Morot funkar bättre än piska

Stressad eller motiverad?

”Jag har gjort så mycket för det här företaget, jag sliter och kämpar, men vad får jag för det? Alla kvällar, alla resor, alla gånger som jag ställt upp. Nu sitter jag här och funderar; Är det värt det?” Mannen mittemot mig hänger över skrivbordet när han pratar, som för att komma närmare och viska sina besvikelser. Hans ögon har ett stänk av is när han tittar menande bort mot sin chefs kontor och säger ”Inte ens ett tack har jag fått.”

Maj månad anses vara en av de stressigaste månaderna på året. Allt ska hända på en gång, förberedelse inför skolavslutningar, studentmottagningar, fika på dagis samtidigt som vårens arbetssäck på jobbet ska knytas ihop före semestern. Till råga på allt har någon lustigkurre slängt in ett gäng extra helgdagar mellan alla jobbleveranser.

Dagstidningarna påminner dagligen om hur stressad du borde vara just nu. Kanske är det då som du mest behöver känna dig motiverad, känna att du blir påfylld, uppleva att just din insats räknas. Så att du orkar hålla hög kvalitet hela vägen in i mål.

Vad ger oss motivation och drivkraft?

Vad är det som ger oss motivation och drivkraft? Finns det givare och tagare? Kan det leda till utbrändhet om man ger mer än man får?

Oavsett om du arbetar inom sjukvården, som välbetald chef i näringslivet eller inte arbetar alls så behöver du känna dig motiverad för att kunna fortsätta framåt. Du behöver en drivkraft för att prestera bra.

Alla känner vi väl någon som vi upplever går över lik för att uppnå mål, men det är inte det den här lilla krönikan handlar om, utan reflektioner om hur vanligt det är att medvetet eller omedvetet vilja få något tillbaka för det vi satsar.

Uppskattning påverkar resultatet

”Jag undrar om det kan finnas en fara med att ge för mycket uppskattning till sina kollegor?” den späda rösten darrar lite när kvinnan den tillhör modigt vågar linda in sitt konstaterande i en fråga. Hon är en av 40 kvinnor som samlats i en nätverksträff där jag föreläser. ”Hur menar du?” frågar jag försiktigt, då jag nyss gått igenom forskning och statistik som visar att vi är alldeles för dåliga på att visa uppskattning för dem omkring oss och att det påverkar resultatet. ”Nej, jag menar bara att man ibland kan känna som att man ger och ger, men aldrig får något tillbaka och till sist är man helt slut själv.”

Företag pratar om ROI – return of investment. När får du ”återbetalning”? När kan du njuta frukten av dina investeringar av tid, kraft och pengar i ditt arbete eller i ditt privatliv?

Det föränderliga arbetslivet

Daniel Pink är författare till flera utmanande och bästsäljande böcker om det ständigt föränderliga arbetslivet. Han har sammanfattat de senaste årens forskning om vad som motiverar oss människor. I sin bok ”Drivkraft” beskriver han hur mer självbestämmande leder till större engagemang, till skillnad från den gamla modellen för ledarskap som bygger på kontroll, belöningar och straff.

Det mest revolutionerande är att företag gör fel när de försöker skapa inspiration bland medarbetarna genom att lova dem mer pengar. Det kan t o m ha motsatt effekt. Du som inte orkar läsa Daniels bok kan istället se ett mycket underhållande seminarium där han på 10 minuter skickligt målar upp aktuell forskning kring de 3 saker som driver oss människor.

🥕Autonomy – Att få styra över sitt eget liv
🥕Mastery – Att bli riktigt duktig på något
🥕 Purpose – Att göra något som känns meningsfullt

En känsla av belöning

Tänk om det är dags att fundera över vad du får för utfall på den investering du själv, din omgivning och din arbetsgivare gjort under våren. Men inte bara rent finansiellt. Har den tid du lagt ner ”betalat sig”? Det är bara du som kan värdera det du investerar mentalt, känslomässigt eller själsligt.

Det är inte säkert att dem du lägger tid och kraft på ”betalar dig” för det, men du får en känsla av tillfredställelse och det är värt något i sig. Det finns inga analyser eller tabeller som hjälper dig här. Det enda du kan göra är att sätta dig ner och reflektera, får jag en känsla av belöning från andra eller från mig själv för det jag gör.

Vi kan inte vara iskalla och se en ROI i allt vi gör, men innerst inne finns det nog en längtan att få något tillbaka. En känsla av tillfredställelse, en mening, ett tack.

En välinvesterad helg önskar jag dig

Petra Brask

"Present....Vaddå? Hon fick ju Zlatan." Källa: Zlatan Ibrahimovic svarar på frågan vad flickvännen fått i födelsedagspresent.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier