Perfektionist..? Javisst!

”Titta här, Petra, det måste vara det bästa du har sett?!” En av mina kursdeltagare, en man i sina bästa år och i blå skjorta tittar förväntansfullt på mig när han pekar på sin e-post struktur. Han har tjocka, välslipade glasögon och lite rufsigt hår som han otåligt försöker lägga tillrätta med vänsterhanden. Jag tittar på hans långa rad av mappar och blir plötsligt osäker på om han skämtar med mig.

Du har säkert fått höra att det är viktigt att leverera dina uppgifter med kvalitet. Var går gränsen för att leverera kvalitet och utföra en uppgift noggrant till att bli perfektionist och överjobba? Kan det vara en tidstjuv? Både för dig själv och andra?

1906 skapade den italienske ekonomen, Vilfredo Pareto, en matematisk formel som beskrev den orättvisa fördelningen av landets resurser. Han observerade att 20% av italiens befolkning ägde 80% av landets resurser.

Paretos lag, även kallad 80/20 regeln, är ett mycket användbart sätt att tänka för perfektionister. De flesta människor har vissa områden där deras perfektionistiska sida kommer in. Vi tenderar att överarbeta områden vi kan och redan är bra på. De uppgifter vi levererar effektivt tar 20% av vår tid och ger oss 80% resultat. När det tar oss 80% av vår tid att leverera något som bara ger oss 20% resultat bör vi prioritera annorlunda och i stället fokusera på de mer lönsamma arbetsuppgifterna eller kunderna.

”Jodå, den här strukturen har jag jobbat länge med!” säger den rågblonde mannen med enorm stolthet och börjar beskriva sin mappstruktur för mig. Jag tittar tålmodigt och försöker förtvivlat hålla tillbaka ett stort leende. Men inget undgår hans skarpsinne. ”Du ler? Tycker du inte det är bra?” säger han undrande och förvånat. Jag bedyrar att jag förstår att han lagt ner oerhört mycket jobb på detta och påpekar försiktigt att han kanske hellre skulle vilja använda sig av siffror för att markera ordningen på sina mappar och kanske beskriva vad det är i dem, hellre än viktighetsgrad och bråttomgrad?

Jag tror att vi ibland spenderar enormt mycket tid med att försöka skapa den perfekta strukturen eller den perfekta planeringen men till syvende och sist handlar det inte bara om att göra saker rätt. Vi måste också göra rätt saker! Att planera in i minsta detalj eller strukturera ner till minsta smågrus kanske är att lägga fokus på fel saker?

 Om det är så att 20% av mina kunder står för 80% av mina intäkter, fokusera på de kunderna. Fokusera på det som tillför mest värde i ditt jobb och i ditt liv.

Nu är det dags att reflektera och veckoplanera för att sedan ägna mig åt familjen, det mest värdefulla jag har. Som Vilfred Pareto skulle ha sagt…

“Buon weekend a tutti”

Petra

”Have no fear of perfection. You’ll never reach it.”
Salvador Dali (1904-1989) 

Salvador Dali (1904-1989)

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier