Livet är fullt av möten

'Right, I've convened these meetings to explore some concerns about the number of meetings we've been having.'

”Jag jobbar hela tiden. Söndagar, lördagar, kvällar. Ja, förutom under arbetstid egentligen. Då sitter jag på möten från 9 till 5 och det känns ärligt talat som att vi får väldigt lite gjort. Jag kommer inte kunna ta ut mer än två veckors semester i år. Det är så trist när ungarna undrar vad vi ska hitta på i sommar och jag svarar; Pappa ska jobba.”
Jag sitter på flyget hem från en av mina många resor de senaste veckorna. De två kostymklädda herrarna upptar flygstolarna precis bredvid mig på flyget till Arlanda och pratar om sin frustration över alltför många uppgifter och möten. Det är svårt att ignorera samtalet och låtsas som att jag inte hör. De ger många exempel på hur de arbetar och beklagar sig över sin situation och hur det bara är att acceptera situationen. ”Det är så här i vår bransch…” och ”Man får finna sig i att jobba dygnet runt när man sitter på den här rollen i företaget…” och så fortsätter de prata om hur de känner sig otillräckliga både på jobbet och hemma. Jag överväger att presentera mig och använda den resterande flygtiden till att ge dem konkreta tips på hur de kan förändra sin situation. Är dock inte säker på att det skulle uppskattas speciellt mycket. Hur kul tycker man egentligen att det är att få råd som man inte har bett om? Jag föreställer mig herrarnas barn och tänker att jag skulle göra dem en tjänst om jag kunde hjälpa deras pappor att frigöra både tid och energi. Lite vanlig sund möteseffektivitet skulle kunna göra susen på deras arbetsveckor, tänker jag för mig själv. En annan röst inom mig säger; ”Koppla av, använd flygtiden till att vila, lyssna på den där ljudboken du har med dig. Flygresan är ändå snart slut. Låt de stackars herrarna vara i fred nu.” Det plingar till i flygplanets ljudanläggning och kaptenens röst låter beklagande ”Tyvärr, är det så mycket trafik i luften runt Arlanda att vi tvingas cirkulera över Västerås i en halvtimme innan vi får flyga in i luftrummet och så småningom landa. Jag beklagar förseningen.” Det avgör saken säger nu min inre röst. 30 minuter kan göra en stor skillnad för två småbarnspappor.

Om du också känner någon överbelamrad person med alltför många möten kan vi nu tipsa om en effektivare mötesserie på YouTube. Vi vet egentligen hur vi ska hålla effektivare möten, men vi hamnar alltför lätt i gamla ovanor. Klippen är ca två minuter långa och vi hoppas sätta igång mötesdiskussioner på våra svenska företag och organisationer för att frigöra tid och energi från alltför många och långa möten till det som är viktigt både i jobbet och hemma.

Önskar dig en jobbfri helg

Petra Brask

”When everyone thinks alike,
no one thinks very much”
Walter Lippmann

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier