Förläng semesterkänslan på jobbet

inspirationsbrev, tidsbloggen, petra brask, effektivitetsexpert, nystartskänsla, drömstart

Drömstart efter semestern

Solen skiner och fåglarna sjunger glatt upp sig i den lummiga trädgården utanför Hesselby Slott. Fönster och dörrar står vidöppna till den stora konferenssalen Dirigenten i Orangeriet där min första föreläsning efter sommaren ska ta plats. Det är ca 150 professorer, prefekter och pedagoger från ett av våra svenska universitet som förväntansfullt samlas efter sommarlovet. Några av dem har jag träffat förut och vi hejar glatt samtidigt som min hjärna febrilt försöker komma ihåg ”vad jag heter och vad jag jobbar med”.

Deltagarna anar inte att deras föreläsare fortfarande är inne i semesterdimman. Det andas terminsstart och glädjen av att mötas upp igen efter sommaruppehållet studsar som värmande vågor genom salen. Institutionens chef introducerar dagen och påminner alla om vilken insats de gjort under våren och vad de har framför sig under hösten. Mitt i presentationen strövar en långhårig, grå bondkatt in i salen och stannar till framför chefen. Helt ogenerat tar den in scenen och verkar tämligen obrydd av att vara i centrum för uppmärksamheten. Den erfarna ledaren konstaterar lugnt det uppenbara; ”Jaha, hej du, nu är det ingen som lyssnar på mig. Det är du som får all fokus här.” Bondkatten sneglar nöjt ut över sin publik och granskar utmanande chefen. Då lyfter hon helt sonika upp katten i famnen och mumlar ”Vi får göra den här presentationen ihop.’’ samtidigt som hon vänder sig och visar nästa bild över hösten och framtiden för institutionen.

Deltagarna skrattar och jag njuter över denna ledares lugn och lösningsorientering. Katten tröttnar efter halva presentationen och glider smidigt ur famnen och ut ur salen igen. Jag pustar ut. Hade just börjat fundera över om jag skulle behöva stå där med en katt i famnen också. När det är min tur förundras jag över det varma mottagandet och hur ivriga deltagarna är att få tips för struktur och planering. När jag frågor om förväntningarna säger en kvinna spontant: ”Det har varit en skön semester men nu längtar jag efter att komma in i mina rutiner igen. Det är jobbigt att inte ha någon struktur på dagarna.” Hennes kollegor nickar instämmande. En man säger spontant ”Och så vill man ju få till lite nya bra vanor också.” Jag frågar nyfiket vilka vanor han längtar efter att få till? ”Träning. Gärna regelbunden sådan.” svarar han och skruvar samtidigt på sig.

📸: Pia Nordin 

Starta den nya terminen med goda vanor

Det blev en drömstart efter semestern med de härliga målmedvetna deltagarna på Hesselby Slott. Lämnade efter mig människor som var ivriga att starta den nya terminen med goda vanor såsom;

☀️ Förlänga semesterkänslan

Ta vara på värmen och ljuset. Det är fortfarande sommar och vi kan njuta av den långt in i oktober. Njuta av kvällar och helger, av att kunna flexa och vara hybrida och arbeta utomhus.

😴 Sömn och återhämtning

Sätta ett påminnelsealarm på kvällen som påminner om att gå och lägga sig i tid. Ta regelbundna pauser i jobbet för att få in nya tankar och fylla på energi.

🗓 Planering och struktur

Se till att boka in tider för träning, hämta och lämna på dagis, lunch, så att det blir balans i veckorna. Nyttja morgontiden och ta tag i det viktigaste när hjärnan fortfarande är pigg. Prova att förlägga möten till eftermiddagarna. Starta och sluta veckan med egen tid. Veckoreflektera på fredagsmorgnar och stämma av; Vad är jag stolt över den här veckan? Vad har jag lärt mig? Vad ser jag fram emot nästa vecka?

På vägen hem snubblar jag nästan över den grå bondkatten i slottsträdgården. Som en pil kommer den farande över gräsmattan och susar förbi framför fötterna på mig jagandes en fjäril. Avundas den farten och energin och påminns om att det är träningsdag även för mig. Min käre kollega, Jan Winstedt, har anmält mig till Midnattsloppet vilket har peppat mig att träna regelbundet det senaste året. Får fjärilar i magen bara jag tänker på det. Har också förundrats över vilken drivkraft det för med sig att sätta upp ett så konkret träningsmål. Oavsett om jag skulle springa loppet eller inte så har det redan inneburit en stor hälsovinst i form av regelbunden rörelse.

Om du skulle lägga dig till med en ny vana eller ett nytt hälsomål, vad skulle du välja då? Använd dig av nystartskänslan som psykologerna kallar ”Fresh start-effekt” och passa på att få en drömstart efter semestertiden.

Jan Winstedt, Petra Brask, Midnattsloppet, förläng semesterkänslan på jobbet, tidsbloggen, inspirationsbrev, petra brask & partners, personlig effektivitet, tidsexperter, effektivitetsexperter

”Just idag är jag stark. Just idag mår jag bra.” Allsången ekar när vi sjunger med i Kentas låt inför starten på Midnattsloppet 2023. Vilken folkfest! Det var omöjligt att stå still. 30.000 löpare och 250.000 i publiken. Tack Jan Winstedt för denna fina present. 💜

Önskar dig en skön sommarhelg

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

Just idag är jag stark. Just idag mår jag bra.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier