Lyser du upp november med Novent?

Effektiva och sunda morgonvanor, Tidsbloggen, Petra Brask & Partners

”Vi saknar solljuset och behöver energi nu.” säger en av mina deltagare under sin coaching via Teams den här veckan. På varsin ände av Sverige har vi brinnande stearinljus som skänker stillhet vid skärmen och dessutom har vi unnat oss varsin krämigt god cappuccino. Måste erkänna att jag har blivit något av en barista här hemma under Corona-restriktionerna. Skakar mitt iKaffe till skum innan jag häller det i kaffemuggen för att sedan sprinkla med kanel eller kakao i försök till mönster. ”Ja, man märker hur soltimmarna blir färre och mörkret smyger sig på allt tidigare på kvällen.” svarar jag och sippar på kaffet. ”Men du verkar lysa upp tillvaron med att julpynta i god tid?” Jag nickar mot deltagarens julbelysta vardagsrum som jag skymtar i bakgrunden. Hon skrattar glatt och svarar. ”Ja, här firar vi Novent.” Jag ser ut som ett frågetecken. Vad menar hon?

 

tips på effektiva och sunda morgonvanor

I november-mörkret behöver vi fylla på med energi så att vi håller hela vägen in till jul. En av mina deltagare har löst det genom att fira Novent. Hon menar att december går så fort för att man får njuta av alla tända adventsljus och julbelysningar. Varför vänta med den lyxen? Hon börjar därför med julmusik och juleljus redan i november. Hur gör du för att ta dig igenom en av årets längsta och mörkaste månader?

Om du inte tillhör dem som skiner upp av julstämning finns det andra sätt att frigöra energi. Här kommer tips på effektiva och sunda morgonvanor som ger dig en kick i vardagen.

 

Morgontimmen ger fokus

Morgontimmen ger fokus. Så varför inte se den som din stund? Lova inte bort den till någon annan.

Du kanske tycker det låter helt galet? Vad skulle vinsten vara med att trycka in ytterligare en sak i en redan alltför stressig morgon? Men det är just det som är vinsten. Att undvika att få en stressig morgon och dag genom att stanna upp och äga tiden. Vara närvarande i lugnet som varje ny dag kommer med, då din hjärna är oförstörd av andra intryck.

Din första tanke på morgonen är oftast den sista tanken du hade innan du somnade.

Exempelvis; ”Hur ska jag orka med? Jag kommer vara så trött.” Vad skulle hända om du tänker ”Vad härligt med en ny dag där jag har gott om tid att fokusera på det jag önskar.” Var gärna specifik med vad du önskar. Ex. Fokusera på din hälsa, träning, en specifik uppgift som du vill göra, något du vill läsa. Eller en sinnesstämning som du vill ha med dig under dagen.

Ställ din väckarklocka på en plats så att du måste kliva ur sängen för att stänga av den. Använd inte din smartphone som en väckarklocka. Lockelsen av att börja din dag med alla andras liv på sociala medier blir för stor för vår sociala hjärna att ignorera.

Tänk inte utan gå direkt till badrummet och vaska vatten i ansiktet så att du vaknar till. Om du inte är en morgonmänniska så vill kanske din stenåldershjärna argumentera för att stanna kvar i sängen. Argumenten kan vara många och tyckas goda. Exempelvis; ”Vila medan du kan. Man vet aldrig när man får sova igen.” ”Tänk vad skönt det vore att somna om nu. Det kan omöjligt vara hälsosamt att gå upp såhär tidigt.” Lyssna inte, gå bara till badrummet.

 

Tid för välbefinnande, Vad fyller på din energi?, Tidsbloggen, Petra Brask & Partners

Det är din timme

Det är din timme. Vad vill du fylla den med? Exempelvis; stillhet, meditation, mindfulness, yoga, stretcha, löpa, läsa, lära dig något nytt, fördjupa dig, vara kreativ,  visualisera, målfokusera, skriva, uppskatta vad du har etc.

Nu är du hungrig, inte bara på frukost utan på livet.

Vi har några grundläggande behov; sömn, rörelse och näring i förhållande till hur mycket vi rör oss. Med den här starten på dagen kan du unna dig att äta som de kungliga. När din morgontimme blivit till en vana blir den ett behov och du har skapat dig en ny, effektiv och livsavgörande rutin.

Det jag lärt mig efter att ha startat mina morgnar på det här sättet är att jag trivs bäst med att variera mig. Det vanligaste schemat har varit att meditera eller göra en mjuk morgonyoga via Spotify. Sen har jag satt mig och läst ett kapitel ur den bok som ligger på nattygsbodet. Just nu läser jag Förundranseffekten av Sara Hammarkrantz & Katrin Sandberg för andra gången. Den här gången läser jag den med en anteckningsbok i knät, där jag skriver ner mina reflektioner.

Hur ser dina morgonvanor ut?

Mina kollegor läser också böcker och skriver ner anteckningar. Dessa tankar delar vi sedan i OneNote och det är så spännande att ta del av varandras upplevelser av böcker.

Jag ställer klockan med 30 minuters alarm, så att jag ska slippa tänka på hur lång tid jag  läser. När jag är färdig med detta är det riktigt mysigt att glida ut i köket och hälla upp en god kopp kaffe.

Så här kanske inte din morgonstund skulle se ut? Du vill kanske lägga upp den på ett helt annat sätt?

Tänk om du skulle unna dig din morgontimme och därmed få energi för resten av dagen? Hur skulle andra märka på dig att du börjat dagen på ett nytt sätt? Om du tog en timme helt för dig själv på morgonen åtminstone en gång per vecka. Vad skulle du fylla den med då? Tänk om du skulle prova?

Önskar dig en lysande Novent

Petra Brask

”På morgonen är världen din
då har ingen annan varit framme och fingrat på den.”
Petra Brask

7 tips som gör din morgonstund till en guldstund, Tidsbloggen, Petra Brask & Partners

7 tips som gör din morgonstund till en guldstund

  1. Gör underverk

Om du vill starta dagen med en bättre morgonrutin så behöver du låta den ta sin tid. En extra timme att ladda upp gör underverk.

  1. Visualisera din dag

Genom visualisering skapar du tydliga mål. Det blir lättare att fokusera och du undviker att bli alltför lätt distraherad. Ett enkelt och effektivt sätt att styra din dag.

  1. Läs och lär dig något nytt

När du startar dagen med att bli inspirerad och motiverad blir det lättare att hålla igång din energi under dagen. Du sätter en positiv ton och känner dig mer nöjd med dig själv.

  1. Ät en god frukost

Du behöver fylla på med god och näringsrik bränsle för att orka tänka rätt och nå dina mål. Unna dig en god och avslappnad frukoststund.

  1. Rör på dig

Att kicka igång dagen med rörelse, hur lite det än må vara, ger dig en känsla av att ha gjort något bra. En promenad, en liten träningsrunda, fem minuters morgonstretch ger dig extra energi till dagens utmaningar.

  1. Utmana hjärnan

Kickstarta hjärnan med att fundera över viktiga frågor i livet; Värderingar, Förväntningar, Vad tar onödig energi? Vad behöver du rensa ut? Vilka frågor undviker du att fråga dig själv? Varför då? Känns det här för tufft så lös sudoku eller korsord. Få igång dina hjärnceller på något klurigt. Då är din hjärna beredd att jobba kreativt resten av dagen.

  1. Sträck på dig

Skänk ditt utseende en extra tanke. Att lägga en stund på att fräscha till dig gör dig gladare, mer representativ och ger ett bättre intryck. En final touch innan du möter dagen.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier