Förvänta dig inga enhörningar på gräsmattan

Gräset är grönare på andra sidan, är ett vanligt talesätt. Det betyder att man aldrig blir riktigt nöjd. Att det alltid verkar vara bättre, där man själv inte befinner sig. Detta är något som man har pratat om i alla tider och det är svårt att säga vad uttrycket kommer ifrån. Erasmus av Rotterdam som var en stor humanist som levde i slutet av 1400-talet och till mitten av 1500-talet uppges ha sagt detta på latin vilket översattes till engelska av Richard Taverner,1545:

“The corne in an other mans ground semeth euer more fertyll and plentifull then doth oure own.” (The corn in another man’s ground seems ever more fertile and plentiful than our own does.)

Uttrycket blev väldigt poppis i början på 1900-talet och användes i böcker, tidningar och till och med sånger. Men det här var långt ifrån de sånger som mina föräldrar sjöng.

Den här veckan har varit intensiv med resor till vackra föreläsningssalar fyllda med härliga deltagare och exempel på utmaningar kopplat till vår tid. Samtidigt som jag och mina kollegor kämpat med att lägga om våra mejlservrar och varit nervösa att inte allt ska fungera. Kort sagt, det ska bli skönt med helg nu.

På söndag är det höstdagjämning då natten är nästan lika lång som dagen överallt på jordytan. Höstdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse. Den inträffar vid en bestämd tidpunkt, vid olika klockslag på skilda ställen på jorden beroende på i vilken tidszon man befinner sig. För svensk del infaller den exakta punkten klockan 14.21.

I det antika Grekland markerade den här dagen början på hösten. I mytologin är det idag som gudinnan Persefone återvänder till underjorden för att vara med sin make, Hades. I Kina hålls en höstfest ungefär så här års. Också i Japan högtidlighålls den här dagen som dessutom är allmän helgdag. Enligt kristna traditioner firas så här års Mickelsmäss, ursprungligen en katolsk helgdag firad sedan 400-talet ägnad åt ärkeängeln Mikael. Kring höstdagjämningen var förråden fyllda med mat och det blev tillåtet att tända lyktor och ljus. Tjänstefolk kunde också säga upp eller omförhandla sina kontrakt. Många fick en helt ledig vecka.

Var det inte lite bättre förr ändå? I Japan verkar det väl ändå vara bättre? Tänk om gräset är grönare i Japan?

När jag växte upp fick jag lära mig att gräset inte är grönare på andra sidan. Med det menade mina föräldrar att jag inte skulle gå och sukta efter något jag inte hade, för det skulle inte vara bättre. För mig var det ganska enkelt att se att grannens gräs inte var grönare än vårt gräs. Det var ju bara att kika över stenmuren. Ibland kunde det absolut vara mer välklippt, men grönare var det inte. Jag kunde också se att även om grannen hade mer välklippt gräs och för övrigt fler fruktträd så hade vi en gungställning som uppvägde det hela.

Visst kunde jag jämföra mig med kompisar i skolan och tänka att den personen är väl ändå väldigt lyckligt lottad som är så bra på kemi och tänk om man såg ut som den. Men så visste jag ju också att den personen hade det väldigt tufft på idrotten och ofta bråkade med sina föräldrar. Och så tyckte jag ändå att jag hade det rätt så bra.

Utmaningen för dig som växer upp idag är att du inte vet säkert ifall gräset är grönare på andra sidan. De saker som läggs upp på sociala medier är oftast bara de lyckade och lyckliga ögonblicken i livet. De där dagarna när vi inte mår så bra, misslyckas med något eller har det tufft på andra sätt, delar vi oftast inte. När vi går ut på sociala medier är det väldigt lätt att tro att andra människors gräsmattor ständigt är betydligt grönare än din gräsmatta. De är inte bara grönare, de är fyllda med blommor, vattenfall och regnbågsfärgade enhörningar som springer runt lyckliga och glada hela tiden.

Din lycka hänger ihop med hur väl dina förväntningar möter verkligheten.

Verkligheten minus Förväntningar är lika med Lycka

Om du växer upp med skyhöga förväntningar på hur din gräsmatta borde se ut, kommer verkligheten med en gräsmatta som ibland behöver vattnas och klippas att te sig som botten för dig. Du kommer ständigt vara olycklig om du sitter och funderar över varför du inte har några enhörningar som springer omkring på din gräsmatta. Verkligheten är att en grön gräsmatta behöver man anstränga sig för att få. Du behöver ha fokus och sköta om din gräsmatta. Det finns numera ett ordspråk som lyder: Gräset är grönare där du vattnar det.

Om vi ständigt går och tror att alla andras gräsmattor är orättvist mycket grönare för att de har talang, är födda med gröna fingrar eller helt enkelt har tur, så missar vi en viktig del av vår uppväxt.

Var ihärdig och jobba för det. Du kan bara komma en liten bit med talang, det kan ge dig ett intresse, en kick. Men sedan är det övning som ger färdighet. Du investerar tid och engagemang och i utdelning får du en grönare gräsmatta. Du kan inspireras av andras gräsmattor men jämför dem inte med din egen alldeles unika gräsmatta.

Nu kanske inte är ute efter en grön gräsmatta. Du kanske inte vet vad du vill. Det är helt ok. Ta en dag i sänder, ett år i sänder och låt dina drömmar och önskningar växa fram. De kan säkerligen ändras många gånger längs vägen. Jag visste till exempel inte att man kunde bli effektivitetskonsult när jag växte upp. Det jobb som är ditt drömjobb kanske inte är uppfunnet än.

Så här års tappar vi ungefär fem minuters dagsljus per dag. Hösten sänker sakta sin stillhet över oss och manar till eftertanke. Det är dags att tända upp ljusen inom oss. Vad kan få dig att lysa upp den här hösten? Vad är du villig att kämpa för? Vad är rimligt att förvänta dig på din gräsmatta till våren?

Önskar dig en skön hösthelg

Petra Brask, Effektivitetsexpert och författare

”Nu faller löv, det blåser på, det börjar om.”
Lars Winnerbäck

 

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier