KUL PÅ JOBBET

Så blir du ineffektiv

Vår ineffektiva-lista

När vi blir trötta blir vi också mer kreativa. Detta märker vi inte minst på Petra Brask & Partners när vi haft tidiga frukosföreläsningar och fyllt dagen med många och intensiva möten. Då kan vi komma upp med fler galna idéer än vanligt på eftermiddagens fikarast. Vid senaste tillfället tog vi under många skratt fram en motsatslista till den som vill satsa på att bli så ineffektiv som möjligt.

Satsa på att bli omänsklig

Skippa sömn, mat och träning. 

Var ett störande inslag

Stör dina kollegor så ofta som möjligt. Gå runt och avbryt dina kollegor ofta med ovidkommande konversationer. ”Jag funderar på att köpa en pilbåge.” 

Gör det mer komplicerat

Uppfinn komplicerade processer för enkla uppgifter. Skapa exempelvis en checklista fylld av onödiga steg för grundläggande uppgifter som exempelvis tömning av diskmaskinen. 

Låt slumpen styra

Klicka slumpmässigt på din dator och hoppas på det bästa. Låt datorn styra dina arbetsuppgifter genom att klicka på ikoner utan mål eller syfte.

Bjud in till många och långa möten

Håll så många möten som möjligt, oavsett anledning. Samla människor i möten som inte har något konkret syfte och som varar i timmar.

Gör det sen eller inte alls

Skjut upp allt till imorgon, eller nästa vecka, eller nästa månad… Uppgifter som kan göras idag kan säkert vänta till en obestämd framtid. Ignorera deadlines och arbeta med uppgifter när det passar dig, oavsett önskemål och krav.

Distrahera hjärnan

Använd teknik för att distrahera dig själv. Låt dig själv fastna i timmar på sociala medier eller titta på kattvideor istället för att arbeta.

Rör till det

Se till att vara så oorganiserad som möjligt. Öppna onödigt många fönster i datorn. Skriv ut mejl i pappersform och låt dokument och filer sprida sig omkring dig utan någon tydlig struktur.

Maxa notiser och avbrott

Sätt på så många notiser som möjligt på din dator och telefon. Låt dem störa dig kontinuerligt så att du aldrig kan fokusera.

Tacka ja till allt och alla

Anmäl dig som frivillig i olika Facebook-grupper. Räck ständigt upp handen på alla föräldrarmöten. Gå ut i korridoren och fråga första bästa kollega; ”Sökte du mig?”

Var ständigt tillgänglig

Ta med dig mobilen in i sovrummet. Följ oroväckande nyhetssändningar dygnet runt. Tricket är att aldrig slappna av, då blir du garanterat ineffektiv.

Du kan säkert komma på fler förslag för den som vill satsa på ineffektivitet. Om du istället vill bli effektivare är det bara att göra tvärtom. Det är betydligt enklare och mindre energikrävande. 😊