Tekniska tips och trix

Låt en tärning bli din PT

jan winstedt, effektivitetsexpert, petra brask & partners
Jan Winstedt tipsar om hur dina träningspass kan bli roligare

Jag har alltid tyckt om att träna. Men när jag tvingades lägga av med de sporter jag tycker är kul och enbart hålla igång med, det som för mig förr var, grundträning försvann känslan av att träning är kul. Kvar fanns bara ett måste. Under flera år kände jag ingen glädje alls när jag tränade. Träningen för mig var bara ett tvång för att, efter träningen, må bra och få en god sömn.

Inför det nya året 2023 beslutade jag mig för att göra något åt detta. Min kollega Ingrid Hegg och jag inleder varje år med att göra en visuell moodboard där vi lyfter det vi vill förändra i våra liv och ha fokus på under det kommande året. Ett av mina fokusområden var att göra träningen mer utmanande och lustfylld.  

 

6 olika träningspass

Löpning är för mig den enklaste, bekvämaste och billigaste träningsformen. Men jag ville få in mer variation och utmaningar i mina pass. Så jag bestämde att de fyra första månaderna under 2023 skulle innehålla 6 nya och olika träningspass:

1. Testrundan

Testrundan är en 7,2 km lång runda som jag har sprungit under flera år och fört statistik över. Jag gillar statistik och att jag kan jämföra mina tidigare tider med mina nya tider och se i vilken form jag är. Det är en ganska kuperad och tuff runda.

2. Intervaller

Jag kör med blandade former av intervaller. Det kan till exempel vara backträning, springa mellan lyktstolpar eller tidsangivna tider.

3. Fritt

Här får jag välja själv vad jag vill göra. Ibland bestämmer jag att jag ska springa till ett speciellt mål eller så kör jag fartlek*.

*Fartlek = en enkel och rolig form av löpning. Jag väljer spontant när jag vill spurta, vila, springa i fullt ös i alla uppförsbackar med mera. Samt tempo och tempoökningar utifrån vad jag själv känner.

4. STyrkerunda

Styrkerunda innebär att kombinerar löpning med styrketräning. Oftast stannar jag till på ett utegym.

5. Fritt - samma som punkt 3

6. Fritt tempo i 5,1 km

Här springer jag i 5,1 km i fritt tempo. Jag kan välja vilken runda jag vill och använder mig av min träningsklocka.

Tärningsapp blir min PT

De här två olika men enkla tärningsapparna simulerar en tärning. Rör skärmen för att kasta din tärning digitalt. 

Det är nu min tränings PT i form av en tärning kommer in. Därav mina 6 olika träningspass, som i antal sifferkombinationer på en tärning. När jag väl har bytt om till mina träningskläder och är redo startar jag en app i min smartphone som heter ”Tärningar”.  Jag klickar på ”Roll” och så visar den digitala tärning en siffra. Siffran blir dagens träningspass utifrån mina 6 uppsatta pass. För mig skapar det här lite spänning både före och under träningen att inte veta innan vad jag ska ha fokus på under min träning. Träningen blir då roligare och efteråt har jag en väldigt behaglig känsla i kroppen.  

Nya träningspass från och med maj månad

Snart är det maj och då kommer min landsvägscykel fram. Det passar bra in då jag nu ska se över mina träningspass för de kommande fyra månaderna. Då kommer jag att byta ut några av de existerande passen till cykelpass. Och i september blir det ytterligare nya pass.  

Lycka till med din träning!