5 tips för ordning och reda inför skolstarten

Böcker i personlig effektivitet, Koll på tiden?, Petra Brask, arbetshäfte, digitalt

Koll på tiden?

Ett par gånger om året blir vi naturligt sugna på en nystart. Det är som om en biologisk klocka ringer inombords, och väcker upp den delen i oss som vill rensa ut allt gammalt som ligger och skräpar, för att börja om på nytt. Exempelvis inträffar det i början på hösten då vi kommer tillbaka till skolan och vill få en bra start. I bokhandlarna ligger högvis med pennor, block, kalendrar, postitlappar, pärmar och annat smått och gott som ska hjälpa oss att komma igång.

Om du tillhör dem som skulle må bra av att rensa i röran och förbereda dig inför skolstarten, finns det några tuffa frågor du måste ställa dig. Fungerar verkligen de ställen du sparar dina saker på eller blir det snabbt rörigt igen? Har du tillräckligt med plats? Är dina saker på rätt plats eller har du helt enkelt för många saker?

Om det är rörigt omkring dig så tar det inte bara energi för din hjärna utan det tar också tid för dig att hitta dina saker och det kan skapa onödig stress.

5S - metoden

Vi människor har organiserat saker i alla tider. Du kanske tillhörde dem som organiserade ditt lego i färgordning när du var liten? Eller efter någon annan ordning? Av dina föräldrar fick du kanske lära dig att vissa saker skulle vara på vissa platser. Det är spännande att resa till andra länder och jämföra hur de skapar ordning på sina saker. Från Japan kommer till exempel en metod att organisera som heter 5S och som gör det lätt att hålla ordning och reda. Nu ska du får lära dig fem japanska ord och därmed fem sätt att organisera.

Seiri – Sortera
Seiton – Strukturera
Seiso – Städa
Seiketsu – Systematisera
Shitsuke – Skapa vana

Seiri - Sortera

Du behöver arbetsyta på din studieplats, plats för din dator och dina böcker och anteckningsblock. Se till att din studieplats ger dig tillräckligt med utrymme för att både plugga och förvara saker. Hängmappar, pappersmappar och plastfickor är exempel på förvaring som fungerar bra för att lägga ner anteckningar i, både sådant som du redan gjort och sådant som du håller på med. Använd olika färg på mapparna för att snabbt hitta rätt ämne. Passa också på att rensa upp digitalt. Behöver du döpa om mapparna i skoldatorn och göra nya för höstterminen 2018? Döp mapparna efter dina olika ämnen så blir det lättare att hitta.

Vad skulle du behöva sortera hemma före skolstarten?

Seiton - Strukturera

Placera de saker du använder ofta nära dig. Använder du markeringspennor ofta? Ha dem nära. Använder du aldrig postitlapparna? Lägg undan dem. Se till att du har gott om benutrymme där du sitter och be om hjälp att fästa upp eventuella kablar, så att det inte är ett enda ormbo av sladdar.

Har du hundratals pennor, men ingen fungerande?

Har du tre saxar, men ingen linjal?

Gå igenom vad som har hamnat vid din studieplats och vad du verkligen behöver inför hösten.
Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort de tre–fyra läskburkarna med olika nivåer av gammal läsk i. Se till att plocka bort avlagda tangentbord och de gamla mobiltelefonerna.

Fundera på vad du använder anslagstavlan till? Är den fylld med gamla scheman, information om saker som redan varit? Sätt upp bilder på visioner, framtidsplaner, mål, vänner, saker som gör dig glad.

Hur kan du strukturera så att du får en inspirerande studieplats inför höstterminen?

Seiso - Städa och rensa

Se till att du har en ren yta att vara på, plats för de hjälpmedel du använder ofta; såsom penna, sudd, block, kalkylator, linjal och så vidare.

Ta bort det som du sällan eller aldrig använder. Ha en plats för de ämnen och skolprojekt som du ska starta upp i höst. En annan plats för böcker, pärmar, lathundar till exempel.

Se till att du inte har en massa klädhögar överallt. Ha en plats för kläder du använt men tänker använda igen innan de ska tvättas. Många har en stol som de använder till detta, men se då till att det inte är den stolen du ska sitta på och plugga i höst. Då blir det alldeles för knöligt och obekvämt för dig om du ska sitta på ditt rum. Lägg tvätt som ska tvättas direkt i tvättkorgen så att du inte har en massa smutshögar på ditt rum. Det gör det lättare att städa och hålla en ren och inspirerande studieplats omkring dig.

Hur kan du städa och rensa i ditt rum?

Seiketsu - Systematisera

Din hjärna ska bli stimulerad när den sitter vid din studieplats, inte tänka ”Herregud, hur ska jag orka med det här?” Föreställ dig att du är en mästerkock som älskar att laga mat och vill ha ett rent och snyggt kök att skapa dina middagar i. Ett kök är ofta en plats där vi tycker om att ha ordning och reda och där vi ofta har liknande ordning vem vi än är hemma hos. Du kan säkert ganska snabbt hitta bestick, glas och tallrikar hemma i köket hos de flesta av dina kompisar?

Precis som i ett kök behöver du plocka undan när du är klar. En kock skulle aldrig tänka ”Hmm, jag låter alla pajingredienser stå framme över natten, vem vet, jag kanske ändå ska göra en paj till imorgon.” Det är en dödssynd att låta allt ligga framme i ett kök. Du plockar undan efter dig, men ser till att var sak har sin plats, så att du snabbt och lätt kan få fram det när du ska använda det igen.

Skapa en bra ordning på dina saker
Skapa en plats nära dig för att hantera dina anteckningar och läxor inför hösten. Vanliga enkla brevkorgar är perfekta att lägga läxor i. Märk upp dem med till exempel ”Fixa idag” ”Fixa denna vecka”, ”Fixa nästa vecka” eller ”Pågående läxor” och ”Klart”

Använd plastfickor och skriv på klistersidan på en post-it-lapp vad du ska göra med läxan, vad som är nästa steg med den och sätt den på insidan i det nedersta hörnet.

Hur kan du skapa en bra ordning inför skolstarten?

Shitsuke - skapa vana

Gör det till en god vana att hålla ordning omkring dig så slipper du lägga tid och energi på storstädning och storrensning och har lättare för att skärma av intryck och fokusera på det du ska göra.

Lovar att återkomma nästa fredag med tips på några goda vanor som du har nytta av under höstterminen, till dess är den viktigaste vanan för dig att se till att du börjar vänja kroppen vid att sova på rätt tider inför skolstarten.

Du kan vara helt lugn med att du kommer att fixa det här och att skapa ordning tar lite tid men oordning tar ännu mera tid och är slöseri med din energi.

 

kickstarta skolhösten, sunda vanor, rutiner, Tidsbloggen, Petra Brask

Drastiska sorteringshistorier

Föräldrar har inte heller alltid koll på hur man ska organisera. Jag har hjälpt många vuxna att få ordning på sina arbetsplatser under mina år som effektivitetskonsult. Under 90-talet hade mina deltagare många pappershögar på sina rum och ibland kunde det vara så mycket papper att det knappt gick att öppna dörren. Jag kunde stå i dörröppningen till rum med hav av papper och spana länge innan jag till slut hittade min deltagare som satt bakom stora travar med arbetshögar.

Det var ofta mycket skam kopplat till dessa högar. En del försökte skämta bort det genom att krampaktigt säga; ”Tomt på skrivbordet, tomt i hjärnan.” En del bytte till och med namnskyltar på sina rum. De kunde ta med mig till ett rum som var nästan helt tomt och säga; ”Jaha, här sitter jag.” och så kunde jag vända mig om och höra fnissningarna från deras kollegor i korridoren och några som pekade mot ett helt annat rum där det såg ut som att något tömt en stor tunna med pappersåtervinning i rummet. Numera när jag träffar vuxna har all den där röran flyttat in i datorn istället. En del vuxna har uppemot 100.000 mejl i sin inkorg.

Lycka till med din ordning och reda!

Önskar dig en härlig avslutning av sommarlovet,

Petra Brask
Författare och effektivitetsexpert

Koll på tiden? Tips för skola, fritid, vänner, sömn

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier