Kontoret efter Corona

Bli en mästare på att prioritera, Företagsanpassad föreläsning, tidsblogg, Petra Brask & Partners, Kontoret efter Corona

Kontoret efter Corona - ökad produktivitet och effektivitet

Med få förvarningar svepte pandemin in och skapade oro för människors liv samt ställde om vårt sätt att leva och arbeta. Tänk om vi hade vetat för ett år sedan hur lång tid detta skulle påverka oss? Produktiviteten och effektiviteten har ökat, vilket man faktiskt inte trodde. Men vad har hänt med innovationen och kreativiteten? Samhällsansvar och den nya normaltiden är ord som präglat pandemitiden. Men hur kommer postpandemitiden att påverka våra arbetsplatser? Hur kommer den påverka samhället?

Jag fnissar när jag ser en nyhetsfilm gjord av Gotlands Media där de är på plats och bevakar kosläppet på Kviungs gård i Stenkumla. Reportern Emil Lundberg blir nästan nersprungen av ystra kor som vällustigt krumbuktar sig när de möter de grönskande ängarna i solskenet. Kan inte låta bli att fundera över om det är så där vi kommer känna oss när samhället helt öppnar upp igen? Kommer vi skutta ut ur våra hem och mötas på gator och torg för att i glädje och lättnad frottera oss med varandra?

”Min svägerska har fått båda sina Corona-vaccinationer och när vi sågs häromdagen kastade hon sig om halsen på mig och gav mig en kram.” berättade en bekant häromdagen och ansiktsuttrycket var allt annat än glatt. ”Jag blev alldeles chockad och drog mig snabbt ur omfamningen. Det kändes alldeles för riskfyllt.”

Kommer vi fortsätta att ge varandra utrymme och blänga om någon kommer för nära i ICA-kön? På arbetsplatserna blir det väl ändå annorlunda? Nog har vi längtat ihjäl oss efter lunchsällskapet med kollegorna och att få trängas runt kaffemaskinen igen?

”Jag är tveksam.” sa en deltagare senast igår. ”Jag tror inte jag kommer vilja gå tillbaka till kontoret igen. Jösses, så jobbigt att behöva lägga så mycket tid på resande.”

Kontoret efter Corona, jobba hemma, tidsbloggen, Petra Brask & Partners,

Vi vill fortsätta arbeta flexibelt

I Dagens Industri kunde vi läsa att 9 av 10 vill fortsätta arbeta flexibelt. Men det betyder inte att distans på heltid blir den nya normen eller att våra bostäder måste rymma kontorslokaler. På klassiskt svenskt manér planerar många för en ”lagom” blandning av distans och kontor inför hösten. En hybridmodell, där kontoren uppgraderas med utrymmen för möten och aktiviteter av mer social karaktär.

När den geografiska distansen till våra arbetsplatser och kollegor ökat har samtidigt den mentala distansen till jobbet minskat. Hur skiljer vi då på jobb och fritid?

Det här behöver inte alls vara en utmaning för dig vars strategi alltid är att totalintegrera arbete och fritid. Jobba kan man väl göra närsom och varsom? Samtidigt finns det kollegor eller kanske en partner som mår dåligt av denna gränslösa tillvaro. Inget är rätt eller fel. Det är bara helt olika strategier.

Bli en mästare på att prioritera, Företagsanpassad föreläsning, tidsblogg, Petra Brask & Partners, Kontoret efter Corona

Digital föreläsning och hybridmöten

Själv är jag alldeles hög efter att ha träffat mina vaccinerade kollegor på vårt kontor på Wallingatan i Stockholm. Tillsammans digital-föreläste vi för 700 deltagare på IKEA på temat Self leadership. Energin av att få träffas och arbeta tillsammans igen gjorde att jag lyckades beta av punkter på min att göra-lista som varit så tröga att komma till avslut med på mitt hemmakontor. Jag ser absolut en vinst med distansarbete i både tid och miljö. Men när det gäller motivation och energi så tror jag på att vi människor behöver mötas och inspirera varandra mer än via skärmen.

Vi kommer att få vänja oss vid hybridmöten där vissa av oss finns i rummet och andra är med på distans. Efter detta dryga prövningsår är jag och mina kollegor helt säkra på att vi kommer kunna hantera det galant. Människosläktet är imponerande i sin strävan att ständigt utvecklas och förbättras. Har vi klarat det här så kommer postpandemitiden kännas som en välsignelse full av möjligheter.

Tycker du ändå att den tiden känns utmanande rekommenderar jag dig att lyssna på senaste avsnittet av Tidspodden med temat Tid för utmaning. Äventyraren Annelie Pompe, känd från bland annat Mästarnas Mästare, gästar oss och ger oss tips inför sommarens och höstens äventyr.

Önskar dig en skön vecka och helg,

Petra Brask med kollegor

”Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort.”
– Nelson Mandela

6 tips för att hantera förändringar, tidsbloggen, Petra Brask & Partners

6 tips för att hantera förändringar

Som tur är finns det sätt att hantera och till och med se fördelarna med förändringar.

  • Humor är en guldgruva
    Ett förlösande skratt frigör både energi och endorfiner så länge det inte är på någon annans bekostnad. Att skapa distans till problem genom att kunna skämta om dina egna utmaningar är en guldgruva.

 

  • Prata om problemen inte om känslorna Självklart ska vi inte trycka ner våra känslor men att älta dem och befästa känslor av hopplöshet är inte heller sunt och skapar dessutom låsningar i vår problemlösningsförmåga. Lägg energin på att beskriva problemet och fokusera på möjliga lösningar.

 

  • Stressa inte över stressen
    Vår inställning till stress påverkar oss. Om vi tror att stress är farligt kommer den påverka oss mer än om vi tror att stress är en naturlig reaktion som kommer ta oss igenom våra utmaningar. Fråga dig själv vad din känsla av stress försöker säga dig?

 

  • Fokusera på värderingar – inte rädslor
    Att reflektera över det vi värdesätter i livet; familj, vänner, arbete, träning, naturen, musik, kreativitet etc stärker vår identitet och gör oss mer tåliga för problem. Ta 10 minuter fär att skriva ner ett tillfälle i ditt liv när dina värderingar har haft extra stor betydelse för dig.

 

  • Acceptera det som hänt och fajtas för framtiden
    Vi kan inte förändra det som redan hänt men vi kan utöva vår fria rätt att påverka det som ska hända oss i framtiden.

 

  • Förvänta dig förändringar och bli bekväm med det obekväma
    Att tänka ”det var bättre förr” leder bara till olycka och spilld energi över att försöka få tillbaka något som inte längre finns. Om vi kan se förändringar som en del av att vara människa och en möjlighet till att utvecklas och förbättras, kommer vi bli mer bekväma med det obekväma som våra hjärnor känner inför att göra något nytt.

 

Även om var och en av dessa sex tekniker kräver olika färdigheter – och du troligen har lättare för vissa än andra – finns det en sak som du måste göra om du vill bli mer framgångsrik med att hantera förändring: acceptera den.

Inspirationsföreläsningar och utbildningar

Frukostföreläsning, Petra Brask & Partners

Vi får alltfler förfrågningar om föreläsningar och workshops på temat; Kontoret efter Corona. Ledare har behov av att resonera kring;

  • Arbetsplatsens funktion framöver – forskning och framsteg
  • Hur vi på ett hälsofrämjande och tydligt sätt kan leda i postpandemitiden
  • Hur vi på ett tydligt sätt leder oss själva och bygger förtroendefulla relationer i distans- och hybridmöten.
  • Fokusjobb kontra kreativt & innovativt samskapande
  • Strategier för självledarskap – hur vi mår och hur det går

Du har chansen att möta oss på våra kostnadsfria frukostföreläsningar. Den 21 maj är temat Självledarskap. Anmälan senast 20 maj, kl 12.00

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier