Planera som en mästerkock

fokustid, planera som en mästerkock, petra brask & partners, blogg

Så blir du effektivare med mise-en-place metoden

Varje dag gör kockar över hela världen enorma mängder högkvalitativt arbete med effektivitet med hjälp av ett system som kallas mise-en-place – en fransk kulinarisk term som betyder ”allt på plats” och betyder en hel livsstil av beredskap och engagemang. Mise-en-place går utmärkt att applicera utanför köket, i alla slags arbeten.

Kulinariska proffs har 10 huvudprinciper för mise-en-place

  1. Planera förstklassigt
  2. Arrangera utrymmen och fullända rörelser
  3. Städa när du ändå rör dig
  4. Ta initiativ
  5. Kom till avslut
  6. Sakta ner för att snabba upp
  7. Samtala och återkoppla
  8. Öppna ögon och öron
  9. Inspektera och korrigera
  10. Nyttja alla resurser effektivt

 

Denna resa i kockarnas värld visar dig hur varje princip fungerar i köket, kontoret, hemmet och praktiskt taget alla andra miljöer. Hur skulle du kunna använda dessa principer i ditt arbete och privatliv?

Mise-en-place omfattar tre viktiga värden: förberedelse, process och närvaro. När de praktiseras av stora kockar, blir dessa tre vardagliga ord djupgående. Biprodukten av dessa värderingar kan vara rikedom eller produktivitet, men det sanna målet är mästerligt eller mästerskap.

Planera som en mästerkock, Fokustid, Petra Brask & Partners

Förberedelsetid

Förberedelser är centralt, inte minst när vi ska fokusera på en uppgift. Genom att tänka framåt och bana väg för uppgifter frigör vi kapacitet i arbetsminnet när vi väl ska sätta oss ner och fokusera. Att förstå vikten av förberedelser och dess intellektuella kusin; planering – gör dem till meningsfulla ritualer som vi ödmjukt ägnar oss åt för att förgylla vår vardag. Se till att din förberedelsetid inte är något du förhandlar bort.

 

Bearbetningstid

Förberedelser och planering tillsammans räcker inte för att bemästra vår tid och nå våra mål. Vi behöver också genomföra den utarbetade planen på ett utmärkt sätt. Vi behöver en envis strävan efter att göra vårt yttersta under genomförandet. Det handlar inte om att förvandla oss till hypereffektiva robotar utan tvärtom att bli en högfungerande människa för att vi blir lyckligare av det. Genom att alltid fundera över hur vi kan förfina processen – göra den bättre och enklare – mer hållbar – är detta ett arbete som aldrig tar slut.

 

Fokustid

Det är härlig känsla att vara närvarande på ett sätt som lyfter oss från det vardagliga till det sublima.

Med planering och förberedelser samt en förfinad bearbetningstid når vi en djupare typ av fokuserad närvaro – Vi blir ett med arbetet och arbetet blir en slags meditation. ”Köksmedvetenhet” skulle en mästerkock kalla det och samtidigt mena att vi är ett med våra kollegor och deras på samma gång.

Närvaro i alla dess former – att komma dit, stanna där, vara fokuserad, vara öppen för sinnesintryck – är en välkommen källa till sinnesro när världen förändras runt omkring oss.

 

Allt gott

Petra Brask, Effektivitetsexpert, författare och föreläsare

 

”De som försöker att göra något och misslyckas kommer oändligt mycket närmare sina mål än de som försöker att göra ingenting och lyckas.” 

– Lloyd Jones

Fokusera på din fokustid

Har du någonsin arbetat en hel dag utan att komma till det du egentligen skulle göra? Händer det att mindre viktiga uppgifter slukar all din tid samtidigt som du längtar efter att få fokusera på dina kärnuppgifter? I Tidspoddens 42:a avsnitt gästas vi av Gisela Bäcklander, PhD på Karolinska Institutet och författare till boken Ostörd : principer för en skärpt arbetsdag. Temat är fokustid och vi får lära oss att;

↔️ Tydliggöra kärnuppgifter kontra metauppgifter

☕️ Vi kan behöva stimulans omkring oss för att kunna fokusera

🍽 Göra utrymme för fokusuppgifter genom mise en place-metoden

📔 Reflektera och dagbokföra hur vi använder vår tid

🧹 Rensa cache-minnet så att vi får mer tillgängligt arbetsminne för att fokusera

🎧 Komma överens i arbetsgruppen om när det är OK att störa varandra och när det finns ett pålitligt utrymme för fokustid.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier