Översvämning i hjärnan

”Du har just gått in i ett rum, förmodligen för att hämta något, men du är inte riktigt säker, för du stirrar bara rakt in i väggen och försöker komma ihåg vad du skulle göra.”

Så börjar boken ”Den översvämmade hjärnan, en bok om arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden” av Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Torkel försöker ge oss svaren på frågor om vad som händer i hjärnan när du störs av din mobiltelefon? När du försöker göra tre saker samtidigt? När det blir ett överflöd av information?

”Det är inte längre tekniken som sätter gränser, utan vår egen hjärna” säger han i sin bok.

Och jag kan inte annat än instämma att det är där jag hittar den största röran hos människor. När jag började jobba med effektivitet för 15 år sedan kavlade jag upp armarna och högg in i stora pappershögar hos människor som satt med darrande underläpp och tårar i ögonen och sa ”Jag klarar inte av det här längre, det är nå’t fel på mig.” Där fanns alla symptom på stress som drabbar de duktiga yrkesutövarna som har svårt att säga nej och sätta gränser för hur mycket de kan arbeta.

Idag möter jag välutbildade, erfarna människor med en hyfsat ren arbetsplats och en mini-dator som förvirrat tittar på mig och undrar ”Ska det vara så här? Varför räcker jag inte till?”

När jag ber mina deltagare mäta hur ofta de blir avbrutna är genomsnittet var 8:e minut. Till saken hör att det tar mer än 7 minuter att komma ner i djup koncentration. En ekvation som är svår att få ihop. Personer som jobbar med sin dator har i genomsnitt 8 olika fönster öppna samtidigt.

Mina deltagare berättar historier om hur de är på jobbet vid åtta på måndagarna och går igenom helgens mejlskörd med hundratals mejl. ”Vid tiotiden är jag fortfarande inte klar med e-posten, men börjar göra en presentation till mötet samt ta del av mina kollegors underlag till mötet. Fem minuter in i presentationen blir jag avbruten av en kollega som behöver råd om inköp av ny mobiltelefon. Vi går in på intranätet och kollar på alternativen, jag ignorerar min egen ringande mobiltelefon. Min kollega svarar i sin telefon, som har en enerverande ringsignal och jag försöker desperat hitta mejlet som samtalet gäller. Medan hon fortsätter prata passar jag på att radera några mejl till och så här håller det på tills jag går hem på fredagen och undrar vad jag egentligen har gjort den här veckan?”

Det här är en mycket vanlig bild av den moderna arbetsplatsen. Forskarna på området bekräftar att de ständiga distraktionerna surrar som myggor runt oss och gör det svårt att koncentrera oss på det vi ska. Informationsfloden ökar kraven på det vi förväntas ta till oss, men också kraven på det vi förväntas kunna stänga ute (öppna kontorslandskap).

En glad deltagare i början på veckan blev plötsligt väldigt arg för att hon inte fått utbildning i time management tidigare. ”Jag är precis tillbaka från att ha varit sjukskriven en längre tid och jobbar nu halvtid. Vad jag undrar är varför jag inte fick lära mig de här verktygen för att hantera mitt arbete och allt informationsflöde innan jag blev sjuk?”

Hennes chef erkände mot slutet av dagen att han många gånger tänkt avboka utbildningen. ”Du vet, Petra, jag har gått så många kurser som inte gett ett dugg eller som inte varit tillräckligt konkreta för att ge mig nå’t av nytta i mitt arbete. Men det här var skitbra.”

Jag kanske har turen att stöta på väldigt snälla kursdeltagare, men i min mission att hjälpa människor ur den informationsstress som teknikens hjälpmedel kan skapa om vi inte lär oss hantera dem, så känns det ändå gott i hjärtat avsluta veckan och känna att jag nått fram till några själar till.

Nu är det helg och jag ska se om mina små änglar där hemma är mottagliga för lite nya kunskaper. Typ plocka upp strumpor från golvet, duka av bordet och sätta in i diskmaskinen. Vet inte hur du har det hemma, men är det inte lättare att missionera på jobbet?

Trevlig helg,

Petra

”Människans hjärna är en anordning som ska förhindra öronen att trassla in sig i varandra.”
Peter de Vries (1910-1993)

http://time4petrabrask.wordpress.com/2010/11/11/the-overflowing-brain/

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier