HÅLLBART ARBETSLIV

Få in mikrovanor i din vardag

Gör det enkelt att få in mikrovanor i din vardag

All träning som blir av är bra träning. Vi vet att det är bra för oss att utöva fysisk aktivitet. Men det kan vara svårt att få till en bra vana i vardagen, trots att vi vet att det är bra att träna kontinuerligt.

Våra belöningssystem premierar omedelbara vinster. Men, då vår hälsa handlar om en långsiktig aktivitet blir det lätt att skjuta den aktiviteten till ett senare tillfälle. Letar du efter tips för få in en bra vana med roligare träning i din vardag? Jag bjuder dig på några enkla knep, tips på effektiva och hälsosamma appar som kan hjälpa dig.

Din hälsa I fokus – effektiv träning och hälsosamma appar

Fysisk aktivitet som att promenera, cykla och gå i trappor är en väldigt bra start i stället för att ta hissen och rulltrapporna. Gör det enkelt för dig och ta små steg. Då får du in det man kallar för mikrovanor i din vardag. Finessen med mikrovanor är att göra det så lätt som möjligt. För att få in en ny vana så kan du upprepa den varje dag. Och på sikt ökar du på din vanor.

Hur kan det bli roligt att träna?

Visst, att träna är inte alltid roligt. Det är vi många som kan relatera till. Men, det finns sätt att få det att bli lite roligt. En sak som jag tycker är kul, är att mäta min  fysiska aktivitet. Jag skriver ner vad jag gör och  har mål som är realistiska så att jag kan fira mina segrar.

För att mäta och hålla koll på din träning finns det effektiva och hälsosamma appar som du kan använda dig av. Många av dessa appar är dessutom gratis. Och vill du ta ett nästa steg kan du införskaffa en aktivitetsklocka, som du kan koppla till din app.  

Twiik var den första appen jag började använda för att samla in min träningsstatisk digitalt. Det var i januari 2009 och jag använder fortfarande den här appen. Nu registreras dessutom min data helt automatiskt.
 
Om du inte tidigare har använt någon träningsapp så rekommenderar jag att du startar med Twiik. Du kan sätta upp mål, skapa utmaningar, koppla ihop dig med någon god vän och tillsammans kan ni skapa gemensamma mål. Du kan också registrera hur många steg du går till samt fler olika fysiska aktiviteter. Till Twiik kan du koppla din smartphone, träningsklocka eller din träningsanläggning som exempelvis, Friskis och Svettis.   

 

RunKeeper är en mycket komplett app som har flera bra gratisfunktioner. Men i mitt tycker har den sämre kopplingar än Twiik. Men den kan kopplas till Twiik, vilket innebär att om du gör något på Runkeeper kommer det automatiskt synas i Twiik. Det jag uppskattar med RunKeeper är att den använder din smartphones GPS. Så den kan mäta, ta tiden och även rita ut min joggingtur på en karta. Som tillägg finns det möjlighet att koppla ihop appen med en pulsmätare.
Aktivitetsklockor / Träningsklockor
Om du känner att du är redo att ta nästa steg, så kan du köpa till en aktivitetsklocka. Den bär du som en vanlig klocka. Jag har använt mig av tre olika märken; Garmin, Polar och Fitbit. Det som är bra med en aktivitetsklocka är att du har den på dig hela tiden. Då kan klockan mäta en massa saker utan att du behöver tänka på det. Som steg, puls och sömn.
 
Jag mäter både mina steg och pulsen när jag tränar. För mig räcker det med att jag kan mäta steg varje dag, ta tid, ha en GPS som mäter var jag springer och hur långt samt förstå min max- medel- och lägsta puls. Just nu använder jag märket Polar som jag är väldigt nöjd med. Tidigare har jag använt Garmin, som jag också var nöjd med. Alla klockor har sin egna app. Alla de apparna är bra. Men du  kan inte kan växla mellan de olika apparna. Då fabrikaten av klockorna vill att du även nästa gång köper en klocka från deras eget sortiment.  

Men om du vill använda samma app hela tiden så kan du koppla din aktivitetsklocka, oavsett märke,  till appen Twiik. Mina träningsresultat som finns registrerade i Twiik (från januari 2009) kommer från träningspassen registrerade av mina aktivitetsklockor; Fitbit, Garmin och från min Polar aktivitetsklocka.  

 

Lycka till med träningen! / Janne