Jul är inte en säsong, det är en känsla…

”Jul är inte en säsong. Det är en känsla.”
Edna Ferber, 1885-1968.

Ja, Edna Ferber*, om julen är en känsla, då undrar jag förstås med vilken känsla vi lämnar jobbet inför julledigheten? Med vilken känsla går vi in i julfirandet?

Jul är namnet på den nordiska förkristna midvinterfesten julblot, som firades vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst. Jul är även den högtid som kristna firar den 25 december till minne av Jesu födelse, ett datum som saknar grund, men som valdes av romarna på 300-talet, i kampen mot hedendomen. Julen började klockan 18 kvällen innan, därav namnet julafton. Hemma hos mig tar vi ingen hänsyn till detta utan börjar fira redan klockan 15 med Kalle Anka.

När jag denna vecka glatt skickar ut mina julhälsningar till alla underbara människor jag undervisat under året, får jag helt högtidligt och snabbt ett svar tillbaka från en av mina utländska deltagare. Han önskar mig också en God Jul, och skriver sedan ”…och kom ihåg den egentliga anledningen till julen, att vi firar Jesus födelse.”

Jag tittar på namnet Jesus och kommer osökt att tänka på min svägerska som när hon var liten gick på kyrkans barntimma. När det var släktkalas ställde hon sig morskt upp inför alla och sa att hon nu skulle sjunga en sång om Jesus. Alla log rart och väntade nyfiket. Hon tog ton och sjöng ”Ekorr’n satt i granen…”

Min största erfarenhet av kyrkan och Jesus var väl när jag konfirmerades och jag minns att vi hade väldigt kul på konfirmationslägret med mycket musik, sång och samvaro. Jag vet inte hur det var med er, men i min födelsestad, Kalmar, så var vi många som konfirmerade oss för att få presenterna från släkten…

Vad jag fick? Tja, jag fick välja på en kamera och ett golfset. Vad hade du valt?

Med en känsla av lugn och ro efter att ha prickat av punkterna på min veckoplanering och rensat upp alla mejl i in-korgen, lämnar jag jobbet därhän och går istället igenom punkterna på min julklappslista för att med panik inse att jag har glömt köpa julklapp till mina föräldrars bortklemade hund. Den varmt avgudade Simons namn står inte ens med på min lista. Illa, illa.. Jag ser framför mig hur jag snabbt avskrivs från familjearvet.

Imorgon får jag börja min julledighet med att slå mig fram på djuravdelningen med människor som gullande pratar för sig själva. ”Det här glitterhalsbandet kommer bli såååå sött på lilla Tusseli-tussen!!” Sedan väntar fajten med paket-tejpen som aldrig lossnar smidigt från tejprullen och sen fastnar på tummen istället för på paketet (vet någon om det finns en paketinslagningskurs?). En del av mig längtar redan till våren och golfklubborna, men än är den inte över, denna känsla av jul. Kanske ett besök på en lugn Julotta skulle göra mig gott i år när julen är extra snövit och vacker.

Jul är inte en säsong, det är en känsla. Ja, Edna Ferber*, julen för mig är en känsla.. …av barndom, av Snövit och de sju dvärgarna, av många julars jular. Kanske inte så mycket Jesus, men absolut musik, glädje och samvaro

God Jul och lugn och ro

Önskar jag dig och din familj

Petra, Effektivitetskonsult

*Edna Ferber, amerikansk journalist, romanförfattare och dramatiker, född 15 augusti 1885 i Michigan är mest känd för sin roman Show Boat (1926) som omarbetades till operett av Jerome Kern och Oscar Hammerstein II, och flera andra av hennes romaner blev också film, såsom Högt spel i Saratoga (1941).

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier