Juletid och dags att prioritera din tid för egenomsorg

Prioritera din tid, juletid, tidsbloggen, petra brask & partners

Vad önskar du dig i julklapp?

När vi frågar våra deltagare så här före jul blir svaret; All I want for Christmas is… återhämtning. Men sedan får vi höra att det är svårt när stora delar av hemmet har blivit en arbetsplats. Och när vi ska hinna med alla deadlines som ett årsslut för med sig. Det är på tiden att vi belyser vikten av att ta hand om oss själva. När du lyckligt utbrister; Så här skulle man ha det jämnt! Var befinner du dig då? Har svaret på den frågan ändrats under pandemin?

Vi kan alla känna igen oss i att ha bokat in planeringstid, förberedelsetid, reflektionstid eller träningstid i kalendern, men sedan hastigt fått trycka in ännu ett möte eller brådskande uppgift på den tiden istället.

Egenomsorg innebär service och underhåll av sig själv och är tyvärr den tiden vi bortprioriterar när det är alldeles för mycket att göra. Det trista är att när vi är stressade har vi inte tillgång till den logiska delen av hjärnan som skulle kunna upplysa oss om att just tiden för att ta hand om oss själva skulle öka förutsättningarna för att lyckas ro allt i land. Vårt tips till våra deltagare är därför att göra egenomsorgen till en lika självklar vana som det är att borsta tänderna varje dag. Dessa vanor övas enklast in när vi inte är stressade. Självklart kan vi ta draghjälp av medmänniskor som redan har goda vanor för egenomsorg, som exempelvis;

 

God sömnhygien

God nattsömn gör oss rustade för att hantera dagens utmaningar. Har du svårt att komma i säng i tid? Sätt en återkommande påminnelse om när det är dags att gå och lägga dig. Undvik sociala medier, meljhantering eller att dra igång stora diskussioner precis innan du ska gå i säng. Se till att det är svalt, tyst och mörkt i sovrummet.

 

Smidig rörelse

Faller du ur träningsrutinerna se till att du väver in din motion i vardagen. Stå upp och jobba, ta trapporna, omsätt dina möten framför skärmen till promenadmöten. Hos våra deltagare har vi myntat begreppet ”pratenad”. Det brukar bli den bästa mötestiden under veckan.

 

Mysiga måltider

När vi är stressade blir det alltför ofta att vi slänger i oss snabbmat (läs skräpmat). I värsta fall hoppar vi över måltiden helt. Boka in tiden i kalendern om du tillhör de som slarvar med frukost, lunch eller middag. Måltiderna är oerhört viktiga för att stärka relationen till oss själva och andra. Det kan du höra Lotta Lundgren berätta mer om i Tidspoddens avsnitt om Måltid

 

värdefulla relationer

Vi behöver fysisk, psykisk och social närhet. När vi är stressade behöver vi en trygg omgivning där vi kan landa och  slappna av. Det är svårt att återhämta sig i en miljö fylld av olösta konflikter. Lägger du tillräckligt med tid på de relationer du anser vara viktiga och värdefulla?

 

kreativ hobby

En viktig del av egenomsorgen är att få bli uppslukade av något vi tycker är riktigt roligt. Att förlora känslan av tid och rum för att du ägnar dig åt någor kreativt, något som fångar ditt intresse och engagemang är effektiv återhämtningstid. Det är flera av våra deltagare som äntligen skapat utrymme för en hobby de länge “tänkt att jag ska göra… senare… när jag får tid.”

 

kravlös njutning

Har du någon gång tänkt; ”Så härligt! Så här skulle man ha det jämnt.” Var befinner du dig då? Tillsammans med vem? Njutning handlar om att få ägna sig åt något helt kravlöst, till exempel njuta av solen ute i naturen, bada bastu, få massage, äta en god middag i gott sällskap, upptäcka en ny spännande plats, lyssna på skön musik. Vilken njutning blir du sugen på att ägna dig åt under julhelgen?

 

Tidsbloggen med Petra Brask, frukostföreläsning, mötesrevolution, Petra Brask & Partners

Finns det någon av dessa egeonomsorgskategorier som du redan har som goda vanor? Är det någon du skulle vilja skapa mer tid för? På vilket sätt kan du påverka din egen tid för att ge dig själv samma självklara service och underhåll som vi ägnar så mycket annat i vårt liv, exempelvis bilen, hemmet och mobilen.

Egenomsorg är viktig för att hantera stress men också för att skapa en bättre arbetskultur. Är vi inte trötta på förebilderna som biter ihop och stressat utbrister ”Det är mycket nu och det får vi finna oss i.” Är vi inte förbi myten om att vi måste jobba ihjäl oss för att berättiga vår plats i samhället? Tänk om vi under 2022 kunde få fram fler ledare och organisationer som är förebilder för den så viktiga egenomsorgen. Tänk om du blir en av de förebilderna?

 

All I want for Christmas is… återhämtningstid.

Önskar dig en riktigt skön julledighet och en mjuk start på det nya året

Petra Brask, föreläsare, författare och effektivitetsexpert

 

 

”Vad fyller på din energi? När gjorde du senast något som gjorde dig glad? Det är viktigt med mål i livet och kom ihåg att även sätta av tid för att ta hand om dig själv.”

 

Om allt är viktigt så är inget viktigt. En prioriteringsmästare kan konsten att börja med den uppgiften som gör att alla andra uppgifter blir onödiga. Vi bjuder dig på inspirationsföreläsning den 4 februari, kl 8.00-9.00. Knip de sista platserna genom att anmäla dig här – Bli en mästare på att prioritera

 

Fler reflektioner och tips  i Tidspodden

När du lyckligt utbrister; Så här skulle man ha det jämnt! Var befinner du dig då? Har svaret på den frågan ändrats under pandemin? Vad kan möjligtvis bastubad och brädspel ha gemensamt? Lena Lid Falkman och Petra Brask tänder ett fjärde adventsljus för vikten av egenomsorg.

 

Ett varmt tack till
Modern Psykologi och Anders Rydell, organisationspsykolog och författare till boken; Arbetet på jobbet, för inspiration till egenomsorg.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier