De 125 mäktigaste i svenskt näringsliv


Den 8 mars var det dags igen. För hundrade gången firades den Internationella Kvinnodagen och mina väninnor och jag skickade hurtiga sms till varandra och grattade oss själva. Kvällen hade jag vikt åt Veckans Affärers gala i Konserthuset där prestigefyllda priser delades ut till kvinnliga toppar inom svenskt näringsliv.

Ståendes bland Sveriges kvinnliga elit, som var uppklädda till tänderna, önskade jag mest att jag var journalist och hade rätten att sticka upp en mikrofon ibland de 1300 församlade för att fråga; Vad har du offrat för att komma dit du är idag? Var det värt det? Tror du att vi någonsin kommer att uppnå jämlikhet i de 254 börsnoterade bolagen i Sverige?

Nu fick jag istället kasta mig över den italiensk-inspirerade buffet-tallriken med den fiffiga hänganordningen för vinglaset, medan jag spanade omkring mig för att uppfatta ansikten och samtal mellan de framgångrika. Till min hjälp hade jag en kär och underbar kund från Bonniers, som glatt och lätt levererade namn på namn i mitt öra, när jag såg ansikten som jag kände igen och inte kunde placera.

ÄR MAN STARK FÅR MAN VARA SNÄLL

Alltför snart var det dags att sätta sig ner och njuta av Camilla Wagner, moderator för kvällen och VA’s reporter som var klädd i en något oformlig svart klänning från Dagmar, hennes kollega och sparringpartner på scenen, Anna Körnung, VA’s Chefredaktör, var klädd i en likadan, fast vit. Fast vad gör det, när man är stark och snäll och ger röst åt de som normalt inte har tillgång till media?

Genom sin insats har Camilla fått Fredrika Bremer-priset för sitt gedigna arbete att lyfta jämställdshetsfrågan och arbeta med att förändra de normer, fördomar och strukturer som finns i näringslivet idag. EU-kommissionen har uppmärksammat hennes arbete med att ta fram de 100 bästa arbetsplatserna för kvinnor och Camilla ska ner till Bryssel och dela med sig av de analyser och slutsatser de dragit av denna omfattande studie.

ÅRETS ANDERS-INDEX

Utöver listan på de 125 mäktigaste kvinnorna fick vi också en rapport på årets Anders-index, VA’s uträkning på hur många börs-VD:ar det finns med olika namn… Utav de 254 olika börsnoterade bolag vi har i Sverige idag finns det:

15 Anders

13 Johan

11 Hans

11 Lars

10 Per

9 Fredrik, 9 Peter och 9 Jan

8 Magnus

7 Mikael

6 Mats

5 Jörgen

5 Erik

och

4 Kvinnor

13 manliga förnamn delar på 118 VD-jobb av 254 alltså 46%.

1,7% av alla VD:ar är kvinnor… Nu förstår vi ju att den Internationella Kvinnodagen fortfarande behövs!

Det finns också en branchindelning för året, berättade Camilla, t ex om du jobbar på ett lastbilsföretag så lönar det sig att heta Leif och om du vill vara VD i Byggbranschen ska du heta Johan.

Men nu var jag ju inte där för att höra om alla män, jag ville ju veta mer om vad kvinnorna hade åstadkommit under 2009?

DU KAN INTE LIGGA MED ALLA

Jag fick snällt ge mig till tåls medan Camilla berättade att hon av en kollega fått höra att ”Du kan inte ligga med alla.” Jag hickade till i min stol på fjärde raden och undrade om jag hade hört rätt, där i Konsertsalen med alla mäktiga..? Camilla fortsatte ”Jag förstår att det inte är Ok att ligga med alla, men jämställdhet kräver samarbete och att vi driver frågan så långt vi bara kan… så därför tänker jag ”ligga” med alla. Jag tänker vara en riktig ”slampa”. Jag slappnar av och förstår att hon syftar på samarbete. Det är bra, jag är lugn… tills hon plirar till på scenen och frågar:

”Känner ni till liggstraffet? Det är tyst i salen när vår moderator imiterar en basröst och mullrar ”Ja… hon kanske är kompetent då… men jag skulle aldrig ligga med henne!”

De förlösande skratten från de 1300 i salen värmde gott och jag funderade i mitt stilla sinne på om jag någonsin tänkt så om Sverker Olofsson på PLUS? ”Ja.. han kanske är kompetent, men jag skulle aldrig…” Nä, jag tror inte det.

DE TOG PRISET

Priset till Sveriges mäktigaste kvinna gick till en härlig, energifull kvinna klädd i svart med starkt gröna inslag, Lena Olving, 53 år. Vice vd på Saab. Efter 25 år i bilbranschen fick hon luft under vingarna och blev operatitivt ansvarig för Sveriges största bolag inom försvars- och säkerhets sektorn. Hon kunde busvissla som en hel karl och var helt klart värd ett pris.

Årets förbättrare blev Sophie Stenbeck. Som ordförande i Hugo Stenbecks stiftelse med tillgångar på 400 miljoner kronor har hon startat ”Playing för change” där åtta svenska sociala entreprenörer får lön och coachning under ett till tre år för att förverkliga sina idéer och ge barn och ungdomar ett bättre utgångsläge. Sophie kunde inte vara på plats själv för att ta emot sitt pris. Har man 400 miljoner kan det ju vara svårt att hinna med, tänker jag.

Årets entreprenör blev Joyce Kimwaga Lundin som hjälper invandrarkvinnor ur socialbidragsfällan genom att förmedla räntefria starta-eget-lån på upp till 25 000 euro. Hon värmde mitt hjärta. JOY-ce tänkte jag, du är nog en ängel som gör mycket gott här på jorden.

Priset till årets sanningssägare gick till Ebba Lindsö, som modigt och självutlämnande avslöjade maktstrukturerna i hela det svenska näringslivet i boken ”Livet, makten och konsten att vara sig själv”. Ebba berättade också om hur hon i början av sin karriär supit sina manliga kollegor under bordet genom att ha tummis med bartendern och få sina drinkar serverade utan alkohol.

Årets nykomling blev en tuff Amanda Koutra, ny VD för Carat, som sprudlade av självförtroende och som inte tvekade det minsta att mitt i en brinnande finanskris ta på sig jobbet att leda en mediabyrå i tider när ingen ville annnonsera.

Årets nytänkare, Charlotta Wikström, Eniro, flyttade jämställdhetsarbetet från ledningsgruppen ut i organisationen, genom att låta alla anställda utmana sina fördomar och komma med egna lösningar. Charlotta sa klokt att en jämställdshetsplan ska inte vara ett dammigt dokument inlåst på en HR-avdelning. Härligt, Charlotta!

Jacob Wallenberg hade inget emot att få priset för ”Gubben mot strömmen”. Han gör mer än bara pratar. Han har bl a gett sin vd jämställdhetsbonus och föreslagit att styrelserna utökas med platser vigda för kvinnor för att påskynda utvecklingen.

FÖR HÖGT PRIS?

När priserna var utdelade, musikerna färdiga och applåderna ebbade ut, så rann vi i en strid ström nerför trapporna och till mera mingel och bubbel i foajén. Jag hängde kvar en lagom lång stund för att få med mig en svart kasse hem som det stod Veckans affärer på och där jag fick tidningen, lite smått och gott och ett paket gröna ljus. Passar kanon till påsk!

Jag fick inte svaret på vad dessa mäktiga offrat för att komma dit de är idag, men jag fick klart för mig att jämställdhetsarbetet är en lång och tidskrävande process och att de kvinnor som jag mött under kvällen helt klart är förebilder. Jag hoppas att de inte fått betala ett för högt pris för att få kvällens pris. Jag vet i alla fall att jag njöt av en trevlig kväll, i gott sällskap med många härliga skratt. Det är livet det!

Petra, Effektivitetskonsult

”Life is what happens while you’re busy making other plans.”
John Lennon

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Karin Hamamrskiöld

    Strålande. Så bra skrivet att det kändes som om jag var där i konserthuset, eller ännu bättre skulle vilja vara där. Vem vet, kanske målsättningen för nästa år?

    1. petrabrask

      Tack kära Karin! Vad roligt att du uppskattar vår blogg! Det kommer en ny varje fredag om du är sugen på mer läsning! Veckans Affärer har lovat större lokaler till nästa år, för oss som gillar Internationella Kvinnodagen, så att vi får plats. Varma… Petra

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexperter på Petra Brask & Partners.

Kategorier