Vilken strategi har du för att hantera semestertiden?

strategi, hantera, semestertiden, återhämtning, vila, semester, petra brask, tidsbloggen, petra brask & partners

Den här tiden på året brukar vara fylld med aktiviteter både hemma och på jobbet. Det är som att allt ska hända; kickoffer, skolavslutningar, släktträffar, afterwork-mingel och brännbollspicknick… Samtidigt vill vi komma till avslut med allt på jobbet innan semestertiderna börjar. Kanske tillhör du dem som åker med i ett rasande tempo och ser semestern som ett ljus i tunneln. Du drömmer om hur du checkar ut och ropar; ”Äntligen semester!” Men se upp så du inte kommer ur semestern lika trött och stressad som du gick in i den.

Vad ska man göra innan för att inte gå in i sommaren som ett sönderstressat vrak?

Lista allt du önskar få klart före semestern. Utvärdera sedan den listan och fråga dig själv om det ens är realistiskt eller nödvändigt att få allt klart. Går det att stryka något? Finns det uppgifter som vore smartare att starta hösten med?

Fundera också över alla privata aktiviteter och välj noga vad du lägger din energi på. Är ni flera i familjen kan ni dela upp aktiviteterna emellan er så att inte alla behöver vara med på allt.

Hur får man bäst återhämtning på själva sommaren?

”Flera korta semesterveckor och sänkta förväntningar är receptet för en lyckad ledighet.” enligt Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet. Studier visar att den utvilade känslan efter semestern försvinner ganska snabbt hos personer med kontorsjobb. Därför kan det finnas en vinst med att dela upp semestern i kortare ledigheter. Trots detta föredrar merparten av våra deltagare på Petra Brask & Partners att ta en längre sammanhängande ledighet. De vi coachar brukar säga att det tar en stund att varva ner. En vanlig strategi är att man går på ledighet en onsdag och att man startar upp från ledigheten en torsdag, för att mjukstarta

Hur ska man tänka kring förväntan på semestern kontra den verklighet som sedan blir?

Stäm av dina egna och andras förväntningar på sommarledigheten. Det är OK att vi vill olika saker. Men ofta är vi stressade helt i onödan för att vi tror oss veta vad andra förväntar sig, något som ofta inte visar sig stämma när vi pratar igenom våra önskemål. De egna förväntningarna på dig själv är oftast betydligt högre än vad någon annan förväntar sig av dig.

Hur ska man väl tänka när man går tillbaka till jobbet för att inte gå in i väggen direkt?

Skriv ett välkommen-tillbaka-brev till dig själv innan du går på semster och lista vilka uppgifter som är viktigast att fokusera på. Notera vilka vanor du mådde bra av under våren, exempelvis regelbunden träning, lunch, fredagsplanering, morgonfokus. Lägg till förslag på vanor som du önskar få till under hösten.

Hur hanterar man gränsdragningen mellan jobb och övrigt liv när det är dags för sommarsemester?

Hybridarbetet har verkligen ställt till gränsdragningsstrategierna för de som gillar att skilja på jobb och fritid. Tillhör du dem som vill ha skarpa gränser för att kunna koppla av och återhämta dig? Då behöver du tänka till på hur du fredar ditt hem från jobb när du är ledig. Du behöver också kommunicera till andra hur du önskar att få bli lämnad ifred när du har semester. Det är viktigt att förstå att vi är olika och har olika behov av gränser mellan jobb och övrigt liv. En film som illustrerar det väldigt väl finns på Sunt Arbetsliv. Den är baserad på forskning, humoristisk och endast 4 minuter lång. Använd den som ett underlag för att diskutera gränserna på din arbetsplats eller i ditt hem.

På vår hemsida under fliken Kunskapsbank hittar du 4 enkla tips på hur du minskar stressen inför din semester.

Precis som med det mesta i livet så är det skönt att ha tänkt efter före. Tänk om du skulle unna dig lyxen att göra den här semestertiden till den optimala för dig.

Önskar dig en skön helg

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

De längsta resorna gör vi i vårt eget inre.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier