När livet var på liv och död fanns mer tid för lek

kenya”Om varje meter motsvarar en miljon år, så behöver vi dra ut det här måttbandet 6 meter för att vi ska se var allt började.”  Den gråhårige mannen är solbränd och utstrålar en stark vitalitet. Jag ler när jag ser att han varit på Claes Ohlson och handlat det långa måttbandet för att illustrera hur länge vi levt ett helt annat liv än det vi lever idag. Han är Lasse Berg, journalist, dokumentärfilmare och författare. Han har bland annat skrivit böckerna ”Gryning i Kalahari – Hur människan blev människa” och ”Skymningssång i Kalahari – Hur människan bytte tillvaro”. ”Den civilisation vi har idag har bara funnits några millimeter på Lasses måttband. I grunden är vi alla afrikaner som längtar tillbaka till solen och till att jobba max ett par timmar om dagen.”

Den här veckan hade jag förmånen att möta Lasse Berg.  Han måste verkligen upplevas, därför länkar jag här en liten snutt på sex minuter där han berättar om våra förfäder, samlarfolket Homo Sapiens och hur vårt ursprung påverkar oss idag.

http://youtu.be/tIzxFQFsKzg

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tIzxFQFsKzg&w=560&h=315]

Önskar dig en solig helg med din klan

Petra Brask

 

”Den stilla kontemplationen tillsammans med dem man lever hela sitt liv tillsammans med ersätts av isolerad och rastlös strävan. Pratande vid elden blir tittande vid teven, givande blir tagande. Den mest sociala primaten av alla har skaffat sig ett hektiskt orangutangliv, och hektiskt är det dessutom.”

Lasse Berg

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier