Så perfekt och så tråkigt…

”Jag vet inte hur länge jag förhalat att boka vår semesterresa i vinter” suckar den mörkhåriga kvinnan förtvivlat och sjunker djupt ner i den kornblå konferensstolen. Hennes kollegor tittar förvånat på henne. ”Det låter ju jättekul! en ljushårig man skakar tvivlande på huvudet och tänker på sina utlägg som han inte redovisat det senaste halvåret och tycker att det ska bli så tråkigt att ta tag i. Han hade mycket hellre bokat en resa. ”Varför har du skjutit upp en så rolig uppgift?” Hon skrattar generat, men blir sammanbiten igen. ”Alltså, det kanske låter enkelt, men jag vill ju boka den perfekta semesterresan, med det finaste hotellet och det säkraste flygbolaget. Till det bästa priset! Det handlar om två av våra få semesterveckor med våra sedan länge sparade pengar. Det får inte bli fel!”

Hösten har intagit oss på fullt allvar. Vinden biter i kinderna när solen tittar bort. Händerna känns kalla och stela utan handskar. Vissa börjar se rätt trötta och glåmiga ut nu. Det som lyser upp tillvaron för somliga är väntan på den inplanerade semesterresan. När vi jobbar med planering ser jag det ena resmålet efter den andra i deltagarnas kalendrar. Det är Sydafrika, Thailand, USA och förvånansvärt många som ska till Kanarieöarna.

Vad är det som definierar en bra semesterresa? Är det avkoppling och vila, en frihet från internet och krav på att vara tillgänglig? Är det kärleken som längtar efter att blomstra efter en tuff vardag? Vilka semesterhistorier brukar du dela med dig av?

En färsk Novus-undersökning om svenskarnas resvanor visar att 32 procent av svenskarna planerar en utlandsresa i vinter och av dem har tre av tio bokat sin resa redan i augusti eller tidigare. Favoritresmålet i vinter är Gran Canaria. Näst mest bokat är Thailand, tätt följt av USA som har ökat med 50 procent. New York står för den största ökningen på 68 procent.

Undersökningen visar att semestern inte längre är en frizon från internet och sociala medier. 42% brukar vara uppkopplade på internet under utlandssemestern. Internet på resan används för att hålla koll på omvärlden genom tidningar och nyheter (24 %), kolla privata mail (24 %) och för att logga in på Facebook, Twitter och andra sociala medier (17 %).

Resor gynnar kärleken

En av tio har hittat sin nuvarande kärlek eller en tidigare partner på en resa. Av de svenskar som har ett förhållande uppger var tredje att de blir mer kärleksfulla mot sin partner när de reser tillsammans och 15 procent bråkar mindre (endast 3 procent bråkar mer).
(Undersökningen är genomförd av Novus i augusti 2011 Läs hela undersökningen >> )

Det oväntade blir en bra historia

”Hej! Vart ska du åka?” frågar den vänlige taxichauffören när jag stiger in i taxin i Lund i veckan. ”Jag önskar att jag kunde säga Bali, men jag ska bara till Sturup för vidare färd hem till Stockholm.” svarar jag hastigt.
Mannen är ung och har långt, platinablont hår i en tofs. Ögonen skrattar i backspegeln när han kör iväg. ”Har du varit på Bali?” Undrar han. Och innan jag hinner nicka ägnar han den 20 minuter långa färden åt en mycket underhållande historia om när han och hans flickvän hade varit i Indonesien och förväntat sig paradiset, det perfekta vågskvalpet och de gyllene solnedgångarna. Men icke!

”Redan tredje dagen när vi skumpade runt på en bussresa var vi rejält magsjuka båda två. På fjärde dagen rasade taket i vår bungalow in. Det som tog priset var på hemresan när det visade sig att bara en av oss hade plats på flyget.”

Jag skrattade så tårarna rann åt hans underbara sätt att berätta med självironi och stor portion humor. Han avslutar sin berättelse med att säga. ”Vet du att det ändå är en av mina bästa semestrar?”
”Hur kommer det sig?” frågar jag och funderar på om han är självplågare.
”Den resan har förgyllt så många middagspartyn och fikastunder med kollegorna. Den blev långtifrån perfekt, men det blev en väldigt bra historia.”

Jag log fortfarande tankfullt när jag satt och väntade på flyget. Vilken klok människa. Jag funderade på de saker jag gjort och de jag hört mina vänner göra. Och visst är det väl så? Det oväntade, det som blir tokigt, dråpligt och sticker ut från det vanliga. Det är det som förgyller livet och kryddar våra middagar och möten med varandra. Och det gäller inte bara resor.

Tänk om vi skulle satsa på att vara lite mindre perfekta? Den operfekta semestern? Vart skulle du resa då?

Önskar dig en ovanlig helg
Petra

”Ingen person behöver semester så mycket, som den som just haft semester.”
Elbert Hubbard

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier