Lättnad och mindre stres
 • Jag kommer må bättre
 • Lagom arbetsbelastning
 • Att man får det livet man vill ha
 • Slippa stress och ånges
 • Jag får mina uppgifter utförda, och samtidigt en tydlighet gentemot alla andra. Tid för mig
 • Självrespekt och en anna glädje i det man faktiskt sedan gör för att man själv vill det
 • Känslan att man står upp för sig själv.
 • Man får mer respekt för sin egen tid -av både sig själv och andra
 • sover på nätterna
 • Kan leverera enligt utlovade löften
 • Jag får tid till det jag skulle göra
 • Mina arbetsuppgifter är lika viktiga
 • Integritet
 • Lättnad
 • Skapa en dialog som kan leda till något bättre
 • att säga nej innebär att man säger ja till något annat (visar att man kan prioritera)
 • Ger tid till att utföra huvuduppdraget på ett bättre sätt. Effektivt arbete med tid för pauser och reflektion gör mig till en bättre och gladare person

 

Jag berättade om en kollega jag haft i början av min effektivitetskarriär, Susanne, som lärde sig att säga nej genom att säga ja. När alla kom och frågade henne om än det ena och andra svarade hon. ”Ja, jag kan hjälpa dig redan imorgon.” När det väl blev nästa dag hade den som frågade oftast redan löst uppgiften själv.

Öva på att säga nej

Vi avslutade föreläsningen med att öva på att säga Nej och delade med oss av förslag på nej-meningar.

Kan du…?

 • Nej tack.
 • Tack för att du frågar, det är inte rätt för mig,
 • Jag har inte möjlighet att göra ett bra jobb med det just nu.
 • Tack för att du tänkte på mig, jag får säga nej då jag har för mycket att göra just nu.
 • Nej tack, jag har en deadline att hålla.
 • Ja, jag kan hjälpa dig redan nästa år. (månad, vecka, dag…)
 • Jag kan fixa den här delen om du gör dessa delar.

 

Efter föreläsningen och några möten med mina kollegor promenerade jag iväg till min frisör i Gamla stan. När jag klev in genom dörren höll hon upp handen och sa ett tydligt; ”Nej, det blir inget med det!” sedan log hon och tackade för en mycket inspirerande frukostföreläsning. Jag skrattade lättat när jag förstod sammanhanget

Önskar dig en inspirerande vecka

Petra Brask, Effektivitetsexpert, författare och föreläsare

”De kortaste orden – ja och nej – är de som kräver störst eftertanke.”
Pythagoras (569 f.Kr.-475 f.Kr.)

Svårt att säga nej, Petra Brask & Partners, frukostföreläsning

Nästa frukostföreläsning - lyckade digitala möten och sammankomster, den 22 januari

När den geografiska distansen till våra arbetsplatser, kollegor och kunder ökat har samtidigt den mentala distansen till jobbet minskat. Helt plötsligt sitter vi med jobbdatorn i samma soffa som familjen. Vad händer då med vår närvaro och förmåga till att mötas digitalt? Vilka hinder och utmaningar möter vi dagligen när vi ska mötas på nya sätt? I den här föreläsningen får du inspiration för att handskas med vår nya digitala mötesplats. Nu planerar vi för vårens webb-frukostar och det första tillfället är den 22 januari, kl 8.00-9.00. Du äter din frukost online med oss.

 

Få konkreta tips och inspiration

 • Vikten av trovärdiga möten i en otrygg tid.
 • Vanliga misstag när vi möter människor online
 • Konkreta tips för effektiva digitala möten
 • Så gör du mötet inspirerande och inkluderande
 • Var digitalt närvarande och upplyst

 

Senaste anmälningstid är klockan 12.00 den 21 januari (begränsat antal platser). Kostnadsfri – Anmäl dig här

Frukostföreläsning, Petra Brask & Partners

Några tack från våra frukostdeltagare

Tack för inspirationen!

Jättebra, hälsningar från ett soligt Lund

Tack härliga Petra med kollegor !!

Tack för en trivsam och personlig föreläsning med er alla!

Tack för en bra föreläsning med bra exempel som ger en bra bild av vad konsekvenserna av ett ja och ett nej!

Tack för en bra start på dagen

Så mycket bra tankar, tips och reflektioner! Härlig start på morgonen!

Jätte bra som alltid, Har blivit riktigt inspierad att jobba på att säga, “Nej men..

Tusen tack för bra föreläsning!

Stort tack!! förgyllde min dag idag

Tack för jättefin frukostföreläsning. Både ämnet och umgänget behövs i dessa coronatider!

Tack för alltid lika tänkvärda föreläsningar!

Så mycket bra tankar, tips och reflektioner! Härlig start på morgonen!

Att säga NEJ till för stora/fel firande (för mig)kring julen har jag övat på i över 30 år. Jag säger JA till avslappnad jul med vänner och trevlig släkt. Tack för idag!

Tack för en bra start på dagen. Vad ska jag säga nej till nu? Gäller att ta med sig peppen.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier