5 Hjärnsmarta studievanor

”Min mamma använder också Pomodoro-metoden nu sedan jag kom hem från din föreläsning och berättade om den.” Jag blev så tacksam och ödmjuk när jag mötte alla kloka ungdomar på releasefesten för nya boken ”Koll på tiden? Tips för skola, vänner, fritid, sömn.” i fredags. I boken har de, efter varje kapitel, delat med sig av vad de önskar att föräldrar förstod om hur det är att vara tonåring idag. Under firandet mötte jag också många av deras föräldrar för första gången och jag var fundersam över hur de har tagit emot sina tonåringars öppenhjärtiga texter. Föräldrarna stod där så stolta och berättade att de har fått en helt annan dialog hemma och kan prata om saker på ett nytt och mer konstruktivt sätt. Jag pustar ut. Boken har gått hem och gör nytta för fler ungdomar än mina egna.

Delar med mig av några hjärnsmarta studietips som jag hörde att tonåringarna hade tagit till sig ur boken.

 1. Använd en kalender
  Se till att du har ditt schema i din kalender i telefonen. Skriv in tider för prov och läxförhör och boka in tid för när du ska studera, förbereda och repetera inför prov, lektioner och läxförhör.
 2. Studera i veckorna och med Pomodoro-metoden
  Stanna kvar någon timme extra i skolan eller gå direkt till ett bibliotek och gör klart dina läxor, så kan du vara ledig och slappna av när du kommer hem. Använd Pomodoro-metoden som hjälper dig att fokusera och ta pauser med jämna mellanrum. Finns appar som du kan ladda ner på din telefon, exempelvis BrainFocus. (Läs mer om bra appar på www.kollpåtiden.se)
 3. Vila på helgen
  Tänk inte att du har hela helgen på dig. Skjut inte alla läxor och plugg till helgen utan se till att du får vara lite ledig också. Använd helgen till att vila och återhämta dig, motionera, träffa vänner.
 4. Gör ett lässchema
  Skapa ett lässchema där du kan skriva upp hur många sidor du ska studera per dag för att hinna bli klar i god tid före prov och läxförhör. När det blir tydligt exakt vad du ska göra blir du mindre stressad och mer motiverad att hålla dig till din plan.
 5. Prioritera din sömn
  Prioritera att få ordentligt med sömn under veckorna, för då slipper du ha så mycket kvar att göra till helgen. Du orkar vara mer vaken på lektionerna och kan göra bättre anteckningar, bilder och sammanfattningar, som gör att du lär dig nya saker effektivare.

Många av ungdomarna och föräldrarna lyssnar också på Tidspodden– en podcast där jag och Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan, delar med oss av forskning och tips om tiden och livet. Det senaste avsnittet handlar om just ungdomstiden med 19-åriga Malva Lindholm som gäst i studion.

Nu ska jag bege mig ner till Kalmar och föreläsa i min egen födelsestad. Man har ju hört hur det går för dem som försöker vara profeter i sin egen hemstad…:-)

Önskar dig en hjärnsmart vecka!

Allt gott

Petra Brask, författare, föreläsare och effektivitetsexpert

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa