Hur mycket ställtid har du?

”Det känns som om jag aldrig kommer till de viktiga uppgifterna! När veckan har gått har jag svårt att sätta fingret på vad jag har gjort, om jag egentligen har uppnått något av värde. Ibland önskar jag att jag var husbyggare och fick njuta frukterna av mitt arbete.” Den mörkhårige mannen visar prov på sin simultankapacitet när han mumsar på ett äpple samtidigt som han inleder dagen med att berätta om varför han anmält sig till vår effektivitetsutbildning.

Vi lever i en tidsålder fylld av ständiga avbrott och intryck. Är det inte ironiskt då att din framtid hänger på din förmåga att fokusera på det som är här och nu?

Hur ofta blir du avbruten? Vad menas med ställtid egentligen?

Bodil Jönsson är en mycket klok forskare och författare som redan för många år sedan beskrev begreppet ställtid i sin bok: Tio tankar om tid. Ställtid är den tid det tar att ställa i ordning dig själv och ditt arbetsmaterial innan du kommer igång med arbetet. Ju svårare uppgiften är ju längre blir ställtiden. I miljöer där tiden fragmenteras blir det svårt att hinna med annat än dagsrutinen och det långsiktiga utvecklingsarbetet blir lidande.

Våra deltagare uppskattar att de blir avbrutna i genomsnitt var 8:e minut under en arbetsdag och enligt Bodils forskning så tar det sju minuter för hjärnan att ställa om varje gång. Det är en ekvation som inte går ihop.

Vilka avbrott har du under en arbetsdag?

Hos våra deltagare är mail, telefon, kollegor och kunder (!?) det vanligaste svaret. De flesta inser att det är trevligt att bli avbruten av kunder, det är liksom det verksamheten bygger på. Men om du ständigt har en telefon som ringer, mail-aviseringar som poppar upp i tid och otid eller kollegor som ofta ropar ditt namn i kontorslandskapet, så förstår jag att dagen blir väldigt sönderhackad.

Det räcker inte med att bli klar över vad du ska prioritera och göra, men också var och hur du ska arbeta, för att få koncentrationstid någon gång under arbetsdagen (gärna på morgonen, när hjärnan fortfarande är pigg).

Nu har jag förstått att det inte alltid är yttre faktorer som påverkar oss. Hur är det med dina inre tankar?

Ibland är vi så upptagna med att fundera på det som har hänt eller oroa oss för vad som kanske ska hända, att vi har svårt att fokusera på det som är här och nu. Hur gör du själv?

Dricker du kaffet och tänker ”Det här smakar sämre än det jag drack i morse.” eller tar en kaka och tänker ”Jaha, typiskt mig, nu får jag inte ta någon mer kaka den här veckan, då går jag upp i vikt.”

Kan du ibland vara så fången i gårdagen och morgondagen att du inte hinner uppleva den här dagen?

En hel industri har växt upp kring begreppet mindfulness, som trots alla avbrott ska hjälpa dig att vara här och nu. Det är spännande med lyckoforskning som säger att när vi tar några minuter varje dag att aktivt njuta av något, som vi tidigare skyndade oss förbi, en lunch, en kopp te, en promenad till tåget, så börjar vi uppleva mer lycka och positiva känslor. Jag lovar att återkomma till ämnet i en egen blogg.

Att ha ställtid i sig är något positivt, något nödvändigt för att vi ska må bra. När jag har varit ute och rest, brukar jag säga att flyget tar ett par timmar, men min själ behöver mer tid för att landa hemma hos mig igen. Att ha något härligt att se fram emot ger mig ställtid i form av glädje och tillför värde både före, under och efter själva upplevelsen. Klämkäcka SMHI spår en del avbrott i form av snö till helgen, och visst skulle jag kunna oroa mig för det, men till vilken nytta? Tids nog blir det nog vår ändå.

Que sera sera.

En helg i godan ro önskar jag dig,

Petra

”I am an old man and have known a great many troubles, but most of them never happened.”
Mark Twain (1835-1910)

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier