HÅLLBART ARBETSLIV

Starta din semester utan stress

Semester utan stress

Vår effektivitetsexpert Ingrid Hegg ger dig några kloka tips för att du ska slippa tok-jobba innan din semester. Tänk vad skönt att starta din ledighet utan stress. Knepet är att du minst en månad innan din semester börjar att strukturera upp ditt arbete.

Strukturera nu för en lugn semesterstart

  • Strukturera upp ditt arbete en månad innan din semester.
  • Räkna antal dagar du har kvar att arbeta – minus nationaldag, midsommar och alla skolavslutningar med mera.
  • Se över vilka arbetsuppgifter du har kvar att göra och prioritera.
  • Vad behöver och måste vara klart innan din semester?
  • Vad kan du vänta med till efter din ledighet? Skriv ner arbetsuppgifterna i ett välkomstbrev till dig själv så att du enkelt kan ta tag i dessa uppgifter när du kommer tillbaka efter semestern.
  • Tidsbestäm hur lång tid dina prioriterade uppgifter kommer att ta.
  • Räkna ut hur mycket tid du har kvar innan din semester för att utföra dessa uppgifter. Om tiden inte räcker till har du några val – omprioritera eller delegera för du vill ju inte flytta fram din semester.
  • Lägg in dina uppgifter i kalendern och lägg in marginaler för att ta höjd för oförutsedda händelser.

Planera in din uppstart efter din semester

✅ Blocka redan idag av tid första dagen efter din semester så att du vet att du har tid att komma ikapp. Hur mycket tid beror lite på vad du har för jobb och hur länge du har varit borta. Det kan räcka med två timmar eller en förmiddag, men efter en längre semester kan det vara bra att blocka en heldag.

✅ Innan du går på semester kan du skriva ett brev till dig själv om vad du tycker är viktigt att tänka på när du kommer tillbaka. Det kan vara insikter du har gjort under våren och förhoppningar och önskningar du har inför hösten.

✅ Annars är det bra om du, innan du går på semester, skriver en tydlig och strukturerad uppgiftslista så att du vet exakt vad du ska börja med när du är tillbaka efter din ledighet.

✅ Ett till tips är att när du fyller i ditt frånvaromeddelande tar till en dag extra i marginal. Exempelvis, om du är tillbaka en måndag skriver du i frånvaromeddelandet att du är tillbaka på tisdagen. Då har du måndagen att komma i kapp på, utan att bli störd.