Tid för relationer

”Min man och jag har inte pratat med varandra på en vecka.” Min vän sitter hopsjunken på stolen framför mig i den slamriga restaurangen där vi beställt vår lunch. Hon rätar på sig och verkar använda sina sista energireserver. ”Vad har hänt?” frågar jag bekymrat. ”Jag blev så sur på honom för att han är så sur hela tiden… ”  

När våra deltagare får frågan om vad de önskar att de hade mer tid för brukar de svara; tid för relationer. De önskar mer tid för att odla relationen till sig själv – egen tid, reflektionstid. De önskar också mer tid för barnen, sin partner, vänner, nära och kära. Forskare på området kan bara bekräfta att detta är något vi människor mår bra av att prioritera.

Vi svenskar ses som ett av världens mest ensamma folk. 46% är ensamhushåll och 6 av 10 känner sig ensamma dagligen. Ensamhet är lika skadligt som att röka 15 cigaretter om dagen. Ensamma löper 50% större risk att dö i förtid och 30% större risk för hjärtinfarkt eller stroke.

Är det vår uppskruvade tillvaro som gör att våra relationer inte får tillräckligt med tid och utrymme? Vilka knep finns det för att prioritera goda relationer i vardagen?

Människosläktet är ett socialt djur och vi har ett grundläggande behov av att känna oss som en del av något. Dela något. Ett annat viktigt behov är beröring då det gör att vår kortisolnivå sjunker. Om en servitör eller servitris kommer med notan och lägger handen på din axel lämnar du mer dricks än annars. Klappar du din hund gynnar det både dig och hunden.

Den längsta studie som någonsin gjorts pågick i 75 år och bytte undersökningsledare 4 gånger. Den startade på Harvard och handlar om lycka. Ledarna av studien följde människor som gick från att växa upp fattigt och dö rika, de följde rika som dog fattiga, de med familj och vänner och de utan. Efter 75 år talar studien sitt tydliga språk. Det är goda relationer som gör oss lyckliga. De gör till och med att vi lever längre.

Världshälsoorganisationen WHO har kallat stress för århundradets hälsoepidemi. Att ha nära, givande relationer är ett av de bästa skydden mot stress. Men är man stressad är det svårt att odla sina relationer.

 

En del kan passera den 14 februari utan att ens reflektera över att det är Alla hjärtans dag. Andra upplever sig överösta av röda hjärtan. Det är flera som känner sig nödgade att köpa rosor och choklad bara för att marknadskrafter skjuter förväntningarna i höjden. Det vi kan vara helt säkra på är att vi behöver uppmärksamma någon mer än en gång per år för att odla en givande relation.

”Det har gått sådär. När jag är sur blir han om möjligt ännu surare” suckar min vän bekymrat och viker frånvarande sin servett till ett flygplan. Jag har med mig en present till dig.” säger jag och sträcker mig efter en ask i väskan. ”Jag med!” säger hon ivrigt och slänger fram en hälsotidning späckad med träningstips för oss mitt i livet. ”Tack snälla!” säger jag glatt och lämnar över ett relationsspel som jag beställt på nätet. Det består av 3 rundor av frågeställningar som sätter relationen i fokus. ”Det här kommer väldigt lägligt” Min väninna tittar rörd på spelet på bordet som om det kan rädda henne från surhetens helvete och skicka henne rakt in i den sjunde relationshimlen. Förra gången vi träffades var rollerna ombytta. Då var det jag som spillde ut min frustration. Tänk att livet kan vara så ombytligt… med lite hjälp.”

Goda relationer kan inte köpas eller fås på sociala medier. Relationer är något vi odlar och investerar i. Valutan heter tid och omtanke. Tid tillsammans. Och förmågan att sätta värde på den.

Fem tips på frågor som stärker relationen

 1. Vem har haft bäst inflytande på dig under det senaste året? Svara den person som du tror din partner har valt och varför.
 2. Vad önskar du mer tid för i relationen? Tänk igenom ditt svar och svara sedan det du tror att din partner önskar mer tid för i er relation.
 3. Vad längtar du efter att göra tillsammans med din partner?
 4. Berätta om en resa ni gjort tillsammans som gjort stort intryck på dig.
 5. Vad är du stolt över hos din partner?

 

Tänk om goda relationer byggs när vi bäddar, lagar tacos och lyssnar. När vi delar upplevelser, springer i ösregn och skrattar. När vi stannar upp tillsammans och tar oss tid att en stjärnklar natt hitta den lilla Karlavagnen. Tänk om goda relationer handlar om att hitta hem även när det är mörkt. Om att förstå även när det är svårt. Tänk om goda relationer gör att vi vågar sänka garden, vara sårbara och hudlösa. Om när en kram känns som en mjuk varm filt. Med små förändringar kring hur vi prioriterar vår tid kan vi få ett lugnare, lyckligare – och därmed längre – liv.

Önskar dig en givande tid tillsammans med dina nära och kära

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

”Kom ihåg – vi människor snubblar – alla gör det.
Det är därför det är så tryggt att gå hand i hand.”

Emily Kimbrough

Människor i givande relationer har en tendens att:

 • Lyssna på varandra
 • Kommunicera öppet och utan att döma
 • Lita på och respektera varandra
 • Komma ihåg detaljer om varandras liv
 • Delta i hälsosamma aktiviteter tillsammans
 • Ha regelbunden avstämningstid
 • Dela med sig av toppar och dalar
 • Uppskatta varandra och uttala det ofta
 • Se varandra i ögonen
 • Tillbringa tid tillsammans utan teknik
Tidsbloggen, tid för relationer, Petra Brask

PS. Om du saknar beröring och inte har någon att krama eller något husdjur att klappa är här några tips på vad du kan göra som minskar stress på ett liknande sätt;

 • Sjunga i kör eller lyssna på musik
 • Unna dig en massage
 • Lyssna på en lugn och behaglig röst
 • Ta ett varmt bad
 • Göra något lugnt och kreativt med dina händer; måla, baka eller planera blommor
 • Njuta en stund i solen (när den väl visar sig)

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Patricia

  Kloka, insiktsfulla Petra!
  Tack för dina kloka ord. Och ha en fin Alla Hjärtan!

 2. Carina Norén

  Åh vad du skriver fint och inspirerande Petra! Önskar dig en riktigt fin Alla ❤️dag! Kram

  1. Petra Brask

   Tack, vad roligt att höra ??☺️ Önskar dig en fin alla ❤️dag! Kram ?☀️

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier