Stilla tid för att “tomglo”

stilla tid för att tomglo, återhämtning, vila, Tidsbloggen, Petra Brask & Partners

”Min man och jag ska ha stilla tid i helgen.” säger min kollega, Sara Olén, när vi har vår walkandtalk under fredagseftermiddagen. Hennes söta hund Zoe är med oss och promenerar tålmodigt i vår takt. ”Det har varit så mycket de senaste veckorna på både jobbet och fritiden att jag och min man känner behov av att balansera upp det med att göra ingenting.” fortsätter Sara ”Vi ska njuta av naturen och varandra. Fylla en termos med kaffe och bre några mackor för en promenad längs med havet.” Jag nickar längtande och inser att den tiden behöver jag också. Tid att smälta alla intryck och upplevelser istället för att försöka trycka in nya. Det skulle vara ungefär lika klokt som att fylla på kaffe i en kopp som redan är full. Det betyder inte att jag inte gillar kaffe, det betyder bara att det inte ryms mer just nu.

Händer det att du blir trött av för många intryck?  Märker du vilka inslag i din vardag som gör att du behöver balansera upp med återhämtning? Hur skapar du tid och utrymme för det?

Den här veckan har mina kollegor och jag mött deltagare från Malmö till Umeå utan att behöva resa längre än till vår onlinestudio på Wallingatan i Stockholm. Som längst blev det en tur till tidningen Chefs kontor för en onlineutbildning i Personlig Effektivitet. Efter avslutad kursdag fick jag en vacker blombukett och ett grattis i efterskott på 50-årsdagen. De laddar nu för fullt inför Chefdagen med Anders Tegnell och många fler spännande ledare. Jag kommer förstås vara på plats och dela med mig av effektivitetstips, inte för att det verkar som att just Tegnell behöver det.

Många tips för att leva hållbart och hälsosamt fick våra deltagare som deltog på frukostföreläsningen i fredags. Jag och mina kollegor möttes redan klockan sju på morgonen för att äta frukost ihop och ladda inför sändningen klockan 8.00-9.00. Premiärnerverna kändes i luften, då det var första gången vi genomförde frukosten online. Före Corona kunde vi bjuda in max 20 personer till vårt kontor och under Corona kan vi plöstligt bjuda in så många fler online. Varför har vi inte gjort detta tidigare?

När vi bad deltagarna skriva i chatten var de befann sig kändes det mäktigt att få svar som; Visby, Umeå, Malmö. Många anmälde sig genast till nästa tillfälle den 20 november med temat: Konsten att säga Nej,

När veckan var slut satte jag mig på Air Gotland och tog mig till Ön. Blev hämtad på flyget och skjutsad direkt till en tjejmiddag. Efter en kväll med härliga spännande samtal somnade jag ovaggad i min säng, alldeles full av intryck. Så tacksam att få en lugn helg i min rofyllda oas.

Jag har svårt att sätta fingret på vad det är. Men när jag vaknar på Ön så skiner solen även om det regnar. Någonting händer när jag tar mig bort från min vanliga vardag. Det är som att alla sinnen vaknar till liv och att tiden står stilla. Självklart är det betingat. Gotland förknippar jag med reflektion och avkoppling, långt borta från krav. När mina sinnen är överfyllda av intryck känns det som att lugnet på Ön ger den så viktiga återhämtningstiden.

Dessa inlag i vardagen bidrar till behov av stilla tid:

 • Avbrott
 • Rörig omgivning
 • Sömnbrist
 • Hunger eller dåliga matvanor
 • Stress
 • Sjukdom
 • Brist på motion
 • Brist på rätt information
 • För många och täta bokningar i kalendern
 • (För) mycket social tid
 • Många intryck

Vad är det som påverkar dig mest och gör att du behöver balansera upp tillvaron?

När behovet av återhämtning mättas får vi mer fokus, ro i själen och har lättare att unna oss goda vanor såsom:

 • Bra kost
 • Vatten
 • Naturupplevelser
 • God sömn
 • Träning
 • Andningsövningar, meditation och yoga
 • Ljus (sol och stearin, men inte nödvändigtvis samtidigt)
 • Dofter
 • Musik
 • Inspiration av andra
 • Lugn och ro

Vad behöver du för att skapa en oas där du fyller på med energi?

Ibland önskar jag att vi kunde inspireras mer av våra husdjur. När grannens katt har lekt färdigt i gräset hittar den en solig plats och sträcker ut sig i fullkomlig avkoppling. Utan mobiltelefon eller andra intryck. Eller min kollega, Saras, hund som var med oss på vår walkandtalk i fredags. Rätt var det var la hon sig bara på gräset och tog ut sin rätt till vila. När Sara och jag tyckte att vi skulle gå tittade hon menande på oss, ungefär som att hon hört vårt behov av att stilla oss. Rörelse, motion och aktivitet är härliga inslag i livet. Speciellt om de åtföljs av tid när vi bara får sitta och tomglo rakt ut i luften. Min son brukar komma på mig med detta hemma. ”Ska du skicka ett vykort? Du verkar ha rest långt bort?” brukar han säga. Hur långt bort tänker du tillåta dig att resa i tanken den här veckan?

Önskar dig en skön helg och vecka

Petra Brask, effektivitetsexpert, föreläsare och författare

”Själen behöver gå i morgonrock och tofflor ibland och dra benen efter sig.”
Tomas Sjödin

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier