Är du lik Napoleon?

Forever Jung”Hej, vad kul att se dig!” Den trendiga chefen som nyss fyllt femtio ser avundsvärt pigg och snygg ut när hon som vanligt möter upp mig i företagets reception. Vi hämtar kaffe och så leder hon in mig i ett ljust litet konferensrum där hon prydligt tagit fram en agenda för dagens coaching. Datorn står redo och hon vill ha konkreta tips på hur hon kan hantera sina planeringsverktyg i Outlook bättre. ”Men först vill jag prata om en annan viktig sak.” säger hon hastigt och en bekymmersrynka täcker plötsligt hennes panna. ”Vi har gjort ett Myers-Briggs test här på jobbet och enligt den så skulle jag passa som förskolelärare! Det är jag inte nöjd med. Min assistent fick betydligt bättre resultat och hade samma bokstäver som Julius Cesar. Hjälp mig, hur ska jag kunna vända det här till något positivt?” Den duktiga chefen tittar desperat på mig och förväntar sig ett klokt svar tillbaka. Det enda jag funderar över är varför det skulle vara negativt att passa som förskolelärare? Och samtidigt är jag så full i skratt över att ett test har gjort denna, annars så balanserade kvinna, helt utom sig.

Tycker du det är roligt att jämföra dig med andra? Eller att med en slags skräckblandad förtjusning upptäcka att du är lik Napoleon eller Julius Cesar? Då är Myers-Briggs något för dig. Vad jag vet så har de tagit bort Hitler, vilket ju är mycket omtänksamt av dem.

Testet framställdes under 1900-talet av amatörpsykologerna Isabell Myers och hennes mor, Katherine C Briggs. Det bygger på den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jungs teorier om psykologiska typer.  Det är ett av världens mest använda personlighetstest och har över 50 års forskning bakom sig. I första hand är det ett instrument för självkännedom och personlig utveckling och visar hur skillnaderna mellan människor kan tas tillvara för att skapa effektivare arbetsgrupper.

När jag kommer hem från jobbet så här i slutet på veckan står min man och pysslar i köket och dofter från kvällens middag letar sig ut i hallen. Jag känner hur det vattnas i munnen. Han visslar och låter gladare än vanligt och efter att ha hängt av mig kappan går jag nyfiket in i köket. Jag hälsar på min man och sniffar på grytan som visar sig vara en fransk Boeuf Bourguignon. Mums, det kommer bli en riktigt god kväll.

”Idag var vi verkligen så stressade på jobbet allihop.” säger min man och grimaserar. ”Jaså?” svarar jag och tänker vadå idag? Det har ni väl varit i många veckor? De håller på med flera stora upphandlingar samtidigt och arbetstoppen är ett faktum. ”Ja, men idag var det värre än vanligt. Vi var så stressade att vi gick runt som osaliga zombier och visste inte i vilken ände vi skulle börja.” Jag ler och tänker att det låter precis som beskrivningen av de flesta av mina deltagare den här veckan. ”Så då gick jag faktiskt in på internet och visade mina kollegor ett Myers-Briggs test som man kan göra själv på några minuter. Vi fyllde i det där och satt sen och skrattade hysteriskt när vi såg vilka olika profiler vi hade. En i min grupp visade sig vara ”Fältmarskalk” och hade samma personlighetstyp som Margaret Thatcher. Vi retades med henne och sa att ”hade vi vetat det här, så…”

Jag lyssnade fascinerat på min mans redogörelse av arbetsdagen och funderade över det kloka i att göra en personlighetstest när man har så mycket annat att göra. För mig illustrerar det hur stress verkligen kan leda oss in i felprioriteringar. ”Jag har så mycket att göra nu att jag bara måste.. gå in på Aftonbladets hemsida.” Min man la på locket på grytan och hämtade ivrigt sin dator. ”Kom så ska du få göra det här testet också.”

Jag var tveksam. Jag hade precis coachat en kund i veckan som ännu inte hämtat sig från chocken av just ett Myers-Briggs test på nätet. Hur tillförlitligt är det där egentligen? Och tänk om jag också skulle visa mig ha en personlighetstyp som lämpade sig bättre som tunnelbanevakt än som effektivitetskonsult? Skulle jag älta det i några veckor då?

Jag bestämde mig för att ta det med en nypa salt, men höll ändå andan när min man presenterade resultatet för mig. Jag pustade ut när jag kunde konstatera att jag, enligt testet, helt klart hamnat i rätt bransch. Men de där fyra bokstäverna säger långt ifrån allt om mig. Faktum är att det får mig att tänka lite på horoskop. ”Du har gott humör och vill vara till nytta för andra. Du är förnuftig och praktiskt lagd.” Stämmer inte det på de flesta? Om de fick säga det själva i alla fall?

Min man noterade att våra fyra bokstävskombinationer i testet var väldigt lika och blev smått förvånad. ”Det står här att du är mer styrd av ditt analytiska tänkande än av dina känslor.” Han sneglar tveksamt på mig. ”Ja, men läs här då.” utbrister jag lika förvånad. ”Det står vid din profil att din drömpartner är min totala motsats.”

Då tar min man datorn och stänger av den bestämt. Nu lägger vi ner alla test för ikväll och njuter av den goda grytan istället. Och över de fantastiska matångorna sa jag skål till min man och tänkte åt skogen med alla tester, livet har lärt mig att ”Lika barn leka bäst.”

En god helg önskar jag dig

Petra Brask

”Tact is the ability to describe others as they see themselves.”
Abraham Lincoln

 

Men här är länken om du är nyfiken och ändå vill göra testet… 😉

http://se.41q.com

Mer info om MBTI

http://en.wikipedia.org/wiki/Myers-Briggs_Type_Indicator

 

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier