5 tips inför semestern

tips inför semestern, tidsbloggen, petra brask, återhämtning, personlig effektivitet

”Har du tid att svara på några frågor om hur man kommer igång efter semestern?” frågar journalisten som ringer i slutet av arbetsdagen. Jag skrattar till och säger att det är skönt med framförhållning. I augusti brukar jag få svara på hur man ska hantera julstressen. Jag samlar mig och föreställer mig att sommaren är över. Noterar att en del av mina tips handlar om vad vi behöver tänka på redan innan vi går på semester. Redan nu behöver du planera för när du kommer tillbaka från semestern.

Planera för en mjukstart

Av erfarenhet vet vi att det inte fungerar med någon rivstart. Planera så att din jobbstart blir en kortvecka. Starta en onsdag alternativt ta ledigt på fredagen och få en långhelg efter första arbetsveckan. Se om du kan boka in den första arbetsdagen till dig själv och officiellt vara tillbaka först dagen efter. Det är skönt att hinna landa och sätta dig in i vad som hänt medan du varit ledig istället för att ha en kalender som är knökfull med möten.

En hälsning till dig själv

Skriv ett brev till dig själv som du kan öppna efter semestern. Första dagarna på jobbet undrar min hjärna vad jag heter och vad jag jobbar med? Då är det skönt att ha skrivit en kom-ihåg-notering med rubriken ”Välkommen tillbaka från semestern” och lista några saker som känns viktiga att starta upp med. Ibland kan jag stirra på den där listan och fundera; ”Har jag verkligen skrivit det här?  Och tänk om det är precis så det ska kännas? Ett tecken på att vi gått ner i varv och hunnit tänka i nya banor.

En positiv kraft att rensa ut och komma till avslut

Som de arbetsbin vi är vill vi njuta av allt vi klarat av innan D-dagen. Den första semesterdagen. Ju mer som bockats av, desto större njutning är vi värda att känna i vår solstol.Det finns en positiv kraft i dessa avslutningstider. En vilja att ta tag i saker, få en ände på surdegar, redovisa reseräkningar och rensa för att sen kunna njuta. Rensa för all del i din att göra-lista, ditt skrivbord, huvud, hårddisk och mejlbox innan du går på semester. Men knäck inte ryggen på kuppen.

Informera och delegera

För att du ska kunna varva ner före och vila under semestern är det bra om du har ordnat en ersättare eller delegerat vissa uppgifter. Förbered även kunder, klienter och leverantörer på att du ska vara borta. Meddela dem hur länge du har semester, och vem de ska vända sig till när du är borta. De flesta har förståelse för att man är borta, så länge man är tydlig med det. För att få kvalitet på jobbet under hösten, behöver din hjärna få chans att gå ner i varv under sommaren. Om du ständigt är tillgänglig är det mycket svårare.

Simma med strömmen

Tillhör du dem som inte har möjlighet att vara ledig i sommar, så kan du alltid låtsas att du har semester men att du väljer att jobba ändå. Jag vet, det låter helt galet men det fungerar. Du kanske tänker ”Nej, så kan man inte göra. Är man ledig så är man ledig. Jobbar man, så jobbar man.” Men senast jag testade detta tips fungerade det utmärkt. Plötsligt var det som att jag simmade med strömmen, istället för mot strömmen. Axlarna åkte ner. Jag njöt av solen en extra stund under lunchen. Och väl vid datorn var det som att jag lämnat tio kilo av krav medan jag visslande betade av min att göra-lista. Jag blinkade med ena ögat mot solen och tänkte. ”Det är fantastiskt vad jag presterar, trots att jag egentligen har semester.” Tänk om det är så att när det är OK att inte topprestera eller jobba i warp-speed, blir det riktigt roligt att avsluta saker. Det kanske är då du känner dig mer effektiv än någonsin?

Om eller när du får din semester så kom ihåg att den perfekta sommaren finns inte. I och med pandemin behöver vi tänka om och fira semester på ett nytt sätt. Tänk om det blir bättre än vi kunde ana? Uppskatta det enkla och ha humor och en plan B om det blir regn, köer, förseningar och annat krångel. Låt semestern förnya dig, inte förgöra sig. Kom ihåg att det många gånger är när saker inte har fungerat som blir de roliga historierna du berättar på middagar. Ska du verkligen beröva dina vänner det nöjet?

Passa på att lägga dig i hängmattan under sommarveckorna och fundera över livet. Vad får dig att blomma? Vilka arbetsuppgifter, människor, miljöer fyller på dig med energi? Finns det dagar eller stunder på ditt jobb när ditt arbete känns mer  som ett fritidsintresse. Vad kan du göra för att få mer sådan tid? 

Bloggen är tillbaka igen i slutet av augusti. Önskar dig en riktigt skön sommar!

Petra Brask, föreläsare, författare och effektivitetsexpert

poddtips

Tips till dig som gärna lyssnar på poddar under sommaren:

Tidspodden – med mig och Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan. Tips för tiden, livet och arbetet med spännande gäster. 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier