Är din partner beroende av sin Smartphone?

”Måste du sitta med mobilen när vi äter frukost?” den äkta mannen blänger irriterat på sin blippande hustru. ”Men du läste ju ändå tidningen!” hon slänger med det mörka hårsvallet och drämmer demonstrativt mobiltelefonen i bordet när hon lägger ner den bredvid den kladdiga servetten. Det är trångt i hotellets frukostmatsal och jag har hamnat pinsamt nära de enda gästerna som inte verkar vara där på affärsresa.

Enligt en ny studie skulle en tredjedel hellre ge upp sex för en vecka än sin mobiltelefon. Om man bortser från det faktum att de flesta människor har sex mindre än en gång i veckan i alla fall, så kan man ändå inte låta bli att notera en viss irritation över ett växande mobilmissbruk.

Är smartphones beroendeframkallande? När blev fredagsmys i soffan förenat med ett pling i mobilen? Är vi så digitalt sociala att vi ignorerar våra nära och kära?

Svenskarna har i genomsnitt 13 tekniska prylar hemma som de ägnar 5,3 timmar om dygnet. Allra kärast är mobiltelefonen. 7 av 10 kan inte leva utan mobilen enligt en undersökning som Silentium gjort åt IT & Teknik. Drygt tusen svenskar mellan15 och 80 år har listat vilken eller vilka tekniska prylar de har svårast att klara sig utan. Mobil och bärbar dator är viktigast för yngre medan äldre föredrar tv:n och den stationära datorn. Unga använder mobilen till allt: De tittar på tv, lyssnar på musik, tar bilder och pratar (!).

”Jag misstänker att min man har en affär.” Jag rycker till och spiller kaffe på min väninnas köksbord.
– Vad säger du?! Frågar jag bestört. – Inte din man, det har jag svårt att tro.
Väninnan ser ut som guds gåva till mannen och de blickar hon får av sin äkta hälft kan bara bekräfta hur såld han är på henne. – Vad får dig att tro det?
”Han har sin mobil med överallt, t o m på toaletten och den plingar hela tiden.” Hon är samlad och låter som en blandning av Sherlock Holmes och Gunvald Larsson när hon går igenom alla fakta i målet. ”Varför skulle han annars vara så beroende av sin telefon?”

Enligt SVT:s Rapport visade en amerikansk undersökning tidigare i år att studenter som ombads hålla sig ifrån teknisk utrustning ett dygn upplevde stora problem, liknande dem som beroende känner när de försöker sluta röka eller sluta med droger, det vill säga rastlöshet, ångest och isolering. Forskarna drog slutsatsen att människor inte har kunskap att styra över inkommande informationsflöden.

Oavsett om en smartphone används för arbete, till e-post, att sms:a vänner, kolla sportresultat, spela spel eller Facebook ochTwitter så är resultatet detsamma. Användarens uppmärksamhet avleds och omgivningen riskerar att känna sig ignorerade.

Du har säkert hört alla möjliga undanflykter till varför din partner måste fippla med sin smartphone ”Det är arbete!” ”Jag ska bara kontrollera mitt poängsaldo!” ”Det tar bara en sekund!”

Beroendet kan yttra sig under middagen, när ni tittar på en film tillsammans eller mitt under firandet av bröllopsdagen. Plötsligt befinner du dig i en trekant med din partner och dennes telefon.

Vad skulle hända om vi stängde av mobilen, e-posten, internet, dataspelen, Facebook och twitter?

Det vet Susan Mausharts, amerikansk författare. Hon fick nog en dag när hon kom hem från jobbet och inga av hennes barn ens märkte att hon kom in genom dörren. Det kändes inte som att familjen åt middagar tillsammans längre. Hennes barn tuggade slarvigt i sig det som stod på bordet utan att prata med varandra, för att snabbt kunna springa tillbaka till sina datorer igen.

Susan beslutade sig för att utföra ett test på sin familj. Hennes tre tonårsbarn fick finna sig i att hon drog ur husets alla sladdar till den digitala omvärlden i sex månader. Ingen tv, inga datorer, inget internet och inga mobiler. Experimentet resulterade sedan i boken ”Nedkopplad: Ett experiment. Ett liv utan teknik”.

Idén med boken är att visa att det går att välja. Susans familj fick ett helt nytt liv. De började prata med varandra igen, göra saker tillsammans och utveckla nya intressen. Hennes barn började spela instrument och läsa böcker och framförallt så började de sova ordentligt på nätterna.
Jag tolkar hennes bok som att hon inte på något sätt menar att teknik är av ondo, men att vi inte ständigt ska låta all teknik stå för underhållning och upplysning.

När jag var liten sa mina föräldrar alltid att man fick fyrkantiga ögon av att sitta för nära Tv:n, det var samma föräldrar som sa att man inte fick bada en timme efter maten, vilket också var en myt. Tänk om vi behöver hitta på en myt för att få distans till våra smartphones en stund?
Hur skulle det låta?

Önskar dig en mytomspunnen helg

Petra Brask

“You do anything long enough to escape the habit of living
until the escape becomes the habit.”
David Ryan

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier