Har du någon som tror på dig?

”För att lyckas som chef måste du lära dig kontrollera din reptilhjärna, ha en tydlig tro på din inriktning och känna dig genuin. Men för att få svar på hur du ska nå målet – där är du helt beroende av dina medarbetare.” Kvinnan i marinblå byxor och väl struken vit skjorta talar med naturlig auktoritet inför den stora församlingen. Hennes ansikte är välkänt. Hon titulerar sig konsult och bonde och verkar sannerligen stå med båda fötterna i myllan. Jag kunde inte låta bli att fundera på om hon övat på talet tillsammans med sin icke talträngde make?

Den här veckan har jag bland annat fått frottera mig med den kvinnliga eliten inom försäkringsbranschen. Svenska försäkringsföreningen anordnade ett av sina populära inspirationsseminarier där erfarna ledare berättade om sina karriärval och erfarenheter som chefer.

Deras fantastiska historier fick mig att fundera på min egen väg och hur viktigt det är att titta i backspegeln ibland. Hur hamnade du där du är idag? Vilka val gjorde du för att komma dit? Vad har du lärt dig på vägen?

Proffsig moderator var Sarah McPhee, VD, SPP. Klädd i en vackert mörklila dräkt inledde hon seminariedagen med att dela med sig av några egna klokheter. På perfekt svenska, men med en charmig amerikansk accent betonade hon vikten av att älska sina kollegor. Hon önskade att hon hade tagit mer hjälp i hemmet tidigare. ”Men, jag startade min karriär långt före rutavdraget.”

Elisabeth Ankarcrona vVD, FAO (Försäkringsbranschens Arbetsgivarorganisation), berättade om utveckling och trender inom arbetslivet, försäkringsbranschen och näringslivet generellt. Enligt den senaste statistiken gällande löneutveckling för kvinnor kunde vi konstatera att det går åt rätt håll, men… männen dominerar fortfarande löneligan.

Vid det här laget var det dags för mig att dela med mig av så många effektivitetstips som möjligt till församlingen och nervöst knäppte jag på min mygga för att höras ut i salen. Publiken var tacksam och tiden flög fram. Vips höll de välorganiserade arrangörerna upp en skylt som det stod 5 minuter kvar på och dags för kaffe. Tillsammans med deltagarna njöt jag av både ros och rast.

Efter pausen äntrades scenen av Gunilla Svensson, nytillträdd VD på Dina Försäkring. Hon var enormt förkyld, men gav ändå ett varmt och energifyllt intryck. Hon talade om vikten av självdistans. ”Det är bara ett jobb.” och ”Vad är viktigt på riktigt?” Hon tyckte också att vi skulle duscha i ovett och bada i beröm. Tyvärr har vi nog en tendens att göra tvärtom?

Anna-Carin Söderblom Agius, Chef för Affärsenheten, Skandia Liv, berättade att hon egentligen hade velat bli läkare, men när livet tog henne på andra vägar gjorde hon Ole, dole, doff och blev Civilekonom istället.

Sedan tog bonden och konsulten, Anitra Steen, vid och delade med sig av sin karriärväg fram till idag och om förändringsarbete – Hur gör man? Hon berättade att hon egentligen hade velat bli logoped, men att det viktigaste var att flytta till Uppsala, för där pluggade hennes dåvarande pojkvän. I Uppsala var det bara intagning vartannat år och ni kan ju gissa vilket år Anitra flyttade dit?

Yvonne Sjögren, Personskadechef, Folksam utstrålade en äkta passion för sitt arbete. Klädd i klarrött och med en distinkt page berättade hon hur hon jobbat sig till en hjärtinfarkt och vägen tillbaka till en hälsosam förhållning till jobbet med bibehållet engagemang.

Ellen Bramness Arvidsson, Chefsekonom på Svensk Försäkring, var en väldigt svartklädd kvinna med norskt ursprung i låga skor och markerade svarta glasögon. Hon berättade ärligt och härligt om vilken ego kick det är att få känna sig riktigt efterfrågad och behövd på jobbet. Hur adrenalinstinn blir du inte av det? Och hur jobbigt är det inte när det uppdraget tar slut?

Energiknippet från Göteborg, Carolina Siljö, Nordic Head of Motor Claims på If Skadeförsäkring AB betonade hur viktigt det är att rekrytera chefer även ute i landet och låta dem få bo kvar. Det finns många huvudkontor i Stockholm, men det betyder väl inte alltid att de bästa cheferna bor där?

Helena Palmgren , vVD, Brummer Life Försäkringsaktiebolag, betonade att vi läcker vad vi tänker. Hon talade om attitydinkontinens och vikten av att jobba med ledord och värderingar. Ett team som fungerar bra smittar av sig som ringar på vattnet (men det gör också ett team som inte fungerar…)

Avslutningsvis fick vi lyssna på Marie-Louise Zetterström, VD, Förenade Liv. Och jag njöt. Den kvinnan kunde tala. Hon inledde med att ge deltagarna beröm. Jag har räknat ut att ni har minst 1000 års yrkeserfarenhet. Ni har lyckats allihop! Det känns förmätet att stå här och dela med mig av tips till er då jag är full av respekt för de kunskaper som finns inom dessa väggar just nu.

Men Marie-Louise kunde också. Hon talade om att varje människa är sitt eget varumärke och att det gäller att bygga det. Sedan gick hon igenom några saker som kännetecknade hennes varumärke.

”Jag är genuin och jag pratar från hjärtat. Det är viktigt för mig att framstå som kunnig och social. Jag ser möjligheter, är engagerad och tycker om att utmana mig själv. Jag vill vara modig. Det är inte så farligt att vara ute på djupt vatten. Jag kan ju simma. Och tänk om det blir fel? Ja, då kan man alltid simma tillbaka! Var dig själv och se till att leverera. Helst mätt i siffror.”

Det var ord och inga visor.

Samtliga damer var som läskpapper när det gällde visdomsord och både kända, okända och ökända citerades frikostigt på powerpoint-bilder.
Men inte Anitra. Hon behövde inga bilder. Hennes talande beskrivningar om att stå pall när vindarna blåser tuffa och media driver på, lämnade ingen oberörd. Hennes man hade tröstat henne med ”Det handlar inte om dig personligen och det kommer en ny tidning imorgon.”

Det kommer en ny dag i morgon också. Med de kloka kvinnornas berättelser ska jag sätta mig ner och göra en egen resumé. Se mig själv i backspegeln och fråga: Hur hamnade du här? Vilka historier har du att berätta om din väg?

Något som genomsyrade samtliga damers historier var vikten av någon som har trott på dem. Någon som har trott att de kan. Till och med när de själva inte har trott det. Och då har de vågat. Mer än de tordes.

Önskar dig en Trevlig helg tillsammans med de som tror på dig,

Petra Brask

 ”Gör du ett bra jobb så blir du sedd.”
Anitra Steen

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Maria petersson

  hej Petra!
  Jag var en av damerna som lyssnade på detta fantastiska seminarium och jag vill bara säga att ditt inspel var oerhört bra och värdefullt och väckte en nyfikenhet som fick mig att nu på fredag em. gå in på din blogg för att leta mer tips.
  Tack så väldigt mycket och trevlig helg!
  Maria Petersson If skadeförsäkring

  1. petrabrask

   Hej Maria!

   Tack för din fina feedback! Så värdefullt och gott att ha med mig.
   Önskar dig en härlig hösthelg i denna sommarvärme!

   Petra 🙂

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier